– Inscrierile la concursul din prima sesiune de admitere se fac in perioada 16 – 30 iulie – Facultatea de Stiinte ale Miscarii si Sportului este singura care organizeaza probe de admitere – Facultatea de Inginerie a desfiintat mai multe programe de studiu – Pentru concursul de admitere din acest an Universitatea „Vasile Alecsandri”, din Bacau, are un total de 2292 de locuri, dintre care 1624 cu taxa
Universitatea „Vasile Alecsandri”, din Bacau, a dat startul primei sesiuni de inscrieri, pentru absolventii de liceu, la concursul de admitere la studiile de licenta in anul 2012 – 2013. Perioada de depunere a dosarelor variaza intre16 si 30 iulie, in functie de facultate, cu exceptia Facultatii de Stiinte ale Miscarii, Sportului si Sanatatii (FSMSS), care a demarat procedura cu o saptamina mai devreme: 9 – 27 iulie.
Anul acesta, conform modificarilor legislative, nu vor mai fi luate in calcul la admitere media de absolvire a anilor de liceu si nici media anumitor discipline din clasele IX – XII. Senatul Universitatii „Vasile Alecsandri” a decis ca modalitate de admitere, pentru patru, dintre cele cinci facultati, concursul de dosare, criteriul de departajare fiind, intr-o proportie de 100 la suta, media finala a Examenului de Bacalaureat.
Exceptie face din nou FSMSS, care, ca si in anii anteriori, in functie de domeniul de studiu, impune diferite forme de evaluare, precum vizita medicala, test grila sau/si proba pentru testarea capacitatilor sportive sau cognitive. In cazul in care admiterea se face pe baza mediei de la bacalaureat, departarea la mediile egale se va face tinind cont, in aceasta ordine, de nota la prima proba scrisa, nota la a doua proba scrisa (alta decit cea de limba si literatura materna) sau nota la a treia proba scrisa.
Taxele de admitere variaza, in functie de facultate si numarul de optiuni exprimate, intre 100 si 200 de lei. Iar taxa de studii pentru anul I variaza intre 2000 si 2800 de lei. „In limita findurilor proprii, Universitatea ajuta studentii cu taxa, cu diferenta taxei de scolarizare, fata de alocatia bugetara”, a precizat Valentin Nedeff, rectorul Universitatii din Bacau.
La Facultatea de Inginerie au fost desfiintate programe de studii
Conducerea Universitatii a decis ca anul acesta sa nu organizeze concurs de admitere pentru anumite domenii de studiu (specializari), care au avut in ultimii ani o cerere scazuta. Astfel, au fost scoase din lista domeniilor de licenta programe de studii precum Inginerie economica in domeniul electric, energetic si electronic si Design industrial.
„S-a renuntat la acele programe de licenta care nu aveau un impact prea mare pe piata centrala a Moldovei. De asemenea, tot la Inginerie, s-a hotarit ca la domeniile cu mai multe programe de studii sa se mearga pe un singur program, pentru a ne incadra in indicatori economici. As putea sa dau exemplu aici Ingineria industriala, Ingineria chimica, Inginerie si Management, domenii cu mai multe specializari, dupa cum erau numite in anii anteriori”, a mai precizat rectorul Valentin Nedeff.
Pentru concursul de admitere la domeniile de studii de licenta ale Facultatii de Inginerie inscrierile pentru prima sesiune se fac in perioada 16 – 30 iulie, 31 iulie fiind data de afisare a rezultatelor. Aceeasi perioada de inscriere are si Facultatea de Litere. canidatii interesati sa studieze la Facultatea de Stiinte sau la Facultatea de Stiinte Economice trebuie sa depuna dosar de inscriere in intervalul 16 – 26 iulie.
Facultatea de Stiinte ale Miscarii, Sportului si Sanatatii are probe de admitere
La Facultatea de Stiinte ale Miscarii, Sportului si Sanatatii exista doua perioade de inscriere, in prima sesiune. Astfel, candidatii interesati de domeniile de studiu Educatie fizica si sport si Kinetoterapie sint asteptati sa isi depuna dosarele pina pe 27 iulie, inclusiv, in timp ce pentru domeniul Psihologie inscrierile sint prelungite cu inca o zi.
Concursul de admitere pentru domeniul de licenta Educatie fizica si sport include, in etapa I, o vizita medicala obligatorie, iar, in etapa a II-a, o proba practica pentru testarea capacitatilor sportive – Traseu aplicativ, de asemenea eliminatorie, care va avea loc pe 29 iulie, si o proba de aptitudini psihomotrice, programata pentru 31 iulie.
Cea de-a doua testare din a doua etapa va fi inlocuita, in cazul domeniului de studiu Kinetoterapie, cu o proba de testare a cunostintelor cognitive (test grila la disciplina Biologie, din clasa a IX-a), proba programata pentru data de 30 iulie. Pentru domeniul de licenta Educatie fizica si sport, se ia în calcul pentru stabilirea rezultatului final media la Proba de aptitudini psihomotrice si media la examenul de bacalaureat. La Kinetoterapie, pentru rezultatul final se ia in calcul nota obtinuta la testul grila de Biologie si media la examenul de Bacalaureat.
De asemenea, pentru domeniul de licenta Psihologie conteaza pentru stabilirea rezultatului final nota obtinuta in urma sustinerii unui interviului motivational – aptitudinal, cit si media la examenul de Bacalaureat.
Mai multe locuri fara taxa
Anul acesta, conducerea Universitatii „Vasile Alecsandri”, din Bacau, a reusit sa obtina aprobarea aprobarea si finantarea Ministerului Educatiei pentru mai multe locuri farar taxa, la studiile de licenta. Astfel, in 2012, institutia de invatamint superior de stat din Bacau scoate la concurs 525 de locuri fara taxa, pentru candidatii români sau din alt spatiu european. In cele 525 de locuri fara taxa sint incluse si 15 locuri pentru absolventii de etnie rroma.
De asemenea, „Vasile Alecsandri” mai are anul acesta un total de 25 de locuri fara taxa, si cu bursa, pentru absolventii români din Republica Moldova, cu Bacalaureatul sustinut in România. La acestea se mai adauga 118 locuri (subventionate si cu bursa) pentru etnicii români din Republica Moldova, Ucraina si Serbia. Pentru concursul de admitere din acest an Universitatea „Vasile Alecsandri”, din Bacau are un total de 2292 de locuri, dintre care 1624 cu taxa.
„Aceasta este capacitatea de scolarizare a Universitatii „Vasile Alecsandri”, aprobata de ARACIS (Agentia Româna de Asigurare a Calitatii in Invaţamintul Superior, n.red.) si Ministerul Educatei. Am cerut sa se tina cont ca sintem in regiunea Nord – Est, pentru a se aplica legea pentru zone defavorizate. In aceasta zona numarul de universitati este mai mic, la fel si puterea financiara. Numarul de persoane cu studi superioare este cel mai mic in Moldova”, si-a motivat Valentin Nedeff, rector al Universitatii „Vasile Alecsandri”, din Bacau, decizia de a cere aprobare pentru mai multe locuri fara taxa.
Universitatea Bacau deruleaza anual proiecte europene de aproape 10 milioane de lei
Coonducerea Universitatii „Vasile Alecsandri”, din Bacau, spune ca institutia este atractiva pentru studenti atit prin oferta educationala variata si adaptata pietei muncii, dar si datorita investitiilor facute in baza materiala. In prezent institutia bacauana de invatamint superior are 242 de cadre didactice, dintre care 182 au doctorat.
Fata de programele de studii din oferta educationala proprie, Universitatea deruleaza 12 programe cu finantare europeana, in domeniile de dezvoltare a resurselor umane si de crestere a competitivitatii economice (POSCCE si POSDRU), si proiecte de cercetare cu universitati din Spania, Grecia, Italia si Maroc.
Acestea aduc Universitatii numai in 2012, sub forma de salarii oferite celor implicati in derularea lor, profesori si studenti, sau in dotari, aproximativ 8, 5 milioane lei. De asemenea, anual, 100 dintre studentii sai primesc bursa pentrua a studia un semestru la o facultate din strainatate. In 2011, Universitatea „Vasile Alecsandri”, din Bacau, a incheiat 93 de acorduri cu 84 de universitati partenere. „Sintem singura universitate din tara care nu a facut imprumut la banca sa plateasca salariile sau proiectele europene.
Pentru ca am realizat fonduri proprii dar si pentru ca am fost atenti la cum am cheltuit banii. In prezent avem un sold care ne asigura salarizarea pe sapte – opt luni de acum inainte”, a precizat rectorul bacauan. In ultimii ani, Universitatea „Vasile Alecsandri” a folosit din fondurile proprii si din fondurile atrase pentru a realiza investitii in baza materiala. S-a construit un corp nou de cladire si s-au renovat caminele, cu o capacitate de cazare de 1000 de locuri, si cantina. (Laura HUIBAN)
Universitatea Bacau a zis
se poate orice la Universitatea din Bacau, mai nou se face hosting: http://www.worldit.info/articole/worldit-ro-sau-cum-sa-pui-pe-picioare-o-afacere-cu-web-hosting-intr-un-mod-mai-profesionist/#comment-53310