Inainte ca Ion Caramitru si Johnny Raducanu sa ne subjuge si sa ne farmace cu recitalul lor de exceptie, au continuat lucrarile „Simpozionului National de Estetica”, printr-o sesiune de comunicari stiintifice de mare elevatie, referitoare la „Autonomia esteticului si arta conetmporana”, condusa de prof. dr. Marin Aiftinca, membru al Academiei Romane. Au prezentat referate personalitati proeminente ale culturii romanesti: Alexandru Surdu, Alexandru Boboc, Grigore Smeu, Valentin Ciuca, Petru Bejan, Ion Pogorilovschi, Stefan Munteanu, Venera Cojocariu, Mihai D. Vasile si Marin Aiftinca.
Seara a continuat cu decernarea «Diplomelor de excelenta» pentru contributii fundamentale in stiinta si cultura romaneasca si «Premiile» Centrului International de Cultura si Arte „George Apostu”. Publicul, care a umplut pina la refuz sala de concerte a Filarmonicii „Mihail Jora”, a fost, apoi, rasplatit din plin de imaginatia si forta interpretativa ultuitoare a tandemului Caramitru – Raducanu. Figura de lord al poeziei a actorului si cea de boem a pianistului au fost, ele insele, obiect de fascinatie prin capacitatea lor de seductie si prestanta scenica. Cu o arta desavirsita, acest minunat duo poetico-muzical reuseste o performanta lirica unica in peisajul nostru artistic. Pentru ca dincolo de puterea de a captiva sufletul omenesc, pun in relatie seductia prin muzica si comunicarea prin cuvint, tintind limpezimea si comprehensiunea unui edificu construit cu logica si truda. Efluviile de efecte acustice te impresoara, te convertesc spre frumos, te ametesc, te fac permisiv la ideile si idealurile cele mai inalte, te cuceresc definitiv. E si normal. Un periplu poetic inceput de la Eminescu, trecind pe la Dan Verona, Lucian Avramescu, M. R. Paraschivescu, Ana Blandiana, continuind si sfirsind cu Nichita Stanescu iti ofera un buchet aromitor de sentimente, emotii si sensibilitati. Daca pina si o veche si prea stiuta romanta (cum e „De cind ne-a aflat multimea”) poate capata accente emotionale de adinca simtire in mina lui Johnny Raducanu, ne putem imagina cit de fermecator poate rasuna o partitura compusa de pianist la Tescani, cit de evocatoare a aerului si duhului locului poate fi aceasta. Pacat ca – oricit te-ai stradui sa o prezervi – clipa sonora nu poate fi pastrata si nici tonalitatea expresiva a cuvintului. Doar ca o vaga amintire. Stam muti de uimire si coplesiti in fata templului de cuvinte inaltat de poeti, admiram fara rezerve fantezia, imaginatia lor creatoare, ne incinta lumina intelesurilor tainice pe care ne-o releva si regretam, apoi, ca timpul creste si se intuneca in urma noastra. Macar sa ne amintim, din cind in cind, ca prin tainitele sufletului nostru a trecut cel mai daruit recitator (Ion Caramitru) si cel mai redudatibil pianist de jazz si nu numai – Johnny Raducanu.
Inaintea recitalului Caramitru – Raducanu, viceprimarul Bacaului, Dragos Luchian si Geo Popa, directorul Centrului „George Apostu”, au inminat „premiile” si „diplomele de excelenta” pentru contributii fundamentale in cultura romaneasca, dupa cum urmeaza:
Diplome de excelenta:
prof. univ. dr. Grigore Smeu – membru al Academiei Romane;
prof. dr. Marin Gherasim – distins artist al artelor plastice;
actorul Ion Caramitru – presedintele UNITER.
Premiile Centrului Cultural „George Apostu” pe 2008:
prof. univ. Alexandru Boboc – membru coresp. al Academiei Romane;
prof. univ. Marin Aiftinca – membru al Academiei Romane;
prof. univ. Ion Pogorilovschi – membru al Academiei Romane;
prof. Petre Strachinaru – deputat de Covasna;
prof. dr. Valentin Ciuca – critic de arta;
conf. univ. Stefan Munteanu – Universitatea Bacovia – Bacau;
Mircea Dascalu – redactor Radio Iasi.
Vasile PRUTEANU
Lasă un răspuns