UPDATE: Memorandumul de înţelegere care va permite lansarea programului de înzestrare a armatei cu sisteme Patriot a fost semnat, miercuri, în prezenţa premierului Mihai Tudose.
Premierul Mihai Tudose a participat, la Palatul Victoria, la semnarea Memorandumului de înţelegere între Ministerul Economiei, prin S.C. Aerostar S.A., şi compania americană Raytheon International Defence System, privind colaborarea în domeniul echipamentelor şi componentelor aferente sistemului integrat multilevel de apărare aeriană.
Documentul prevede transferul de tehnologie şi asistenţa tehnică necesară pentru modernizarea şi retehnologizarea echipamentelor existente, precum şi asigurarea suportului tehnic specific pentru sistemele de rachetă Patriot.
Semnarea memorandumului permite astfel lansarea efectivă, în cursul acestui an, a procedurilor pentru achiziţionarea primului sistem Patriot din dotarea Armatei României, în concordanţă cu Planul de înzestrare pentru 2017-2026 şi în contextul angajamentelor României ca stat partener în flancul estic al NATO şi partener strategic în relaţia cu SUA, informează Guvernul.
Potrivit sursei citate, reprezentanţii celor două companii semnatare, Grigore Filip, preşedinte, director general S.C. Aerostar S.A., respectiv, William Schmieder, preşedinte Raytheon International Defence System, au evidenţiat faptul că acesta este un prim pas al unei colaborări de durată, care include România în programele majore de achiziţii în domeniul apărării. Vor fi create astfel oportunităţi pentru implementarea noilor tehnologii de vârf în domeniu, iar dezvoltarea celui mai avansat sistem antirachetă constituie nu doar o garanţie de securitate pentru România, ci şi îndeplinirea unor angajamente asumate de România ca stat partener în cadrul NATO.
La ceremonia de semnare a documentului au fost prezenţi, de asemenea, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, ministrul Economiei, Gheorghe Şimon, consilierii de stat Lucian Foca, Florin Vodiţă, Felix Rache şi Ramona Lohan, şi ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm.
Ministrul Apărării, Mihai Fifor, declara, în 27 septembrie, că până la finalul acestui an Armata română va achiziţiona primul sistem Patriot şi a anunţat că a fost demarată negocierea şi pentru cumpărarea tot din Statele Unite a încă 36 de avioane F16.
Premierul Mihai Tudose va participa miercuri dimineata la semnarea unui memorandum de întelegere între compania Aerostar Bacău și compania americană Raytheon, producătorul sistemului de rachete pentru apararea antiaeriană Patriot, anunță hotnews.ro.
Sursa citată nu a precizat conținutul memorandumului, însă Aerostar Bacău este un producător tradițional de sisteme defensive terestre.
Ministrul Apărării, Mihai Fifor, declara în urmă cu două săptămâni că prin Parlament va fi promovat un proiect de lege pentru achiziția sistemelor Patriot, iar prima rată pentru cele șapte sisteme de rachete ar urma să fie plătită chiar în acest an.
Compania americană Raytheon, unul dintre contractorii din contractul României de achiziţie a rachetelor Patriot din Statele Unite, ar putea obţine un profit de aproape 500 de milioane de dolari din tranzacţie, potrivit site-ului The Motley Fool, un site specializat în analize financiare.
Astfel, România ar urma să cumpere 28 de staţii de lansare M903 de la Raytheon, cu sisteme radar şi de control, 56 de rachete Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T) de la Raytheon şi 168 de rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) fabricate de Lockheed Martin.
La un cost de circa 3 milioane de dolari fiecare, rachetele formează cea mai mică parte a acordului, respectiv 672 de milioane de dolari din preţul total de vânzare. Cea mai mare parte a vânzării, când va fi finalizată va fi formată din sistemele de lansare, staţiile de control şi radar, care sunt construite de Raytheon.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare a sistemului defensiv de rachete Patriot către România, inclusiv suport tehnic şi echipamente, costul estimativ fiind de 3,9 miliarde de dolari.
Lasă un răspuns