– Festivalul din acest an include zeci de activități artistice și recreative – studenții sunt invitați la o seară de film, la concerte, piese de teatru, workshopuri, sesiuni de informare u tinerii pot participa la campionate sportive sau concursuri de pictură
Cătălina CHIFU
Ieri, în Aula Universității „Vasile Alecsandri”, a avut loc deschiderea oficială a Festivalului Național Studențesc „Studențiada” 2012. Evenimentul se desfășoară în perioada 5 – 25 noiembrie și este organizat de Uniunea Națională a Tuturor Studenților din România (UNSR) și Liga Studențească din Universitatea Bacău, în parteneriat cu Universitatea „Vasile Alecsandri”. „Studențiada” a fost inițiată de UNSR în 2006, când 5.000 de tineri din întreaga țară au participat, timp de o săptămână, la diverse activități extracuriculare. Anul acesta, festivalul se va desfășura în 16 orașe și sunt estimați peste 40.000 de participanți. Festivalul național își propune să sprijine toate formele de creativitate, în special cele artistice și sportive, să promoveze diversitatea culturală, să-i ajute pe studenți să-și dezvolte capacitățile intelectuale, spiritul de echipă, dar și să aducă în atenția publicului strategiile regionale și locale bazate pe creativitate și inovație. Un alt obiectiv este acela de a îmbunătăți comunicarea cu instituțiile de învățământ superior, cu instituțiile publice locale și centrale.
Anul acesta, „Studențiada” se desfășoară sub semnul creativității și inovației și își propune promovarea modelelor personale, autohtone. În baza evaluării chestionarului „Valori în lumea studențească”, completat de studenții din centre universitare, s-au stabilit domeniile de interes ale tinerilor. Astfel, 73 la sută dintre studenți își doresc o sărbătoare dedicată, în care să aibă acces gratuit la teatre, operă, muzee, spectacole, să aibă parte de traininguri pe teme de actualitate. Festivalul din acest an include zeci de activități artistice și recreative. Studenții sunt invitați la o seară de film, la concerte la Ateneu, piese de teatru, workshopuri, sesiuni de informare ce vor avea ca teme cancerele genitale, boli cu transmitere sexuală, metode contraceptive. De asemenea, va fi organizată o campanie de donare de sânge la Centrul de Transfuzii Bacău. Tinerii sunt invitați să participe la dezbateri pe teme cum ar fi consumul de etnobotanice, traficul de persoane și traficul de droguri de mare risc. Printre activități se mai numără și ecologizarea Campusurilor Studențești Mărășești și Spiru Haret, campionate de tenis cu piciorul, tenis de masă, handbal, rummy, darts, table, șah, streetball, bowling, biliard, minifotbal, concurs de pictură, o vizită la Muzeu. Nu în ultimul rând, tinerii își pot face analize gratuite pentru a-și evalua riscul de boli cardio-vasculare și diabet sau își pot afla vârsta plămânilor, în cazul celor fumători.
Dragoș Luchian, viceprimarul municipiului Bacău, a fost prezent în mijlocul studenților. Evenimentul, aula universității și studenții i-au stârnit amintiri legate de perioada studenției sale. „În drum spre Universitate mi-am amintit de perioada în care am fost și eu student. Era în 1989 și îmi amintesc că schimbările de atunci i-au debusolat pe mulți dintre liderii studenților și pe profesori. Mulți dintre profesori au fost dați afară pe nedrept din lipsa exercițiului democratic. Acum lucrurile s-au schimbat și sunt mult mai echilibrate. Mă bucură faptul că există astfel de evenimente. Perioada studenției este cea mai frumoasă din viața unui om. După aceasta, veți intra în viața reală, cu probleme și griji. De aceea vreau să vă bucurați de perioda prin care treceți și să vă formați idealuri pe care să încercați să le atingeți. Trebuie să luptați pentru ele, chiar dacă nu o să le împliniți pe toate, pentru că așa o să deveniți mai performanți”, a declarat Dragoș Luchian, viceprimarul municipiului Bacău. (Ștefan POPA)
Lasă un răspuns