– E.ON Gaz si zece angajati ai companiei au fost chemati la audieri de catre procurorul de caz care ancheteaza conditiile in care s-a produs explozia la blocul nr. 22 de pe str. Martir Horea – deflagratia s-a produs in luna decembrie 2010 ca urmare a unor acumulari de gaze naturale la subsolul blocului – Parchetul de pe linga Curtea de Apel Bacau a dispus fata de compania E.ON Gaz inceperea urmarii penale – persoanele citate de procurori isi sustin in continuare nevinovatia
Ramona IONESCU, Stefan POPA
Parchetul de pe linga Curtea de Apel Bacau a dispus inceperea urmaririi penale a E.ON Gaz in cazul exploziei produse pe 21 decembrie 2010 in blocul nr. 22, de pe str. Martir Horea. Compania de distributie a gazelor naturale si zece angajati ai E.ON Gaz au fost chemati de procurori la audieri. „Este vorba despre o persoana juridica si 10 persoane fizice. O parte dintre persoanele citate s-au prezentat deja la audieri. Cercetarile sint de durata pentru ca fiecare persoana vine insotita de avocat iar fiecare ridica diverse probleme”, a declarat procuror Camelia Elisei, purtator de cuvint la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Bacau. Ea spune ca urmarirea penala a E.ON Gaz a inceput abia acum pentru ca din decembrie 2010 si pina in prezent s-au strins probe, s-au finalizat expertizele, iar locatarii au emis o serie de pretentii.
Parchetul ii da peste nas prefectului Scripat
Parchetul de pe linga Curtea de Apel Bacau ii da peste nas prin aceasta decizie si prefectului Constantin Scripat. Imediat dupa producerea deflagratiei acesta a inceput sa declare ca responsabila de aceasta explozie este Primaria Bacau care a executat lucrari in zona. Constantin Scripat sustinea atunci ca el stie foarte bine situatia deoarece a fost viceprimar al municipiului Bacau si ca acolo cind s-au efectuat lucrarile de asfaltare a strazii s-ar fi astupat si tevile de aerisire. Imediat, reprezentantii Primariei Bacau au prezentat actele de la lucrarea de pe tronsonul de strada Martir Horea din care reiesea negru pe alb ca prefectul judetului pe cind era viceprimar a fost cel care s-a ocupat de monitorizarea acestei lucrari si a semnat pentru receptia lucrarii, acesta fiind unul dintre atributiile lui si ca el a facut platile catre executantul lucrarii. Prin declaratiile si actiunile lui, prefectul Constantin Scripat dovedea atunci ca s-a transformat in portavocea E.ON-ului. Acum Parchetul si-a indreptat cercetarea spre societatea care furnizeaza gazul.
E.ON Gaz nu comenteaza
Conducerea E.ON a luat cunostinta despre actiunea Parchetului de pe linga Curtea de Apel Bacau insa nu vrea sa comenteze. „Cercetarile sint in desfasurare si nu comentam”, a declarat Corneliu Zait, purtator de cuvint la E.ON Gaz. In ceea ce priveste situatia locativa a proprietarilor evacuati in urma exploziei de la blocul nr. 22, de pe str. Martir Horea din municipiul Bacau, compania E.ON Gaz s-a angajat sa suporte cheltuielile pentru inchirierea de apartamente. Desi intelegea a fost initial pentru sase luni de zile, ea este inca in vigoare, E.ON suportind inclusiv cheltuielile cu utilitatile. Ca parte a implicarii E.ON Gaz in situatia de fata, imediat dupa incident, compania a suportat costurile inlocuirii geamurilor distruse de suflul exploziei si ale repararii autoturismelor care au fost avariate, plata reparatiilor fiind efectuata in baza unor documente justificative. Reprezentantii companiei spun ca implicarea E.ON reprezinta un act umanitar si fara vreo legatura cu ancheta aflata in acest moment in derulare. In decembrie 2010, 20 de familii au ramas fara locuinta.
Sesizarile bacauanilor curg lant
La cea mai mica suspiciune de scapare/acumulare de gaze naturale, bacauanii suna la 112. Acest lucru a facut ca numarul sesizarilor primite de la consumatorii din municipiul Bacau, atit la Dispeceratul de Urgenta al companiei E.ON Gaz, cit si prin intermediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bacau, sa creasca considerabil. Cu toate acestea, E.ON Gaz le recomanda consumatorilor sa contacteze de urgenta dispeceratul daca simt miros specific de gaz sau suspecteaza probleme in functionarea aparatelor sau a instalatiilor de gaze naturale. Sesizarile de acest tip pot fi facute la numerele de telefon 0800.800.928 sau 0265.200.928. Numarul unic de urgenta 112 poate fi apelat si el. Pentru a elimina astfel de incidente nedorite, compania de furnizare a gazelor naturale a marit cantitatea de mercaptan din retelele de distributie, intrucit gazele naturale nu au un miros puternic. Mercaptanul ii ajuta pe bacauani sa perceapa mirosul mult mai bine si sa actioneze in consecinta apelind unitatile de interventie.
Lasă un răspuns