O casă din comuna Blăgești a luat foc, în cursul acestei zile, din cauza coșului de fum necurățat corespunzător. Potrivit datelor de la ISU Bacău, este al cincilea incendiu produs din această cauză, în decurs de 3 zile.
Pompierii militari băcăuani au fost solicitați să intervină în comuna Blăgești, sat Blăgești, în urma unui apel primit în dispeceratul ISU-SAJ, care anunța producerea unui incendiu.
De urgență, a fost alertată Garda de Intervenție Bacău, la locul solicitării deplasându-se două autospeciale de stingere cu apă și spumă. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta generalizat la nivelul acoperișului, pe o suprafață de aproximativ 80 mp.
Nu au fost înregistrate victime, iar prin intervenția promptă a pompierilor militari, incendiul a fost lichidat în limitele găsite, fiind înlăturat riscul extinderii acestuia către construcțiile învecinate.
Din cercetările efectuate la fața locului, cauza probabilă de producere a incendiului este coșul, burlanul de fum defect sau necurățat.
Pompierii au interveni în ultimele 3 zile la stingerea a 12 incendii
În intervalul 24-27 noiembrie, echipajele operative din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău au fost solicitate să intervină pentru lichidarea a 12 incendii.
Dintre aceste situații, cinci incendii au avut drept cauză probabilă coșul/burlanul de fum defect sau necurățat, un incendiu a fost cauzat de cenușa, jarul și scânteile de la sistemele de încălzire, iar într-una dintre situații, cauza probabilă a fost focul deschis în spații închise.
„În acest context, transmitem un apel către cetățeni să manifeste prudență la exploatarea mijloacelor de încălzire și să respecte următoarele recomandări: asigurăți-vă că o persoană autorizată va verifica, repara și curăța coşurile de fum, cel puţin o dată pe an; puneți materialele combustibile la distanţă faţă de sobe. Asigurați izolarea sobei faţă de podea şi pereţii din apropiere; folosiți doar tipul de combustibil pentru care a fost proiectat sistemul de încălzire şi respectați întocmai instrucţiunile producătorului; depozitați cenuşa într-un container de metal în exteriorul locuinţei şi la distanţă de casă, grajd, fânar, depozite, etc; stingeți întotdeauna focul din sobă înainte de culcare”, a transmis ISU Bacău.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU, care poate fi descărcată, gratuit, din App Store și Google Play.
Lasă un răspuns