• fiind la început, prețul lor este de 25.000 de lei pe kilogram
De cîteva zile, municipiul Bacău are parte de tradiționalii vînzători de ghebe. Semn că toamna a început să-și intre în drepturi. Deși nu în număr mare, vînzătorii de ciuperci s-au aciuat în zona Pieței Sud, dar pot fi văzuți și în preajma complexelor comerciale din cartiere, la colțurile străzilor mai circulate, în zona instituțiilor cu personal mai numeros, sau mergînd pe aleile mărginite de blocuri.
Abundența de ghebe arată că sezonul a fost bogat. Comerțul nu este prea complicat. Vînzătorii au de regulă în dotare un cîntar cu arc, pun repde ghebele în plasa sau punga clientului, le cîntăresc , iau banii și gata. Prețurile diferă, după împrejurări. Cînd este un singur vînzător și mai mulți clienți, atunci acesta ține la preț, dar oricum nu vinde ciupercile peste 25.000 de lei/kg. Prețul este destul de piperat, și asta deoarece sezonul este abia la început. „Trebuie să ne mișcăm repede – ne-a spus unul dintre acești vînzători – pentru că vremea ghebelor sau hribilor este scurtă. De mult n-am mai nimerit așa vreme bună, dar dacă vin ploile, nu mai putem intra în pădure”. O altă categorie de comercianți sînt cei ambulanți, de regulă copii, care pot fi văzuți la ieșirile din oraș, îndeosebi pe traseul Bacău- Scorțeni, și oferă trecătorilor tradiționalele ghebe, la prețuri ce nu depășesc 20.000 de lei pe kilogram.
Gospodinele caută ciuperci pentru a prepara zacuscă. Dar nu se poate ignora pericolul unor astfel de cumpărături. Vînzătorii dau asigurări că știu bine soiurile și este exclusă confuzia cu ciupercile din speciile otrăvitoare. Dar nu există nici o asigurare în acest sens și în anii precedenți s-au ivit cazuri în care oameni care culegeau ciuperci de ani de zile au ajuns la spital în stare mai mult sau mai puțin gravă după ce au mîncat așa ceva.
Specialiștii din domeniu avertizează că în ultimii ani se manifestă un anumit fenomen – natural, de altfel – care face ca speciile periculoase să se apropie ca înfățișare de cele comestibile. Cu toate acestea, oamenii obișnuiți cumpără de la ciupercarii ambulanți, pentru că speciile „de seră” din piață sînt prea scumpe pentru bugetul lor subțiat (50.000-60.000 de lei/kg), iar conservele de ciuperci din magazine sînt complet inaccesibile ca preț. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns