De luni, 23 februarie, creștin-ortodocșii vor fi în perioada Postului Mare, cunoscut sub numele de Păresimile sau Patruzecimea. Mântuitorul Iisus Hristos a recomandat postul ca pe un mijloc de luptă împotriva ispitelor și a puterii diavolului, stăruind că nu trebuie practicat numai cu forme externe, după obiceiul iudeilor, ci cu voie bună și cu conștiința că, postind, săvârșești o faptă bine plăcută lui Dumnezeu.
Acest post ce pregătește creștinii pentru Învierea Domnului, este cel mai lung și mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. El a fost orânduit pentru pregătirea celor care odinioară urmau să primească botezul la Paști și ca un mijloc de pregătire sufletească a credincioșilor pentru întâmpinarea cu vrednicie a comemorării anuale a Patimilor și a Învierii Domnului.
Totodată, aduce aminte de postul de patruzeci de zile ținut de Mântuitorul înainte de începerea activității Sale mesianice, de unde i s-a dat și denumirea de Păresimi sau Patruzecime. Ultima dintre cele șapte săptămâni de post deplin, adică săptămâna dintre Florii și Paști, pe care noi o numim a Sfintelor Patimi, nu era socotită în postul Păresimilor, ci se socotea aparte, sub denumirea de Săptămâna Paștilor.
Durata aceasta de 40 de zile a Postului Paștilor se întemeiază pe o tradiție vechi-testamentară: potopul a ținut 40 de zile și 40 de nopți; patruzeci de ani au mâncat evreii mană în pustie, înainte de a ajunge în pământul făgăduinței; Moise a stat pe munte 40 de zile pentru a primi Legea; ninivitenii au postit 40 de zile pentru a se pocăi etc.
Lasă un răspuns