Ei au reprogramat AGA din 7 ianuarie și au promis să dea angajaților un răspuns clar în legătură cu soarta întreprinderii și a lor. Deși sunt în șomaj tehnic, mulți dintre salariați au venit la fabrică, să afle ce îi așteaptă, chiar în ziua când trebuia să aibă loc AGA.
Petru DONE
Vestea că luni, 7 ianuarie, la Uton Onești va avea loc planificata adunare generală a acționarilor (AGA) a adunat o parte dintre salariații acesteia la poarta fabricii. „Oamenii au considerat – ne-a declarat liderul sindicatului din întreprindere, Gheorghe Constăndoiu – că este un prilej foarte bun pentru a afla mai multe despre ceea ce se va hotărî acolo în legătură cu societatea și cu soarta noastră, a salariaților”. AGA, însă, nu a mai avut loc, dar directorul general al Uton, Octavian Iancu, i-a informat pe salariați că adunarea va fi convocată în această săptămână și le va comunica salariaților tot ce s-a hotărât. Neoficial, Octavian Iancu a spus, însă, că sigur se va recurge la intrarea în insolvență a societății și la reducerea personalului la circa 150 – 200 de salariați.
Toți angajații societății Uton Onești se află, din luna decembrie, în concediu forțat, până pe 14 ianuarie. Aceasta li s-a întâmplat în ziua în care ei au protestat, pașnic, pentru că nu și-au mai primit salariile de trei luni. Oamenii aveau de gând chiar să intre în greva foamei, dar conducerea fabricii i-a anunțat că sunt deja liberi până la jumătatea lunii ianuarie. Între timp, la Uton s-a plătit o parte din salariile restante, însă anunțata AGA din 7 ianuarie le-a dat ideea că atunci ar fi fost ocazia să afle mai multe despre ce le rezervă viitorul foarte apropiat. Pe ordinea de zi, AGA avea, însă, alte probleme de discutat, dar acționarii au considerat că adunarea nu mai poate avea loc și au amânat-o. Mulți dintre salariați erau, totuși, deja la poarta întreprinderii. „Eu – ne-a spus Gheorghe Constăndoiu – am ajuns după ora 10 la fabrică, unde se adunaseră, deja, peste o sută de salariați, la poartă. Poliția era informată de acest lucru, polițiștii au și venit acolo, dar nu s-a întâmplat nimic, pentru că a fost o acțiune pașnică.”
Insolvența, o soluție agreată de acționari
Liderul sindicatului a mai spus că Octavian Iancu nu le mai răspunde salariaților pe numărul de telefon pe care aceștia îl știu, dar luni a ținut să le transmită că AGA va avea loc, iar între hotărârile pe care le va lua ar putea fi chiar intrarea societății în insolvență și concedierea a circa jumătate din personal. „Noi – a precizat liderul sindicatului – credem că așa va fi, pentru că altă soluție nu mai este. Iar din alte surse am aflat, deja, că de luni Uton nu mai este alimentată cu gaz metan, pentru neplata facturilor, și i se va tăia și curentul electric.”
„Mecanicul șef” al industriei oneștene
Înființată în anul 1973, sub denumirea de Întreprinderea de Utilaj Chimic Borzești (IUC), societatea Uton va împlini, curând, 40 de ani. Întreprinderea a fost creată, inițial, ca furnizor de echipamente pentru industriile chimică și petrochimică, lângă platforma industrială Borzești, pentru care era un fel de „mecanic șef”, pentru a-i asigura utilajul chimic de care avea nevoie. Evoluția ei a însemnat, însă, diversificarea produselor și pieţelor sale, iar Uton chiar a devenit un important furnizor de utilaje din România. După 1990, la Onești se fabricau și echipamente energetice.
Fabrica a fost privatizată, însă, și preluată, inițial de societatea Carom Onești, oamenii de afaceri Ovidiu Tender și Marian Iancu (ultimul fiind fratele actualului director general), care au preluat și societatea Rafo Onești pentru scurte perioade, fiind principalii pioni în evoluția Uton până în prezent. Marian Iancu este, acum, cel care controlează această întreprindere.
Uton a trecut, în ultimii ani, prin perioade foarte grele financiar, iar numărul salariaților s-a micșorat permanent. Distrugerea industriei petrochimice și chimice românești a fost unul din motivele pentru care piața ei s-a îngustat foarte mult.
gigi fosgen a zis
Măi fratilor , vad ca toate resturile de societati care au mai ramas sunt dirijate catre faliment .
Nu-i dubios ? Cred ca le e frica de legile care vor fi revizuite in curand si fac praf totul ca sa se piarda urma .
Ei au bani in conturile din strainatate si-i doare in fund de viata noastra .
Sa luptam pentru scoaterea la iveala a adevarului care sta in spatele distrugerii avutiei nationale si tradarii de tara si de neam .
Copii nostri nu au si nu vor avea din ce trai ……..nu ne e rusine ?
Vedeti ca sindicatele au fost si sunt cele care au pactizat cu hotii de tara si care ne-au stabilit viata de cersetor cu salarii de 200 -300 eur .
Cum de toate produsele si serviciile sunt ca pret mai mari decat cele occidentale si salariile sunt de cersetor ? Pai va spun eu –> asa au stabilit in secret sindicatele cu guvernele si asa zisele patronate .
O sa va spuna ca economia nationala nu este profitabila si salariile trebuie sa fie mici ..- marsavie grea –> indata ce numai impotenti si hotii politicieni au manevrat toate asa zise privatizari si au condus societatile cu capital majoritar de stat , cine-i vinovat ?
Domnul IOHANNIS ar fi bine sa se tina de cuvant cum ne-a promis = FAPTE nu VORBE ;
Asteptam rezultate si criminalii eceonomici la zdup pe viata …
gigi fosgen a zis
– onestenii…..NIMIC ?
– las-ca-i bine asa ….
– dar urmasii vostri …..ce vor mai face ?
– sau nu va intereseaza ? …
Opinia publica = 0 ( zero ) ….BRAVO !
– bine ca se gasesc mici , bere la pet, telenovele si mai e cate ceva de furat .