Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est participa, ca partener, impreuna cu alte 14 organizatii din Austria, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Italia, Slovenia si Serbia, in proiectul EFFECT – Imbunatatirea Achizitiilor Publice Eficiente Energetic pentru o crestere economica echilibrata a zonei Europa de Sud-Est.
Proiectul – ne-a informat agentia – urmareste infiintarea unui cadru procedural comun pentru a sprijini autoritatile publice in demersurile lor de a proiecta si de a implementa proceduri de achizitii publice eficiente din punct de vedere energetic si de a orienta productia sectorului privat spre zona produselor si serviciilor eficiente energetic, cu scopul promovarii unei cresteri economice echilibrate. Strategia pentru crestere economica „Europa 2020” este structurata in jurul a trei obiective majore de atins pina in 2020: reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20%, obtinerea a 20% din necesarul de energie din surse regenerabile si reducerea consumului de energie cu 20%. Pentru reducerea consumului energetic sint necesare, insa, eforturi suplimentare, care solicita, printre altele, reducerea anuala a consumului de energie in cel putin 3% din institutiile publice si impunerea respectarii criteriului eficientei energetice la achizitionarea bunurilor si serviciilor.
Proiectul este finantat de Uniunea Europeana, bugetul total fiind de aproximativ 2,3 milioane de euro, din care ADR Nord-Est va administra 162.400 de euro.
Proiectul urmareste infiintarea unui cadru procedural comun pentru a sprijini autoritatile publice din zona Europa de Sud-Est in demersurile lor de a proiecta si de a implementa proceduri de achizitii publice eficiente din punct de vedere energetic si de a orienta productia sectorului privat spre zona produselor si serviciilor eficiente energetic cu scopul promovarii unei cresteri economice echilibrate.
In proiect, ADR Nord-Est este responsabila cu elaborarea metodologiei privind analiza gradului de adoptare a directivelor UE de eficienta energetica in cadrul de reglementare national, investigarea procedurilor de Achizitii Publice Eficiente Energetic aplicate în prezent în zona monitorizata. Informatiile colectate vor contribui la definirea unor instrumente de lucru, bazate pe exemple de buna practica, si vor fi puse la dispozitia autoritatilor publice locale si a furnizorilor de produse si servicii verzi, pentru a facilita dezvoltarea unui set comun de criterii de eficienta energetica si includerea acestora in procedurile de achizitie publica. (Petru DONE)
Lasă un răspuns