Iosif Pop și Nicolaie Tarcea au fost audiați la Bacău de procurorii PNA
• ei sînt acuzați deocamdată doar de abuz în serviciu
• fostul președinte al Băncii Transilvania, Iosif Pop, a fost confruntat cu Benoni Beca, liderul grupului „alcool”, și Carmen Negoiță, fosta directoare a sucursalei băcăuane a Băncii Transilvania • tot pentru audieri și confruntări a venit în Bacău și juristul băncii centrale de la Cluj, Nicolae Tarcea • aseară la ora închiderii ediției toți patru erau încă în audieri la parchet • este posibil ca cei doi să fie arestați • fostul președinte al băncii centrale a fost acuzat de liderul grupului „alcool”, Benoni Beca, de implicare în fraudarea băcnii cu suma de 160 de miliarde de lei • la unul dintre procese, Baca a declarat că deține o casetă audio din care rezultă că Iosif Pop știa și chiar coordona creditele ilegale din Bacău
În cursul după amiezii de ieri, au început audierile și confruntările dintre Iosif Pop, fostul președinte la Băncii Transilvania, Nicolaie Tarcea, juristul băncii de la Cluj, Benoni Beca, liderul grupului „alcool” și Carmen Negoiță, fosta directoare a sucursalei băcăuane a Băncii Transilvania. Fostul președinte al Băncii Transilvania a fost demis din fruntea instituției la doar cîteva luni după demiterea în masă a funcționarilor bancari de la Bacău, în frunte cu directoarea Nehoiță. Eliberea lui Pop din funcție a fost decisă de Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) băncii. Motivele oficiale pentru care s-a recurs la această decizie extremă au ținut, la acel moment, pentru publicul larg, de politica de dezvoltare a instituției. Potrivit declarațiilor de la acea vreme, Pop ar fi optat pentru o altă strategie decît cea a Băncii Europene de Dezvoltare și Reconstrucție (BERD), cel mai important acționar al Băncii Transilvania, cu 15 la sută din capitalul social. El a mizat pe votul acționarilor în favoarea sa, numai că membrii AGA au decis altfel, iar Iosif Pop a fost nevoit să se mulțumească cu fotoliul de simplu membru în Consiliul de Administrație al băncii.
Din surse care au ținut să-și păstreze anonimatul am aflat, însă, că demiterea lui Pop a fost strîns legată de ceea ce s-a întîmplat la Bacău și că Pop nu ar fi fost străin de afacerile cu alcool ale băcăuanului Benoni Beca. Se pare că acesta a obținut credite cu valori care depășeau plafonul de siguranță de 900 de milioane de lei, pentru care nu putea obține banii numai cu semnătura șefului sucursalei din Bacău, ci avea absolută nevoie și de acordul președintelui băncii centrale de la Cluj. Benoni Beca a obținut astfel de credite de mai multe ori și este greu de înțeles cum un obscur om de afaceri din Bacău, cu un SRL care nu spune nimic nimănui, prezenta atîta încredere încît șeful unei bănci cu sucursale în toată țara să-și pună semnătura pe cîteva acorduri fără să se fi „uns” și el cu ceva miere pe degete. Iar acționarii majoritari au știut ei ce-au știut atunci cînd s-au lepădat de Pop fără menajamente.
La puțin timp după primele arestări, în timpul unui proces de recurs împotriva arestarii, Benoni Beca a confirmat faptul că Iosif Pop avea cunoștință de tot ce se întîmplă la sucursala băcăuană. „Am crescut societatea mea, Amapolla, odată cu sucursala Băncii Transilvania, din 1996. Am devenit atunci clientul băncii printr-un credit de 300 de milioane de lei. Cu timpul, au mai fost și altele. Toate au fost obținute numai cu aprobarea băncii centrale de la Cluj. Împrumuturile au fost girate, am făcut investiții și am început să mă dezvolt atît de mult, încît am început să deranjez oamenii de afceri în domeniul alcoolului din Ardeal. La sugestia lui Iosif Pop, fostul președinte al băncii, am înființat mai multe firme pentru o rețea de distribuție a alcoolului. Acum, toți acești oameni care au avut încredere în mine sînt în pușcărie. Eu am o casetă audio de la o întîlnire cu Iosif Pop, la care au participat și funcționarii băncii din Cluj. Discuția relevă faptul că Pop știa tot ce se întimplă aici, în Bacău, că inițiativa creditelor îi aparținea, la fel și modul de desfășurare a afacerilor”, a spus Beca.
Se pare că procurorii de la PNA au luat în serios spusele lui și i-au chemat la audieri și confruntări pe fostul președinte al băncii centrale, dar și pe juristul instituției, Nicolaie Tarcea. Acesta a deținut funcția de jurist și pe vremea cînd în Bacău se derulau creditele neperformante care au dus la fraudarea băncii cu suma de 160 de miliarde de lei. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns