Societatea Aerostar va deveni foarte probabil, din anul 2003, furnizorul unuia din sistemele esențiale în fabricarea a circa 30 de radare tactice moderne. În prezent, acestea sînt construite de compania americană Lockheed Martin, unul din cei mai mari producători de armament din lume. Există mari șanse ca din anul care urmează aceste aparate să fie asamblate în țara noastră.
Odată cu invitația de aderare la NATO adresată României, armata se îndreaptă spre achiziții compatibile cu cele utilizate de țările membre. Una din primele ținte o reprezintă aceste mici radare tactice mobile, destinate supravegherii frontierelor. Acestea sînt aparate cu rază mică de acțiune, de pînă la 180 de km. Cele fabricate în România sînt un model avansat, care permite supravegherea unui teritoriu mai mic, dar accidentat, ce nu poate fi acoperit de radarele mari.
În prezent, MApN are în derulare un contract de cercetare și producție a două radare tactice, în valoare de 12 milioane de dolari. Aparatele se fabrică în Statele Unite. Ministerul le va testa în anul care urmează și, dacă rezultatele vor fi cele așteptate, varianta cea mai probabilă este că se va lua decizia asamblării în țară a unui lot mai mare, de pînă la 30 de aparate. Valoarea totală estimată a acestora se apropie de 100 de milioane de dolari, iar perioada de derulare a proiectului este de patru ani, începînd din 2003. În cazul aparatelor asamblate în țară, trei componente sînt autohtone: camionul, furnizat de Uzina Romarm Moreni, containerul (la Brașov), iar sistemul IFF (așa este numit sistemul de identificare a unui avion inamic) va fi furnizat de Aerostar Bacău. „Furnizarea sistemului IFF nu reprezintă pentru noi o noutate – a declarat Grigore Filip, directorul general al Aerostar. Sîntem unicul producător la nivel național pentru această componentă a radarelor, deci este firesc ca noi să le livrăm”. Firma băcăuană fabrică de cîțiva ani sisteme IFF, inițial sub licență Thomson (firmă franceză de profil), devenită acum THALES. Nu ar fi prima dată cînd Aerostar colaborează cu Lockheed Martin. Societatea băcăuană a mai furnizat sisteme de acest fel, compatibile cu cele NATO, atît pentru radare civile, cît și militare. Aerostar este nu numai producător, dar și integrator al sistemelor IFF.
Dacă se va obține dreptul de producere în țară a celor 30 de radare, prețul estimat al unui aparat este de trei milioane de dolari, mai mic decît ofertele de pe piața de profil, care ajunge la 10 milioane de dolari. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns