– toți angajații au fost evacuați
Florin CRĂCIUN
Un exercițiu de testare a Planului de Urgență Externă al SC Chimcomplex SA Borzești, efectuat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Maior Constantin Ene” al județului Bacău, a pus ieri pe jar întreaga platforma petrochimică oneșteană, dar și pe locuitorii din două comune limitrofe. Conform scenariului, la ora 11.00, la rampa de încărcare cisterne C.F. din cadrul Depozitului de Clor, în timpul încărcării unei cisterne cu clor lichid, s-a produs o fisură la conducta de alimentare, punând în pericol comuna Ștefan cel Mare. Zece minute mai târziu, ISUJ Bacău este anunțat despre accidentul produs. Garda de Intervenție din cadrul Detașamentului de Pompieri Onești se deplasează la fața locului cu tehnica de intervenție. În urma executării recunoașterii și culegerii datelor din teren, se constată că la rezervorul TK803/6 se degaja în atmosferă o cantitate mare de clor, echipa tehnică de intervenție a Chimcomplex lucrează la izolarea rezervorului și oprirea degajării de clor în atmosferă. De asemenea, se constată că activitatea este oprită, iar angajații părăsesc locurile muncă deplasându-se spre locurile de adunare/evacuare. Din nefericire, un muncitor aflat la locul incidentului este intoxicat, aflându-se în stare de inconștiență.
Mai mulți salariați acuză stări de șoc, grețuri, pierderi de memorie. Conducerea intervenției este preluată de inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Bacău. Acesta ordonă punerea în aplicare a Planului de înștiințare și alarmare și stabilește Centrul de Conducere și Coordonare a Intervenției la sediul inspectoratului. La ora 11.15 s-a dispus președintelui Comitetului Local pentru Situații de Urgență Onești și Comitetului Local pentru Situații de Urgență al comunei Ștefan cel Mare, introducerea semnalului „Alarmă la dezastre”.
Prin intermediul exercițiului de ieri s-au urmărit testarea viabilității Planului de Urgență Externă al Chimcomplex Borzești și identificarea elementelor necesare îmbunătățirii acestuia; perfecționarea deprinderilor personalului Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Maior Constantin Ene” al județului Bacău, a membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a comitetelor locale pentru Situații de Urgență a localităților Onești, Ștefan cel Mare, Gura Văii, precum și a celulei de urgență a Chimcomplex, pentru organizarea și conducerea acțiunilor de intervenție în caz de accident chimic, urmat de degajarea în atmosferă de substanțe toxice periculoase; antrenarea tuturor forțelor participante în ducerea acțiunilor de limitare și înlăturare a urmărilor dezastrului; verificarea modului de organizare a evacuării populației; îmbunătățirea cooperării între instituțiile participante și testarea aplicabilității planului de cooperare între unitățile Ministerului Afacerilor Interne în caz de dezastre.
Acesta este cel de-al doilea exercițiu de simulare la intervenții în caz de dezastre efectuat de ISUJ Bacău, după cel de marți, când în municipiul Bacău s-a verificat modul în care echipajele de urgență intervin în cazul unui cutremur de 7,5 grade.
Lasă un răspuns