Grupul Societatile Comerciale Romane (SCR), controlat de omul de afaceri Stefan Vuza, din care face parte si societatea Chimcomplex Borzesti, a facut oficial pasul pentru preluarea combinatului de produse clorosodice Oltchim din Rimnicu Vilcea. Intentia de a prelua aceasta intreprindere a fost exprimata acum citiva ani, dar abia acum s-a dat drumul la procesul de privatizare a combinatului vilcean, al carui actionar majoritar este statul roman. Oltchim este cel mai important jucator pe piata produselor clorosdice din tara noastra, pe care o imparte cu Chimcomplex.
Vinzarea pachetului de actiuni ale statului a ajuns in faza preliminara, in care au fost depuse ofertele neangajante ale celor interesati. Acestea au venit din partea companiilor TISE (producator rus de energie electrica, al carei actionar este cunoscuta Gazprom), PCC SE (din Germania), firma de constructii-montaj Pegamont Ploiesti si, din partea SCR, Aisa Invest din Cluj-Napoca, firma de consultanta si servicii in management si de realizare de proiecte pentru atragere de fonduri nerambursabile.
Mai mare, dar mai sarac
Oltchim este fratele mai mare al Chimcomplex, dar in prezent se afla in dificultate, cu pierderi financiare importante, in timp ce combinatul din Borzesti a rezistat inclusiv crizei economico-financiare si a inregistrat profit. Stefan Vuza ar avea de luptat pentru pachetul de actiuni care va fi scos la vinzare cu investitori foarte mari, de talia Gazprom si a declarat presi ca este constient ca nu poate face fata daca se vor vinde toate actiunile statului la Oltchim. O vinzare partiala ar fi altceva. Preluarea combinatului, fie si numai partial, ar putea crea, in Romania un adevarat monopol pe piata clorosodicelor.
Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a anuntat, insa, ca va elabora caietul de sarcini al licitatiei de privatizare in circa doua saptamini, in care va fi inclus si pretul de pornire a licitatiei. Aceasta etapa va fi urmata de o perioada de 30 de zile in care companiile vor putea depune ofertele angajante.
Ministerul Economiei, prin care statul detine aproape 55% din Oltchim, spune ca privatizarea va fi una combinata, respectiv „negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, urmata de licitatie cu oferta in plic”. Dupa alte informatii de la OPSPI, licitatia va avea loc pe 31 mai, insa procesul va fi dificil, din cauza pierderilor inregistrate de combinatul chimic. Termenul impus de Fondul Monetar International pentru privatizarea Oltchim este sfarsitul lunii aprilie.
In actionariatul Oltchim se mai regasesc compania germana PCC SE (18,31% din capitalul social), fondul de investitii Carlson Ventures, din Marea Britanie, prin intermediul Nachbar Services (14,02%), persoane fizice (11%) si juridice (1,8%). Pierderile Oltchim, din 2007, au ajuns, cumulat, la 763 de milioane de lei. Numai anul trecut acestea au fost de 270 de milioane de lei. Datoriile totale ale combinatului au ajuns la 2,5 miliarde de lei.
Spre un complex petrochimic national?
Oltchim intra, la un moment-dat, intr-un proiect de creare a asa-numitei Compania Petrochimica a Romaniei, propus de actionarul majoritar al Rafo Onesti, Petrochemical Holding Viena. Intr-un documentar pe aceasta tema, cei de la Petrochemical spuneau ca sinergia Rafo cu productia de etilena-propilena de la Petrochemical Arges (preluata de Oltchim), impreuna cu productia de clor, PVC si a oxidului de proprilena de la Oltchim, sub aceeasi conducere, ar permite asigurarea functionarii permanente a tuturor intreprinderilor petrochimice si chimice atrase, de la prelucrarea titeiului, in Rafo. Si Stefan Vuza vede adunarea industriei chimice a Romaniei sub acelasi steag si se bazeaza pe experienta pe care o are, acum, Chimcomplex in domeniu si pe rezultatele bune obtinute de combinatul din Borzesti. Dar, preluarea Oltchim ar insemna si mari investitii in proiecte de mediu, obligatorii, numai pentru urmatorii doi aceastea fiind estimate la aproape 683 de milioane de euro.
Lasă un răspuns