Săptămîna trecută s-a înregistrat o veritabilă furtună pe piața de capital autohtonă și mai ales în Bursa de Valori București. Prețurile acțiunilor lichide au avut traiectorii sinuoase. Conflictul dintre societățile de investiții financiare și Curtea de Conturi a României a clătinat puternic cotațiile acestora. SNP Petrom a fost de asemenea suspendată de cîteva ori din operațiuni din diverse motive. Și ca să fie tacîmul complet, BRD a lipsit – chiar dacă motivat – din tranzacții, ceea ce a contribuit la o cădere în toată regula a operațiunilor. În cele din urmă, cotațiile și-au revenit, ba chiar au urcat peste așteptări. Brokerii spun că Bursa a fost din nou speculată. aceasta dovedește și fragilitatea pieței de capital românești, dar și faptul că apare o percepție a importanței informațiilor legate de societățile listate.
Suspendarea SIF-urilor de la tranzacționare a trimis Bursa la podea
Debutul săptămînii trecute s-a făcut sub semnul conflictului dintre SIF-uri și președintele Curții de Conturi a României, Dan Drosu Șaguna. Conducerile fostelor FPP-uri au reacționat puternic la intenția declarată de a continua controlul demarat în noiembrie anul trecut. Principalul motiv invocat era faptul că SIF-urile sînt firme private, deci Curtea de Conturi nu are competențe de control în parohia lor. Oficialii instituției incriminate au reacționat dur la aceste acuze. Într-un comunicat de presă s-a invocat faptul că fondurile din care s-au constituit fostele FPP nu sînt particulare, ci au avut izvor public.
În primă fază, rezultatul a fost scăderea prețurilor de tranzacționare la fostele FPP-uri, cu cîteva sute de lei de acțiune. Datorită acestei situații, Comitetul Bursei a procedat conform regulamentelor în vigoare și a suspendat miercuri toate cele cinci SIF-uri de la tranzacționare, pînă la clarificarea situației, întrucît era vorba de informații care puteau influența prețurile din ring. Rezultatul a fost șocant. De la tranzacții care depășeau zilnic milionul de dolari, operațiunile bursiere din acea zi abia dacă au trecut de 300.000 de dolari. Odată revenite în ring, SIF-urile au luat-o în sus. Creșterea de preț a fost și ea neașteptată prin amploare. Joi și vineri, SIF Moldova s-a dus la 2.300 de lei, creștere semnificativă.
Dacă conflictul dintre SIF-uri și Curtea de Conturi a provocat, poate, scăderea prețurilor, creșterile au fost speculative. Cele cinci societăți de investiții financiare nu au găsit brusc cine știe ce surse venituri fabuloase, care să justifice saltul cotațiilor. Cu toate acestea, vineri s-au tranzacționat peste 3,2 milioane de acțiuni SIF Moldova, în condițiile creșterii prețurilor, fapt nu tocmai obișnuit. „Saltul de preț este semnificativ – ne-a declarat directorul societății de valori mobiliare Trend SA Bacău, Eugen Bogdan. Este peste șteptări și pentru noi, dar nu știm cît va dura, pentru că nu este justificat de evenimente deosebite din partea SIF-urilor”.
Acțiunile BRD au fost scoase de la tranzacționare
Un alt motiv pentru care bursa s-a clătinat a fost și suspendarea acțiunilor BRD de la tranzacționare, în urma deciziei Adunării Generale a Acționarilor de consolidare a valorii nominale a acțiunilor. Suspendarea tranzacțiilor a fost valabilă cîteva zile, dar a intervenit într-un moment nu tocmai favorabil, cînd și SIF-urile au avut probleme, iar SNP Petrom – ale cărei acțiuni sînt și ele printre cele mai intens tranzacționate la Bursă – a lipsit din operațiuni.
În prezent, valoarea nominală a acțiunilor BRD este de 3.000 de lei/acțiune, dar se tranzacționează la aproape 20.000 de lei. SNP Petrom a fost suspendată de două ori de la tranzacții din cauza unor informații privind implicarea gigantului petrolier în afacerile nu tocmai curate ale fostului vicepreședinte al PSD Arad. În cele din urmă operațiunile s-au reluat, dar prețurile au scăzut pînă la 1.100-1.160 de lei – la o valoare nominală de 1.000 de lei -, deși ele ajunseseră la un moment dat la 1.500 de lei. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns