Biserica, Trup al lui Hristos extins în umanitate, peste veacuri si spatii, este mediul în care Sfinta Treime ni se descopera si ne cheama sa ne împartasim de viata desavirsita, de viata în comuniune a membrilor Bisericii, care îsi are izvorul nesecat în taina iubirii si a vietii de comuniune mai presus de fire, ce exista în Sfinta Treime, fundamentul imuabil al întregii pietati, al întregii vieti spirituale si al întregii experiente crestine. „Dumnezeu este iubire” (1Ioan 4,8).
În spiritualitatea crestina scopul vietii este împlinirea vointei divine, progresul în har si în cunoasterea Domnului si Mintuitorului nostru Iisus Hristos.
Obiectivul esential al educatiei este de a oferi fiecaruia posibilitatea de a avea un rol activ în comunitatea iubirii, care este Biserica. Asemanarea cu Dumnezeu este obiectivul sistemului educational crestin, prin care se poate concretiza trecerea de la viata cea trecatoare la viata cea vesnica, prin trecerea de la omul cel vechi la omul cel nou. Aceasta trecere nu se poate obtine doar într-o perioada oarecare de timp, sau pentru o oarecare perioada. Ea are un început, dar se prelungeste în vesnicie, în eternitate. Omul cel nou nu este anulat de Dumnezeu, ci este ajutat de Dumnezeu, prin spiritualitatea crestina. El trebuie sa fie cetatean al împaratiei lui Dumnezeu prin smerenie si celelalte virtuti crestinesti. Toate valorile îsi au izvorul la Dumnezeu, iar personalitatea umana este o valoare sociala care împartaseste aceste valori. Valorile se transforma astfel în virtuti crestinesti si contureaza modelul pe care trebuie sa-l urmeze crestinul.
Asadar, este nevoie de o comunitate educativa în care educatia sa puna în miscare aceasta misiune si sa-i ajute pe oameni sa se înteleaga pe ei însisi si sa-i înteleaga si pe ceilalti, printr-o mai buna cunoastere a lumii. Întelegerea si cunoasterea lumii trebuie facuta prin întelegerea raportului dintre oameni si mediul înconjurator, fiind implicate atit stiintele naturale, cit si cele sociale, la care trebuie adaugata si religia. Cunoasterea si întelegerea semenului nostru se poate face si prin ora de Religie, iar revelatia si credinta sunt adevaratele trepte ale cunoasterii în Biserica..
Cele patru cai ale educatiei: a învata sa stii ce este educatia; a învata sa faci educatie; a învata regulile convietuirii si sa traiesti împreuna cu altii si a învata sa fii educat stau la baza educatiei permanente si reprezinta viata comunitatii de iubire care este Biserica.
Pr. prof. dr. Constantin Leonte
Lasă un răspuns