In cursul zilei de azi, la Onesti va avea loc o sedinta ordinara a Consiliului local, in care vor fi dezbatute 5 proiecte initiate de primarul Emil Lemnaru. Doua dintre proiecte vizeaza majorarea tarifelor pentru apa-canalizare si salubritate, care au fost reintroduse pe ordinea de zi a sedintei de azi, dupa ce ele fusesera respinse nu cu mult timp in urma, pe motiv ca scumpirile nu erau suficient de bine justificate. Un alt proiect se refera la rectificarea bugetului local, dupa ce guvernul a transferat noi sume de bani catre municipiu, destinate salariilor profesorilor. Tot astazi se vor dezbate si trei planuri urbanistice zonale, pentru un complex de locuinte, o statie de betoane si un releu Orange de pe dealul Red. Cel de-al cincilea proiect vizeaza concesionarea unor suprafete de teren, printre care si cea necesara amplasarii a 7 stilpi de iluminat, pe Calea Brasovului.
Saptamina aceasta, vineri, va avea loc si o sedinta extraordinara a legislativului onestean, in care vor fi prezentate trei proiecte depuse de consilierii PNL si PD-L, privind demiterea administratorului provizoriu numit de primar la Termon, aprobarea contractului de mandat al noului administrator unic de la firma de termoficare si accesarea fondurilor nerambursabile destinate introducerii sistemului de incalzire cu energie solara, eoliana si geotermala. Cele trei proiecte au mai fost introduse si la precedenta sedinta extraordinara a Consiliului Local Onesti, care nu s-a mai desfasurat, din lipsa de cvorum, cauzata de absenta tuturor alesilor PSD, dar si a doi consilieri de la PD-L. (George MARTIN)
Iuliana MIHNEA a zis
Publicat la 26 November 2008 – 380 Views
Primarul municipiului Onesti, Emil Lemnaru, a atras atentia, la ultima sedinta de consiliu, ca firma de termoficare, Termon CT SA, trece printr-o situatie dificila, ca urmare a cresterilor succesive ale pretului la gaz metan, datorate unor contracte suspecte incheiate de fosta conducere a societatii, care au produs mari pierderi financiare. “Avem o situatie delicata, in acest moment – a precizat primarul Emil Lemnaru. Vreau sa va spun ca, in luna mai, s-a fixat un pret la gaz metan, cu firma Petrom Gaz, si trebuia sa se faca un act aditional la contract, pentru ca acest pret sa ramâna valabil pentru tot restul anului. S-a negociat un pret care sa fie convenabil pentru Consiliul Local, dar, intr-o luna de zile, pretul a crescut cu 23,25 %, printr-un act aditional semnat de administratorul unic al Termon si conducerea firmei Petrom Gaz. Acest lucru a determinat o pierdere directa a firmei Termon, de aproape 500 milioane de lei. Intre timp, Termon a incheiat contract cu firma Limodi SRL, la un pret mai mare cu 13,86 %, pentru gazul metan. Aceasta firma, Limodi, a venit acum, incepând cu 1 octombrie, cu inca o crestere a pretului la gaz metan, cu 10,36 %. Iar aceasta firma nu este sub agrementul autoritatii nationale in domeniu, ANRSC, deci este o chestiune deosebit de grava, mai ales datorita manierei in care a fost acceptat acest pret, fara negociere si fara licitatie. Sunt chestiuni care influenteaza masiv pretul de producere a gigacaloriei la Onesti, care ar trebuie sa fie de 207,17 lei, fata de 187 de lei, cât a fost aprobat de Consiliul local. Modul in care au crescut aceste preturi si efectele din perioada urmatoare reprezinta o chestiune deosebit de grava”.
“Baietii destepti” din domeniul energiei si-au bagat coada si la Onesti
Emil Lemnaru a mai precizat ca toate informatiile cu privire la contractul incheiat cu firma Limodi au reiesit din raportul de audit intocmit de compartimentul de specialitate din cadrul executivului local, document realizat la solicitarea primarului, ca sef al serviciilor publice locale. Tranzactiile cu societatea Limodi sunt suspecte si datorita faptului ca actionarii firmei sunt copiii miliardarului Costel Casuneanu, Costel jr. si Ionut, dar si liberalul Ioan Silviu Lefter, oameni care fac parte din rândurile “baietilor destepti”, din domeniul energiei. Limodi are sedii in Braila si in Bucuresti si, desi nu este agreata de ANRSC (Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciilor Comunitare de utilitati publice), firma a primit licenta de la cealalta autoritate, ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei), la doar doua luni de la infiintarea societatii. Limodi a solicitat dreptul de a transporta doar 0,8 metri cubi de gaz pe ora, dar ANRE a aprobat mult mai mult decât s-a cerut, respectiv 30 de metri cubi pe ora. Limodi a fost infiintata in 2006, la Braila, si in 2008, la Bucuresti. Aflata sub control liberal, societatea Termon CT SA este suspectata ca a facut tranzactii in defavoarea Consiluilui Local Onesti, ca actionar unic al firmei de termoficare, mai ales prin contractul incheiat cu Limodi, una dintre firmele “baietilor destepti”.
Iuliana MIHNEA