Vineri, 30 mai, Arhivele Nationale Bacău și filiala Bacău a Asociației Generale a Arhiviștilor din România au organizat a XX-a Sesiune națională de comunicări științifice, care la această ediție s-a derulat pe tema „Arhivele și Istoria”. La deschiderea lucrărilor au răspuns invitației făcute de Vilică Munteanu, directorul Arhivelor Naționale Bacău, subprefectul Toma Constantin, prof. univ. dr. Ioan Scurtu, preotul Florin Țuscanu, de la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Ionuț Tomescu, de la Primăria Bacău, și Mariana Popa, directorul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău. Conducerea Arhivelor naționale a adresat un mesaj participanților la evenimentul de la Bacău, citit de Laurențiu Ștefan Szemkovics.
În prima parte a sesiunii au fost programate lucrări prezentate de prof. univ. dr. Jipa Rotaru (Documente privind Congresul de pace de la Berlin din anul 1878), prof. univ. dr. Ioan Agrigoroaiei (România în Primul Razboi Mondial. Campaniile din anii 1917-1919) și prof. univ. dr. Ioan Scurtu (Pagini din istoria Arhivelor Naționale. Demersuri pentru adoptarea Legii Nr. 16/1996 – Legea Arhivelor Naționale). Tot atunci au fost lansate Anuarul Arhivelor Naționale Bacău „Acta Bacoviensia” nr. IX/2014, prezentată de dr. Ioan Lăcătușu, iar Vilică Munteanu a prezentat cartea „Mihai Gheorghiu – 100 de ani de la naștere”. Au mai fost prezentate cartea „Bacău, istorie adevarată”, de prof. dr. Dumitru Zaharia, și lucrările „Gara Bacău”, de Radu Bellu, „Evoluția sistemului vamal moldovenesc din secolul al XIV-lea până la începutul secolului al XIX-lea”, precum și volumele publicate cu prilejul beatificării episcopului Anton Durcovici.
Lucrările în plen au fost urmate de lucrările pe cele patru secțiuni – Istorie băcăuană (moderată de dr. Silviu Văcaru și dr. Alin Spânu, în Sala de Expoziții a Arhivelor Bacău, unde a fost vernisată și expoziția Embleme băcăuane interbelice), Istorie generală (moderată de dr. Ioan Mitrea și dr. Mihai Mîrza), Arhivistica (moderată de dr. Arcadie Bodale și Gabriela Vulpe) și secțiunea Romano-catolocii din Moldova (moderată de pr. prof. dr. Ștefan Lupu și dr. Ioan Lăcătușu).
Lasă un răspuns