Directia Silvica Bacau a marcat, la sfirsitul saptaminii trecute, finalizarea traditionalei manifestari „Luna Sadirii Arborilor”, editia 2012, cunoscuta pina acum si ca Luna Padurii. Aceasta a avut loc intre 15 martie si 15 aprilie si a fost incheiata prin vernisarea expozitiei de pictura, grafica si fotografie „Imparat slavit e codrul”, din foaierul Salii Ateneu din Bacau, continuata printr-o actiune de plantare de arbori pe santierul amenajat in comuna Luizi Calugara. La aceste actiuni au participat directorul general al Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, Valerian Solovastru, si directorul economic al regiei, Gabriela Gartu, alaturi de silvicultori din judetele limitrofe Bacaului si din toate ocoalele silvice ale judetului, de reprezentanti ai autoritatilor locale, de sefi de institutii bacauane si de ziaristi.
„Luna Plantarii Arborilor – a spus Valerian Solovastru – este o traditie inceputa in 1902, din vremea ministrului Organizarii teritorilui din Romania, Spiru Haret, dupa o initiativa din SUA, pe fondul defrisarilor masive din acea perioada. In acest an, principalul organizator al acestor evenimente a fost din nou Romsilva, impreuna cu Ministerul Mediului si Padurilor. Astfel, am initiat o serie de actiuni la nivelul directiilor silvice judetene, dar si la nivel central: o expozitie filatelica, o expozitie de caricatura, la Bacau o expozitie de pictura, grafica si fotografie etc. De asemenea, am avut mai multe initiative de plantare a arborilor pe terenuri degradate, in toata tara, cu ajutorul ONG-urilor sau a scolilor, cu participarea societatii civile. Romsilva reda circuitului productiv circa 15.000 de hectare in acest an, prin regenerari naturale si artificiale. Plantari directe vor fi pe 6.124 de hectare si sint convins ca vom depasi aceasta cifra. Numai in aceasta primavara vrem sa ajungem la 4.200 ha, pina in jur de 15 mai, pentru ca daca in zona de ses am terminat, la munte inca mai este zapada”.
Plantari pe santierul Valea Seaca
In judetul Bacau, plantarea arborilor de la finalul Lunii Padurii a avut loc pe santierul de impaduriri din perimetrul Valea Seaca al comunei Luizi Calugara, in Ocolul Silvic Bacau. S-a lucrat pe aproape un hectar, din proprietatea Catrinei I. Gabor, o panta deluroasa pe care se afla de regula padure de gorunet-faget, si au fost plantati 5.000 de puieti de gorun, de fag, dar si de cires si paltin. „Comuna – ne-a spus Marcel Dumitrache, seful ocolului silvic – are circa 390 de hectare de paduri private, iar aici functioneaza o asociatie de proprietari, cu care noi avem contract de administrare. Din cele peste 4.200 ha de padure efectuam paza si prestari de servicii numai pe jumatate. Cu toate acestea, suprafetele fiind imprastiate ii obliga pe silvicultori sa treaca prin toate padurile. Numai asa am reusit sa mai stapinim furturile”. In Ocolul Bacau, 10% din suprafata de padure are interdictie de taiere, datorita versantilor si a riurilor care alimenteaza lacurile de acumulare de la Racaciuni si Galbeni. Padurile au o virsta medie de circa 65 de ani, paduri tinere. Ca urmare, posibilitatea de recoltare de masa lemnoasa a ocolului este de numai de 22.000 mc pe an.
Regenerarea padurii pe 560 ha
Directia Silvica Bacau are, in acest an, un program de regenerare a padurilor de aproape 560 ha. Pentru consolidarea plantatiilor din anii anteriori, sint programate completari si lucrari de refacere a plantatiilor calamitate pe 106 ha. Toate in campania de primavara 2012. „Pina acum – ne-a informat directorul general al Directiei Silvice, Gheorghe Manaila – s-au facut regenerari naturale pe 80% din suprafata programata, regenerari artificiale pe 51%, completari pe 54%, iar refacerile au fost incheiate. Lucrarile de impadurire au fost incheiate in noua din cele 14 ocoale si se lucreaza in continuare in Ciobanus, Comanesti, Darmanesti, Oituz si Targu Ocna. Pentru lucrari au fost necesari peste 1,4 milioane de puieti din 19 specii forestiere. Directia Silvica dispune de peste 2,2 milioane de puieti, cu excedent in 10 specii, dar cu deficit in altele”.
vlad a zis
Multi vad, putini pricep. Fenomenul Tamasi a prins radacini la Bacau! Sa plantezi la +30 de grade e aberant. Mai jenant ca pe vremea impuscatului, cand se legau merele cu sfoara prin pomi. Rusine mare pe bietii padurari, deveniti o turma in slujba PDL-ului(se zice ca trebuia sa vina si MRU). Pentru ei facura cei de la directia silvica acest jalnic compromis. Dar pentru ca vineri motiunea ia dat cu poponetul de pamant, sambata n-ai mai vazut picior de politician cu puietul la plantat!