Un studiu realizat de Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica Bacau privind optiunile scolare ale elevilor de clasa a VIII-a din judet arata o deplasare a preferintelor catre filiera tehnologica, in defavoarea filierelor teoretica si vocationala. In timp ce in anul scolar 2008 – 2009, 57,84 la suta dintre elevii de clasa a VIII-a se aratau interesati de filiera teoretica, in anul scolar in curs doar 46,20 la suta au mai declarat ca vor opta pentru specializari de profil teoretic. Concomitent, optiunile pentru filiera tehnologica au crescut de la 34,98 la suta, la 48,97 la suta. Studiul arata ca in timp ce profilul tehnologic este preferat in majoritate de elevi din mediul rural, cel teoretic si vocational este optiunea adolescentilor din mediul urban. Pentru realizarea acestui studiu au fost chestionati in privinta optiunilor scolare 6722 de elevi, din cei 7324 care formeaza in prezent populatia scolara de clasa a VIII-a, din judetul Bacau, cu 368 mai putini fata de anul trecut, ceea ce inseamna o diminuare in anul scolar 2010 – 2011 cu aproximativ 14 clase in invatamintul liceal.
Cele mai cautate
Din optiunile declarate ale elevilor de clasa a VIII-a din judet, cele mai vizate specializari pentru anul scolar urmator sint matematica – informatica (de la Colegiul National „Vasile Alecsandri”, Colegiul Economic „Ion Ghica”, Bacau, Colegiul National „D.Cantemir” Onesti, Liceul „Spiru Haret” Moinesti), stiinte sociale (CN „Vasile Alecsandri”, Colegiul Pedagogic „Stefan cel Mare”, Colegiul „Mihai Eminescu”), filologie (CN „Vasile Alecsandri”, Liceul „Spiru Haret” Moinesti, Grupul Scolar „Al. Vlahuta” Podu Turcului), coafor – stilist (Colegiul Tehnic „N.V.Karpen”, Bacau), tehnician in turism (Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacau, Colegiul Tehnic „Petru Poni”, Onesti), instructor sportiv (Liceul cu Program Sportiv Bacau). Cele mai solicitate licee, in functiile de optiunile declarate ale elevilor de clasa a VIII-a, vor fi in anul scolar urmator Colegiul Economic „Ion Ghica”, Colegiul National „Vasile Alecsandri”, Colegiul Tehnic de Comunicatii „N.V.Karpen”, Colegiul National „Gheorghe Vranceanu”, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, Colegiul Tehnic „Petru Poni”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Colegiul Tehnic „Gr. Cobalcescu”, Colegiul Tehnic „D. Ghika”.
Sint neinteresante pentru elevii de clasa a VIII-a
Studiul CJAP mai arata ca un numar foarte mic de optiuni au fost inregistrate pentru specializarile matematica – informatica intensiv informatica, matematica – informatica intensiv engleza, matematica – informatica, filologie – intensiv franceza, stiinte sociale – intensiv franceza, tehnician operator tehnica de calcul, tehnician proiectant CAD, tehnician administratie, tehnician chimist de laborator, tehnician ecolog si protectia calitatii mediului, tehnician analize produse alimentare, tehnician pentru tehnici artistice sau pentru profilul teologic. „In ceea ce priveste profilul, se manifesta un interes mai mare pentru profilul real, spre care s-au orientat in special elevii din mediul rural. Iar profilul sportiv se situeaza pe primul loc in preferintele elevilor pentru filiera vocationala. Am observat, insa, ca multi elevi nu cunosc oferta educationala a unor licee si de aceea fac optiuni pentru specializari care nu exista, in special in cazul colegiilor tehnice care isi schimba des specializarile”, a declarat profesorul Mariana Craciunescu, coordonator CJAP Bacau. Autorii studiului privind optiunile elevilor de clasa a VIII-a, profesorii Mariana Craciunescu si Diana Aprodu, spun ca elevii ar trebui familiarizati cu oferta educationala a liceelor inca din clasa a VII-a si ca scolile ar trebui sa organizeze vizite ale elevilor de clasa a VIII-a in liceele pentru care acestia opteaza. Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica intentioneaza, de asemenea, sa elaboreze un ghid care sa cuprinda oferta educationala a tuturor liceelor din judetul Bacau. (Laura HUIBAN)
Lasă un răspuns