Dezbaterea pe problemele agriculturii si ale agricultorului roman care a fost organizata acum trei zile de Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR si la care au venit circa 600 de fermieri din toata tara, mi-a atras atentia asupra atitudinii pe care tot mai multi romani o au fata de cei care ne-au condus in ultimii 22 de ani. In sala C.A. Rosetti a Palatului Parlamentului, unde a avut loc Conferinta Nationala a LAPAR, am auzit o voce generala aproape furibund ridicata impotriva modului in care s-a procedat cu agricultura Romaniei, a politicilor agricole si a lipsei de strategie in acest domeniu economic atit de important.
„De ce – spunea, in esenta, unul dintre vorbitori – sint obligat ca pe proprietatea mea sau in legatura cu proprietatea mea sa se faca si sa mi se impuna politici, atitudini, masuri care pe mine ma vor distruge psihic si chiar fizic? Pina cind vom mai suporta?!” Fermierii au vazut chiar la conferinta cu cita nepasare trateaza reprezentanti Puterii agricultura, prin lipsa acestora de la eveniment. Singur, reprezentantul Puterii, deputatlul PDL Adrian Radulescu, a fost „chitit” sa tina piept valului de acuzatii din Conferinta. Dar fermierii s-au pronuntat pentru masuri mai ferme, iar daca va fi nevoie chiar pentru actiuni in forta. In lunile mai si octombrie au fost deja propuse manifestari ample de strada, inaintea alegerilor locale si generale. Spiritul acesta se regaseste, insa, cel mai bine in Rezolutia Conferintei Nationale a LAPAR, pe care o redam in continuare. Astazi prezentam primele cinci dintre cele zece puncte ale ei.
Conferinta Nationala a Agricultorilor a dezbatut principalele obiective care reprezinta directiile de baza ale strategiei nationale, responsabilitati ale decidentilor politici, pentru progresul agriculturii si agricultorilor din Romania, incepind cu anul 2012. Ca urmare:
1. Conferinta Nationala a Agricultorilor reitereaza ca lipsa unui oarecare progres in agricultura Romaniei in ultimii 22 de ani se datoreaza inexistentei unei strategii unitare si succesiunii unui management incoerent si inconsecvent in acest domeniu. Conferinta Nationala solicita Guvernului Romaniei si Comisiei Presedintiale o colaborare eficienta cu institutiile specializate ale statului, cu Ministerul Agriculturii, dar si cu reprezentanti ai organizatiilor profesionale, in vederea elaborarii unei strategii viabile, bine fundamentata si supunerea spre adoptare, in Parlament, ca lege organica.
2. Conferinta Nationala a Agricultorilor cere cu fermitate Guvernului Romaniei sa abordeze perspectivele exploatarii potentialului agricol al tarii, in spiritul preocuparilor globale, privind cresterea productiei agricole, in vederea asigurarii necesarului alimentar al populatiei. Agricultura Romaniei nu trebuie sa se limiteze la asigurarea necesarului intern, ci sa contribuie, prin exploatarea maxima a potentialului, la politicile globale in domeniu.
3. Conferinta Nationala a Agricultorilor constata ca, prin politici incoerente si inconsecvente, potentialul de irigare a culturilor, mai ales in zonele frecvent afectate de seceta, a scazut in mod ingrijorator, in conditiile in care cresterea si stabilitatea productiei agricole nu sint posibile fara irigatii. Conferinta Nationala a Agricultorilor solicita Guvernului Romaniei elaborarea unui Program distinct in cadrul Strategiei Nationale, privind reabilitarea si rentabilizarea sistemelor de irigat, precum si identificarea altor posibilitati de completare a necesarului de apa pentru irigat.
4. Conferinta Nationala a Agricultorilor solicita Guvernului Romaniei sa se pronunte ferm si in spiritul concluziilor stiintifice asupra cultivarii in tara noastra a plantelor modificate genetic. Pina la emiterea acestei decizii, Conferinta Nationala a Agricultorilor imputerniceste LAPAR sa continuie, cu fermitate, demersurile privind clarificarea deciziei de interzicere a cultivarii soiei modificate genetic, incepind cu anul 2007. (Va continua)
Lasă un răspuns