Copil înghițit de lăturile de la Agricola International
• un copil de numai un an și nouă luni s-a zbătut mai bine de 12 ore între viață și moarte, după ce a căzut într-o baltă de dejecții de la o fermă Agricola • oamenii spun că tragedia care l-a avut ca victimă pe micuț este doar un episod din lungul șir al întîmplărilor petrecute în zona mlaștinii de lîngă satul Holt
Ziua de luni nu prevestea nimic rău pentru membrii familiei Posmag, din satul Holt. O zi obișnuită de lucru, în care, după treburile obișnuite din gospodărie, membrii familie s-au dus la cîmp să mai adune cîte ceva pentru a pune pe masă. Pentru că nu avea cu cine să-i lase, Gabriela Posmag i-a luat la cîmp și pe cei patru copii. Femeia s-a dus să adune păstăi, iar cei mici au rămas să se joace, pe o pătură. Cînd s-a întors de la cules, Gabriela nu l-a mai găsit pe mezinul familiei. Oamenii din sat s-au alertat și au sărit în ajutorul femeii disperate. Puștiul nu era, însă, nicăieri de găsit. Parcă îl înghițise pămîntul. Într-un final, un tînăr din sat a dat de urma puștiului dispărut. „A venit la mine și mi-a zis că e la mlaștină, mort. Am crezut că o să cadă cerul pe mine cînd am auzit. M-am dus imediat acolo și l-am văzut pe Ionuț zăcînd, cu fața în sus, fără suflare. Era în apă, în balta imensă în care se scurge de la ferma de păsări din Serbănești resturile de la tăierea puilor”, ne-a declarat Gabriela Posmag.
Copilul a fost scos din baltă de un puști de 16 ani, Culiță Ostafi, care s-a agățat de un mal și a reușit să tragă copilul afară. Mama și-i-a acordat primul ajutor. „L-am curățat în jurul nasului și a gurii, după care i-am făcut respirație artificială. Apoi, l-am întors pe spate și i-am scos apa din plămîni. Nici eu nu știu cum am putut să mă stăpînesc și să-l readuc la viață”, povestește Gabriela. După ce s-a convins că Ionuț, în vîrstă de un an și nouă luni, a fost salvat din ghearele morții, ea a luat imediat drumul spitalului. Copilul a ajuns în stare foarte gravă la spital. Practic, era mai mult mort decît viu. „Avea semne de insuficiență respiratorie acută, datorate înecului. Pentru noi a fost o minune că mai era în viață. Meritul îl are mama, care i-a salvat practic viața. Dacă ea nu ar fi fost atît de hotărîtă, copilul nu mai era acum printre noi”, ne-a declarat medicul pediatru Elena Butucaru.
Mai bine de 12 ore, Ionuț Posmag s-a zbătut între viață și moarte. Abia ieri dimineață starea lui de sănătate s-a ameliorat. Atît mama, cît și Ionuț, vor rămîne în spital cîteva zile. Femeia este însă fericită că își vede puștiul în viață.
Mlaștina cu dejecții, un pericol vechi
Incidentul de luni a readus neliniștea în rîndul locuitorilor din satul Holt. Oamenii spun că tragedia petrecută lîngă mlaștina în care era să-și piardă viața bebelușul de numai un an și nouă luni este doar un episod din lungul șir al evenimentelor tragice perecute de-a lungul anilor.
Lacul de sînge, cum îi spun localnicii, se vrea a fi un bazin izolat, în care să fie depozitată toată mizeria din fermă. Însă, realitatea este cu totul alta. O baltă îngrădităde buruieni, al cărui mal face corp comun cu drumul, amenință liniștea sătenilor din Holt. Cînd am coborît din mașină, un miros greu de suportat ne-a tăiat respirația. Aproximativ jumătate din suprafața bălții este acoperită de o crustă verde-maronie, iar de jur împrejur numai cioate și tufe de spini. Nivelul apei este atît de ridicat, încît pereții bazinului abia se mai zăresc. Oamenii susțin că a fost o vreme în care această mlaștină a fost înconjurată de garduri. „A trecut mult timp de atunci. E pericol mare, credeți-mă! Nenumărate căruțe, cai și altele și-au găsit sfîrșitul în această mlaștină. Nu știm unde o să ajungem. Ți-e frică noaptea să circuli pe aici”, povestește Dorina Carp, a cărei casă este la cîțiva metri distanță de mlaștină. Vecinii o aprobă în totalitate. Dar o mare parte din vină o poartă și sătenii.
„S-au făcut mai demult sesizări la fermă, la Avicola. Pînă acum nu a luat nimeni nici o măsură. Nu am mai făcut valuri, pentru că oricum nu ne bagă nimeni în seamă”, susține fDorina Carp. De fapt, oamenii s-au obișnuit cu ideea și nici că le mai pasă. Acest loc a devenit, de altfel, locul de joacă al copiilor.
Referitor la acuzațiile sătenilor din Holt legate pericolului din zona mlaștinii, Grigore Horoi, vicepreședintele Holdingului Agricola International, ne-a declarat că nu știe nimic despre problema de la Holt. „Eu pesonal nu am cunoștință de astfel de nemulțumiri. E adevărat că în zonă există un batal de depozitare a reziduurilor, așa cum există la fermele din toată lumea. Eu, pe unde am fost prin străinătate, și am fost în multe locuri, nu am văzut ca acestea să fie îngrădite. Nici directorul de la ferma de păsări nu știa nimic, dar am demarat cercetările pentru a vedea despre ce este vorba în zonă”, a mai spus vicepreședintele Horoi. (Costinela BREAHNĂ, Ioana PEPELIA)
Lasă un răspuns