Petrică Moldovan, proprietarul Restaurantului „Cerbul” din Bacău, ne obișnuiește, de câțiva ani, cu atmosfera mustăriilor de altădată. Carismatic și amabil, proprietarul are tot mai mult aliura unui boier de viță veche, care nu poate uita tradițiile. Și anul acesta a dat cep butoaielor cu must, chiar în „bătătura” localului din Cartierul Cremenea, pe care a amenajat-o cum se cuvine: cu păpuriș și bostănei, cu ștergare în stil popular.
Petru DONE
Petrică Moldovan e jupân vechi, știe rosturile mustăriei. De aceea, și în acest an s-a pregătit și cu cele ale gurii, pentru că o oală de must nu merge băută oricum, ci musai lângă o păstrămioară, un mititel sau un cârnăcior afumat. Bucătăria restaurantului e renumită. „Ținem și în acest fel tradiția vie – spune Petrică Moldovan. Tot ce punem pe masă este preparat de noi, natural, în casă cum se spune, dar după gusturile băcăuanilor, pe care le cunoaștem de când ne facem meseria”.
În plină zi sau la vreme de seară, în decorul rustic al restaurantului sau pe terasă sub lumina blândă a felinarelor, viața se vede altfel dacă ai pe masă pastramă de oaie, un cotlet de berbecuț, un gulaș de oaie sau cârnați de aceeași proveniență. Nu strică nici să iei de pe grătar un cotlet sau o ceafă de porc, dar și niscaiva ciocănele ori aripioare de pui, crocante. Și, credeți că ar strica, la un moment dat, chiar o fasole cu ciolan? Parcă și simt în nări mirosul de mujdei și parcă și văd feliile galbene de mămăligă tolănite pe fundul de lemn. De la grătar vine un damf de îți ia mințile, nu poți rezista și dai comandă de două porții. Ar crăpa centironul dacă ți-ai pune mintea cu tot ce vezi pe jar. Mănânci și nu poți crede că tot mai poftești. Dai de fundul copului în care ai pus must și te uiți cu jind la butoiul de lângă gard. Parcă ar mai merge o oală! Patronul Mustăriei “Cerbul” n-a omis de pe lista mâncărurilor tochitura țărănească, bulzul ciobănesc „Taci și înghite” și nici învârtita cu brânză de oaie, la care este meșteră soția sa. Ce ar mai lipsi? Evident, un vinișor vechi, să pui capac la tot festinul. (Petru DONE)
Lasă un răspuns