In urma cu mai putin de doua luni, Ziarul de Bacau, publica un articol omagial la implinirea virstei de 84 de ani a eseistului, prozatorului si criticului literar moinestean B.Elvin (Elvin Bernstein), cel care a condus, de la infiintare (1992) pina acum, editia romana a revistei Lettre Internationale.
Din pacate, pe 18 septembrie, B.Elvin, cel mai longeviv redactor sef in functie din istoria jurnalisticii romanesti, initiatorul si editorul vreme de 20 de ani a publicatiei trimestriale „Caietele Teatrului National” (una dintre cele mai valoroase publicatii culturale a anilor ’70-’80, care n-a avut niciodata fotografia lui Ceausescu pe coperta sau in interior), a trecut la cele vesnice. „A plecat dintre noi B.elvin, fondator si redcator sef al editiei romanesti a revistei Lettre Internationale. Era un inegalabil ‘facator de reviste’: stia sa construiasca substanta unei gazete- care inseamna mult mai mult decit simpla alaturare a unor texte (fie ele si foarte bune).
Era un om subtil, rafinat, de ‘moda veche’, dar mereu la curent cu tot ce se intimpla important la noi si in lume, cu toate dezbaterile intelectuale. Discretia sa era dublata de un fel de intelepciune rara: stia ca, intr-o lume obsedata de celebritate si mediatizare, lucrurile cu adevarat interesante se pot face daca iti iei cuvenita ‘distanta’ fata de tot ce e ‘in lumina reflectoarelor’.
Intotdeauna, cei care au lucrat alaturi de el, au avut ce invata din observatiile sale”, scria jurnalistul, criticul si istoricul literar Mircea Vasilescu, intr-un interviu realizat cu regretatul B.Elvin, pentru revista „Dilema Veche”.
B. Elvin (nascut la Moinesti la 24 august 1927), a fost un scriitor atasat miscarii teatrale, a scris critica de teatru si a facut parte din Sectia de dramaturgie a Asociatiei Scriitorilor Bucuresti. În afara de activitatea sa publicistica, a publicat numeroase volume de eseuri si romane, intre care: „Dupa o lunga si grea suferinta” (1973), „Partea mea de comedie” (1974), „Prin ce se deosebeste aceasta noapte?” (1977), „Hotarul imaginar” (1980), „În continuare” (1982), „Colturile cercului” (1985), „Patru si un absent” (1988).
Lasă un răspuns