• mii de tineri termină anual o formă de învățămînt ce le oferă o calificare • cu toate acestea, accesul la un loc de muncă este limitat, iar tinerii îngroașă rîndurile șomerilor • sute de tineri care termină o școală profesională sau de ucenici trebuie să urmeze altă calificare pentru un loc de muncă • doar 13 la sută din absolvenți de liceu au reușit să se angajeze după terminarea liceului • cei mai mulți au preferat să urmeze o facultate
„Ce voi face cînd termin liceul? Am o calificare! Oare îmi voi găsi un loc de muncă? Ce șanse de angajare am dacă am absolvit o școală profesională sau de ucenici?”. Acestea sînt cîteva întrebări pe care ar trebui să le aibă în vedere fiecare tînăr la absolvirea unei forme de învățămînt. Tinerii care termină o școală profesională sau de ucenici sînt nevoiți, de cele mai multe, ori să se recalifice într-o altă meserie. Astfel se ridică semne serioase de întrebare asupra eficienței acestor unități de învățămînt.
Tinerii care termină o școală profesională sau de ucenici se lovesc de imposibilitatea găsirii unui loc de muncă. Aceasta pentru că meseria în care au obținut calificarea nu este cerută pe piața muncii. Anual, sute de tineri încheie conturile cu această formă de învățămînt, dar prea puțini dintre ei își găsesc un post. Iar dacă meseria are căutare, la interviu se ridică o altă problemă. Majoritatea agenților economici solicită experiență pentru ocuparea locului respectiv. „Am absolvit Liceul Henri Coandă anul trecut. Calificarea mea este de electronist. Am încercat să îmi caut un loc de muncă prin diferite cunoștințe sau apelînd la ziare dar nu am găsit nimic. M-am înscris la șomaj. Acolo am depus o cerere pentru a fi luat în evidență ca fiind în căutarea unei meserii potrivită specializării mele. La un moment dat, mi-am găsit ceva ca agent comercial, dar acolo cîștigi în funcție de cît vinzi și trebuie să fii înfipt. Nu sînt genul ală și nu am putut face față, așa că sper că voi găsi ceva tot pe meseria mea”, ne-a declarat Ovidiu Constantin, un tînăr de 19 ani. În anul 2003 au intrat în baza de date a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău, pentru a-și găsi un loc de muncă, circa 2.000 de tineri. „Cei mai mulți au venit cu dosarul în lunile septembrie-decembrie, cînd s-au finalizat cursurile. Cei care nu au urmat o altă formă de învățămînt sau nu și-au găsit un serviciu au venit să fie orientați profesional de către noi sau să primească indemnizația de șomaj”, ne-a declarat Octavian Țicău, director executiv la AJOFM Bacău. Cei mai solicitați pe piața muncii au fost ospătarii, zidarii, tîmplarii în aluminiu, lăcătușii, zugravii, mecanicii auto, electricienii, asistenții medicali, muncitorii necalificați și confecționerii. Instituția băcăuană a găsit locuri de muncă doar pentru 802 tineri absolvenți, din care peste 150 au fost angajați de patroni care au solicitat subvențiile oferite de la fondul de șomaj la angajarea tinerilor.
Absolvenții de liceu nu vor să muncească
Nu numai absolvenții claselor de la școlile de arte și meserii sînt în imposibilitatea de a-și găsi un loc de muncă, ci și tinerii băcăuani care termină 12 clase, care nu sînt dispuși să muncească după ce termină liceul. Un studiu efectuat de specialiștii Centrului Județean de Asistență Psihopedagogică Bacău (CJAP) arată că doar un procent foarte mic dintre absolvenții de liceu sînt dispuși să se angajeze pentru a se întreține din propriile venituri. În statistica
realizată de psihologii de la CJAP au fost luați în calcul 2.649 de
absolvenți de la 21 de licee și grupuri școlare din întreg județul.
Dintre aceștia, cei mai mulți, adică peste 65 la sută, se orientează
spre învățămîntul superior, preferînd să obțină o diplomă într-o
specializare decît să se angajeze imediat cum termină liceul. Alți
aproape 200 de tineri, adică aproximativ 8%, care anul trecut au
terminat liceul, s-au înscris la școlile postliceale, cele mai solicitate
fiind școlile postliceale sanitare și cele de institutori.
Cît privește procentul elevilor care după terminarea a 12 clase se angajează, acesta este de doar 13 la sută. Practic, doar 345 de elevi din cei 2.649 luați în calcul la realizarea statisticii au ales să-și găsească un loc de muncă. „Procentul celor care la terminarea liceului se angajează îl consider destul de mic. O posibilă explicație ar fi că, la 18 ani, elevii nu au experiență în domeniul în care se angajează. Cum aproape toate anunțurile angajatorii cer experiență de cîțiva ani, este de înțeles de ce numărul de elevi angajați este destul de mic”, ne-a declarat psihologul Ruxanda Iosipescu, coordonatorul Centrului Județean de Asistență Psihopedagogică Bacău. Chiar dacă legislația stipulează facilități pentru angajatorii care le oferă locuri de muncă tinerilor absolvenți, cei mai mulți patroni renunță la facilități în condițiile în care solicitanții nu au vechime în muncă. Liceul Pedagogic din Bacău este unitatea de învățămînt care are cei mai mulți absolvenți angajați, adică 58 de tineri din totalul de 309 absolvenți. De la Liceul Sportiv din Bacău s-au angajat 36 de tineri, dintre cei 105 care au terminat 12 clase; de la liceul din Hemeiuși și-au găsit loc de muncă 33 de elevi din 72 de absolvenți, iar de la Liceul „Mangeron” din Bacău au plecat 31 din 125 de elevi. Licee cum ar fi cel din Podu Turcului, „Nadia Comănești” din Onești, „Spiru Haret” din Moinești, nu au reușit să angajeze mai mult de cinci absolvenți.
Mai mult decît atît, procentul tinerilor care nu au fost cuprinși nici într-o formă de învățămînt, nici pe piața muncii, îl depășește pe cel al elevilor care s-au angajat. Nu mai puțin de 14 la sută din totalul absolvenților din clasa a 12-a au rămas acasă, în întreținerea părinților. „O parte dintre cei care nu se regăsesc printre angajați sau studenți sînt elevi care nu au luat la facultate și mai stau acasă încă un an să învețe. Alții fie lucrează la negru, fie au plecat în străinătate”, mai spune psihologul Ruxanda Iosipescu. (Costinela BREAHNĂ, Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns