Conducerea Aeroportului Bacău a inițiat un proiect de hotărâre prin care vrea să achiziționeze servicii juridice, mai precis un avocat, care să se ocupe de rezilierea contractului de concesionare. La ședințele de comisii, aleșii județeni s-au revoltat, susținând că deja acest contract a costat prea mult județul Bacău. Consiliul Județean a cheltuit peste 500.000 de lei cu organizarea procedurii de concesionare a aeroportului.
Claudiu TĂNĂSESCU
Apropierea rezilierii contractului de concesionare pentru Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău naște un nou scandal la Consiliul Județean (CJ). La mijlocul lunii septembrie expiră contractul cu societatea Blue Aero. Conducerea Aeroportului a ințiat un proiect de hotărâre, pentru ședința de vineri a aleșilor județeni, pentru achiziționarea de servicii juridice, mai precis un avocat, care să consilieze conducerea pe parcursul negocierilor de reziliere a contractului de concesiune lucrări publice „Modernizare și operare Aeroport Bacău”.
Scandalul a izbuncit în ședințele de comisii, când consilierii au întrebat despre cheltuielile pe care le presupune un astfel de contract și au reproșat că deja acest contract a apăsat foarte greu pe umerii județului. „Eu am spus de la început să fie foarte atenți – a declarat Petrică Mihăilă, consilier județean PDL. Nu este normal să mai plătim alte servicii juridice când avem un aparat de specialitate la Consiliul Județean. De ce să mai plătim un avocat? Contractul a fost făcut de atunci pe genunchi și acum suportăm consecințele. Acum toți o scaldă, să nu mai înțelegem noi nimic. Măcar să învețe din aceste greșeli, dar sigur nu o vor face”. Virulent a fost și liberalul Mihai Ichim, care în ședința de la comisie a cerut mai multe date despre costul acestei achiziții, condițiile rezilierii contractului, bugetul Regiei Aeroportuare sau dacă se va apela la o rectificare de buget de la CJ pentru plata unui avocat sau case de avocatură. Gheorghe Belceanu, consilier PSD, ne-a declarat că există un act legislativ care permite achiziționarea de servicii juridice, dar că a condiționat la comisie acest lucru de faptul ca plata să se facă de Aeroport, iar consilierii să fie înștiințați înainte de achiziție.
Conducerea Aeroportului spune că ia măsuri de precauție
Contractul de modernizare a Aeroportului a fost deja anunțat de conducerea CJ Bacău ca fiind un eșec. În expunerea de motive a proiectului ce va ajunge vineri la votul aleșilor se arată că „stabilirea, în condițiile rezilierii, a etapelor ce trebuie parcurse, respectiv analizarea modului în care s-a desfășurat acest contract, cu respectarea sau încălcarea clauzelor de către părțile contractante va presupune, pe lângă evaluarea financiară, și o evaluare juridică a tuturor actelor încheiate în această perioadă, documente ce vor fi necesare atât în cazul unei rezilieri amiabile, cât și în cazul unui eventual proces în instanță”.
Oana Chelaru, directorul Aeroportului, a declarat că Regia are un singur jurist care nu va putea face față acestui volum de muncă, iar cererea ei către aleși nu este decât o măsură de precauție, cu o lună înainte de rezilierea contractului, sau continuarea lui, în cazul în care concesionarul va veni în ultima secundă cu o cerere de continuare a contractului. „Eu le-am explicat aleșilor, la comisii, că nu vom angaja o casă de avocatură – a declarat Oana Chelaru. Eu am un buget puțin peste jumătate de miliard de lei vechi, pentru toată activitatea de funcționare. În plus, va urma o perioadă grea, de criză și nu îmi permit să arunc cu banii pe fereastră. Nicio casă nu va veni pe această sumă. Am inițiat acest proiect ca măsură de precauție, pentru un avocat. Nu știm acum cât va costa, dacă vom ajunge în instanță, care va fi anvergura procesului, acest lucru se va negocia la momentul oportun. Dacă va fi cazul, voi reveni într-o nouă ședință să explic procedura de achiziție a serviciilor juridice, când vom lua avocatul. Nu fac nimic netransparent”. L-am contactat și pe Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean, pentru a ne furniza mai multe date despre natura cheltuielilor din acest contract, precum și despre oportunitatea achiziționării de servicii juridice de către Aeroport, dar nu a răspuns la telefon.
Peste 500.000 de lei noi pe proceduri
Contractul de concesionare a Aeroportului trebuia să se finalizeze cu o investiție de 45 milioane de euro în 30 de luni. Consiliul Județean a cheltuit pentru proiect, documentație, licitația internațională, peste 500.000 de lei noi. A fost la un pas să plătească și comisionul firmei de consultanță, nu mai puțin 3 milioane de euro. După un scandal care a ajuns atunci la Curtea de Arbitraj, banii i-a plătit concesionarul.
Lasă un răspuns