Micii redactori de la Radio Adolescenţa şi Televiziunea aBC au cucerit Bucureştiul în săptămâna “şcolii altfel”. Ei au vizitat 5 posturi de televiune, 6 posturi de radio, un ziar şi o agenție de ştiri. Periplul prin trusturile de presă a început cu Kiss FM, unde Andreea Berghea le-a povestit cum a renunţat la cariera de stomatolog pentru pasiunea de radio, si că nu-i pare rău. Au continuat la Magic FM, unde Liana Stanciu le-a dezvăluit cum a intrat în lumea radioului: “am dat un concurs la radio Contact” şi de acolo pasiunea şi-a spus cuvântul , renunţând şi ea la un alt vis…la medicină. Rocker-ul Hrubaru a salutat iniţiativa “adolescenţilor media” de a avea propriul post de radio, de a avea propria televiziune, amintindu-şi că şi el a început tot de la un post de radio din liceu.
Prima zi de experienţe în lumea jurnalismului a continuat cu Televiziunea Română. Clădirea imensă adaposteşte nu mai putin de 7 televiziuni printre care amintim doar TVR 1, TVR 2, TVR Cultural şi TVR Internaţional. Studioul 4, studioul de unde s-a transmis Revoluţia Română în direct a fost primul luat cu asalt de micii jurnalişti băcăuani. Au urmat apoi platourile de filmare de unde se înregistrează emisiunile “Întrecerea anilor”, Zona zero,” Televiziunea Copiilor” şi emisiunea “La mustaţă” de pe TVR2. Fără să stea pe gânduri adolescenţii au trecut de la stat la privat. Antena 3 i-a facut celebri pentru 20 de secunde, intrând în direct în cadrul emisiunii “100 minute” cu Alessandra Stoicescu.
A doua zi, “Deşteptarea” le-a fost dată în studioul Europa FM, de câtre realizatorii Monica Anghel şi Bogdan Miu. Cei 16 elevi de la Colegiul “Nicolae Vasilescu Karpen”, Colegiul Naţional “Gheorghe Vrânceanu” şi Colegiul “Ferdinand I”, au fost luaţi la întrebări atât despre “Săptămâna altfel” , cât şi despre purtarea uniformelor în licee, dar şi despre excursia prin Bucureşti, propusă de profesorul Paul Cucu şi susţinută cu drag de directorul Colegiului NV Karpen, Remus Cazacu. La microfonul Europa FM au vorbit directorul Radio Adolescenţa, Dragos Bighiu, directorul adjunct Ştefania Clapon şi redactorul de ştiri, Ingrid Busuioc.
Curiozitatea i-a împins şi către studiourile Radio 21 şi Vibe FM dar şi spre celebrul “Garaj Europa FM”, acolo unde au loc concertele importante. Paşii repezi au lăsat în urmă lumea audiovizualului îndreptându-se către presa scrisă. Redactorul şef de la ziarul România liberă, Dan Cristiana Turturică, le-a spus adolescenţilor reţeta succesului unui jurnalist: “pentru a face performanţă trebuie să vă înghiţiţi frustrarea de a fi saraci şi de a câştiga puţin. Iar în schimbul acelei frustrări să obţineţi o performanţă nebună. Pentru că acea frustrare se poate cuantifica în timp în bani foarte mulţi, pe care nimeni dintre cei care s-au dus doar pentru salarii nu-i va obţine niciodată”.
”Fabrica de ştiri” – agenţia Agerpres – i-a primit în imensitatea sediului din Casa Presei Libere. Aici s-au întâlnit cu istoria în imagini foto, apoi au vizitat redacţiile de interne şi externe. Directorul de Marketing Magda Bunea le-a explicat traseul ştirilor, de la faţa locului până la abonaţii Agerpres şi implicit publicul larg. Extrem de încântaţi de seriozitatea şi acurateţea informaţiilor difuzate, micii jurnalişti au propus o colaborare pe termen lung cu agenţia de ştiri.
Din echipa Adolescenţa Media, ce au călătorit prin lumea presei profesioniste din Capitală, fac parte: directorul Radio Adolescenţa – Dragoş Bighiu, directorul adjunct Ştefania Clapon, redactorii şi reporterii: Anca Şerban, Ioana Bour, Sebastian Roman, Cristiana Pleşcan, Ema Pătrasc, George Bucătaru, Cristina Donici, Ingrid Busuioc, Andreea Ţâmpu , Ştefan Borza; cameramanii: Sebastian Tancău, Radu Antoche , Andrei Vlasie şi editorul de imagine Asaftei Mihai. Profesorul Paul Cucu, coordonatorul “excursiei”, speră ca în urma acestui maraton, “adolescenţii media” să îşi contureze şi mai bine opţiunile asupra a ceea ce vor face în viitor.
Lasă un răspuns