Ministrul Sănătăţii, dr. Vasile Cepoi, a declarat joi că în proiectul legii sănătăţii ar putea fi introdusă taxa pe fast-food şi bere.
Ministrul sănătăţii a afirmat, cu prilejul lansării raportului „Venituri şi cheltuieli în sănătate”, că are în vedere mai multe soluţii pentru creşterea veniturilor în sănătate. Între acestea se numără o eventuală creştere a contribuţiei pentru sănătate şi menţinerea ei pentru toţi pensionarii, dar aceste opţiuni trebuie analize politic. De asemenea, se mai propune compensarea asigurării de sănătate gratuită a elevilor şi studenţilor cu transferuri anuale din bugetul de stat.
Vasile Cepoi a subliniat că raportul prezentat de Asociaţia ExpertForum şi Local American Working Group face o analiză corectă a situaţiei din România şi a subliniat că România cheltuieşte cel mai puţin din Europa pentru sănătate, însă modalităţile prin care pot fi atrase mai multe fonduri la buget ţin de decizia politică.
Raportul „Venituri şi cheltuieli în sănătate” arată că România se situează, din punct de vedere al cheltuielilor cu sănătatea, pe ultimul loc, cu un nivel de 5,7% din PIB alocat în 2009.
Finanţarea cheltuielilor în sănătate este realizată în principal din sectorul public şi suplimentar de cel privat. Nivelul veniturilor bugetare consolidate în România este mult mai redus, comparativ cu media Uniunii Europene. Veniturile bugetare au înregistrat o medie de 32,6% din PIB în România între 2000-2009, în timp ce în Europa a fost de 44,5% din PIB, se arată în raport.
Ministrul a mai afirmat că bugetul de stat are o contribuţie importantă la sănătate, dar se impune mai multă transparenţă şi predictibilitate. De asemenea, ministrul sănătăţii s-a referit şi la faptul că trebuie definit exact ce servicii acoperă bugetul de stat şi asigurările de sănătate.
În legătură cu declaraţia deputatului PNL Eugen Nicolăescu privind renunţarea la contribuţiile pentru sănătate, Cepoi a spus că aceasta trebuie analizată şi a opinat că nu crede că renunţarea la contribuţie va aduce mai mulţi bani la buget. El s-a referit şi la necesitatea asigurărilor suplimentare de sănătate pentru reducerea costurilor bugetare.
Vasile Cepoi a mai spus că pachetul minim de servicii ar trebui să acopere numai problemele grave şi nu pe cele minore.
Referitor la aspectul îmbătrânirii populaţiei, care presupune un alt tip de asistenţă medicală, Vasile Cepoi a admis că acest aspect a fost neglijat până acum. Se are în vedere elaborarea unei strategii privind persoanele vârstnice şi înfiinţarea mai multor spitale de geriatrie.
Vasile Cepoi a anunţat că urmează să aibă o întâlnire, săptămâna viitoare, cu reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe, cu cei ai producătorilor, Ministerului Sănătăţii şi CNAS, referitoare la taxa clawback. AGERPRES
Lasă un răspuns