Trei societati de pe platforma petrochimica a Onestiului, Carom (apartinind acum de SC Energy Bio Chemicals SA), Rafo si Chimcomplex, au solicitat trecerea din zona B de impozitare, in zona C, pentru a plati taxe si impozite mai mici pentru terenuri si cladiri, fiind situate departe de centrul orasului, insa primarul Emil Lemnaru a venit cu o initiativa surprinzatoare, prin care nu numai ca nu a fost de acord cu zona C, dar nici macar nu a dorit sa pastreze zona B, ci a propus trecerea la zona A. Lemnaru si-a promovat proiectul la o sedinta extraordinara a Consiliului Local Onesti, desfasurata zilele trecute, in conditiile in care cele 3 societati de pe platforma au apelat la justitie, iar Curtea de Apel Bucuresti le-a dat dreptate si a decis suspendarea hotaririi legislativului onestean privind zonarea legata de taxe si impozite. Desi hotarirea instantei din Bucuresti este definitiva si irevocabila, fiind data in sensul trecerii de la zona B, la zona C, pentru ca firmele sa plateasca mai putin, primarul din Onesti nu a tinut cont de aceasta decizie si a stabilit ca zona sa fie A, impunindu-le, astfel, celor 3 societati comerciale sa plateasca mai mult, in contradictie cu spiritul celor decise de judecatori. Seful executivului onestean a motivat ca nu mai putea fi pastrata zona B, intrucit instanta a suspendat hotarirea prin care erau stabilite zonele de impozitare, fiind necesara o noua zonare, cu caracter temporar, pina la solutionare pe fond a dosarului din instanta. “Nu ne putem duce in jos, la C, ci ne ducem unde credem noi ca e mai bine – a spus primarul Lemnaru. Diferenta de bani nu e prea mare”. El a precizat ca in zona A, Carom va plati 325.000 de euro, comparativ cu cit se platea in B, 250.000 de euro, si cu cit dorea firma sa plateasca in C, 85.000 de euro. Insa aceasta diferenta ar putea sa provoace mari greutati la Carom, dupa cum a apreciat consilierul PNL Gelu Nicolcea. “Carom a trecut prin momente dificile, iar noi ar trebui sa regindim zonarea intregii platforme – a spus Nicolcea. In toti acesti ani, ar fi trebuit sa se ia legatura cu firmele de pe platforma”.
Liberalii cer rezonarea intregului municipiu
Proiectul propus de primarul Emil Lemnaru a fost criticat dur si de consilierul local Gelu Panfil, care a sustinut ca “e clar o dovada de rea credinta din partea primarului”, care va distruge platforma prin majorarea taxelor si impozitelor, care si asa erau prea mari. “Proiectul reflecta lipsa de viziune a primarului in privinta dezvoltarii orasului – a spus Panfil. Carom are peste 500 de angajati, e in procedura de reorganizare, dar a reinceput productia de cauciuc sintetic. In loc sa venim in sprijinul acestei societati, noi o decapitalizam prin cresterea taxelor. Acest proiect vine sa dea in cap societatii Carom, care si asa se afla intr-o situatie grea. Ei erau in B, iar noi venim sa-i trecem in A, in conditiile in care ei au cerut zona C, iar instanta de judecata a suspendat chiar hotarirea prin care s-a facut zonarea”. In ultimele mandate, consilierii liberali au solicitat executivului sa acorde facilitati marilor investitori, carora sa le fie reduse taxele si impozitele, daca investesc masiv la Onesti. “Noi am votat chiar impotriva zonarii, atunci cind s-a facut bugetul, si am cerut initierea unor dezbateri serioase in aceasta privinta”, a precizat consilierul Cezar Olteanu (PNL). “Am solicitat din nou sa se faca o noua zonare si sa analizam fiecare strada din Onesti, iar noul document ar putea sa fie finalizat cam in doua luni”, ne-a spus si viceprimarul liberal Mihai Sova.
Taxa pentru 30 de hectare de pirloaga de la Carom
Totusi, Sova si Olteanu si-au nuantat pozitia si au apreciat ca noua taxa, propusa de Lemnaru, trebuie aplicata, pina la solutionarea problemei in instanta de judecata. Mai mult, viceprimarul Sova afirma ca societatile de pe platforma, chiar daca sint la marginea orasului, beneficiaza de toate conditiile si utilitatile, retele de apa, canalizare, gaz sau telefonie fixa, salubrizare, drumuri asfaltate, cai de comunicatii feroviare, transport public si altele. “Comparativ, nu putem lasa strada Vasile Alecsandri in zona A, pentru ca nu este asfaltata – ne-a exemplificat Mihai Sova. Vom lua strada cu strada, sa vedem ce conditii exista”. Pe de alta parte, primarul Emil Lemnaru a evidentiat si faptul ca firmele de pe platforma nu stiu sa-si gestioneze terenurile de care dispun. “Cei de la Carom au 30 de hectare de pirloaga – a spus Lemnaru. Sa le instraineze, daca nu stiu ce sa faca cu ele. Cei care au preluat Carom-ul sint din Bucuresti si trebuie sa-si dezvolte productia, dar sa-si foloseasca si suprafetele de teren, pentru a atrage investitori”. Insa reprezentantii firmelor de pe platforma sustin ca hotarirea promovata de primar este aberanta si nu va avea efect, pentru ca va fi anulata de magistrati, intrucit incalca decizia instantei judecatoresti. Proiectul propus de primar la sedinta extraordinara a Consiliul local a fost aprobat cu 15 voturi pentru (PSD si PNL) si 4 impotriva (PDL). (George MARTIN)
Gogu2 a zis
Bravo D-le Primar,
Asa trebuia facut de mult, au toate Utilitatile.
Cu Banii obtinuti macar mai faceti ceva pri Oras,
De Exemplu Podul care a fost in Dalas si la luat Apa in 2005, ar trebui facut la loc.
Si altele….etc.
ilarie a zis
@gogu2, bah , daca ma uit mai bine la tine , deja se vede ca te-ai murdarit de ceva maro pe la guritza….te rugam verifica si spune-ne si noua ce e!!