Programele de Școală după școală (after-school), căutate de părinți și plătite cu bani buni, funcționează, în municipiul Bacău, la limita legalității. Nicio unitate de învâțământ din oraș nu a declarat că face parte din program, deși peste tot se practică acest lucru.
Situația devine mai interesantă dacă facem un calcul al banilor pe care școlile îl fac din after-school, având în vedere că părinții plătesc cel puțin 250 de lei pe lună pentru un copil. Astfel, ajungem la o afacere de milioane de lei, pentru care școlile nu plătesc taxe.
Nicio școală din Bacău nu practică after-school…oficial
Inspectoratul Școlar Județean arată, într-un răspuns oficial, că „în cursul anului școlar 2018-2019, nici o unitate de învățământ nu a depus și primit aprobare programului Școală după școală, conform art.20 din Metodologia de organizare aprobată prin OMECTS 5.394/2011, cu modificările aduse prin OMEN 4.802/2017”. Cum funcționează atunci, legal vorbind, aceste programe care au ajuns să fie criteriu de bază în alegerea unei școli, după cum spun chiar oficialii din inspectorat?
„Aceste programe nu sunt ilegale, se desfășoară în baza unui contract semnat între părinți sau o asociație de părinți, se aprobă de consiliul de administrație, dar nu respectă metodologia specificată de acel ordin”, spune inspectorul școlar general, prof.Florin Lazăr.
Articolul de lege face referire la obligativitatea ca respectivul cadru didactic care desfășoară programul să țină orele în cadrul normei didactice de 40 de ore pe săptămână, ori nu este cazul, cel puțin în municipiul Bacău. Dacă ar fi incluse în normă, aceste ore nu ar fi plătite, dar cum ele nu sunt incluse, după cum spune tot legea, finanțarea se face din alte surse, printre care se menționează și suportul financiar al părinților.
Totodată, prof. Florin Lazăr a recunoscut că orele petrecute de învățători cu elevii la afterschool nu sunt supuse nici unui tip de control. Adică, la fel de bine, în loc să facă teme sau aprofundarea unor materii, copiii pot să stea pe youtube, dacă părinții lor au fost de acord.
Pentru fiecare zi de program, părinții plătesc între 25 și 28 de lei, dacă este inclusă și masa de prânz, care se ia de regulă la un restaurant sau prin sistem catering. Cu ușurință, costul lunar pentru a ține un copil la „Școală după școală” este între 500 și 600 de lei.
Cine declară aceste venituri?
Deși la aproape toate școlile din oraș se desfășoară aceste programe, la Administrația Finanțelor Bacău au fost înregistrate numai aproximativ 100 de declarații ale cadrelor didactice care au venituri din astfel de programe.
„Sunt convins că toate aceste contracte au aprobările necesare și sunt declarate. Aici intră cheltuieli cu chiria spațiului, cheltuielile cu învățătorii”, a declarat șeful Inspectoratului Școlar. Îl contrazic unii părinți care spun că nu au văzut nici măcar o chitanță vreodată. „În patru ani de zile nu am văzut nici un bon, nu am semnat vreun contract. Doar atât, am fost întrebați dacă vrem să schimbăm restaurantul”, ne-a spus un părinte care are copilul la o școală chiar din centru.
Dacă în 2016, Primăria Bacău hotărâse, cu sprijinul Consiliului Local, să ofere spațiile din școli gratuit pentru derularea proiectelor Școală după școală, în anul 2018, conform proiectului privind taxele locale, pentru închirierea sălii de clasă se plătește 4 lei pe oră.
Mimi a zis
Poate ar trebui sa ghiciti in ce buzunare se duc o parte din bani! Scolile nu primesc un ban pentru spatii!Nu se dau chitante, nimeni nu recunoaste ca ar exista programul, se consuma energie electrica si apa, platite din bani publici!
koko a zis
Mimi, dar tu ar trebui sa-ti pui lacat la gura. La cate ai facuuuuttttt! Mucles!
David a zis
Din ce sa trăiască directorii si inspectorii? Din școală după școală și posturi didactice care nu se scot la titularizare! Avem ISJ? AVEM GENERAL?
GETA MIRON a zis
De ce Inspectoratul scolar , primaria ,ANAF-ul , accepta asemenea lucruri A facut cineva un control sa vada ce se intimpla in aceste scoli dupa orele de program /
elena a zis
Cum se poate asa ceva? Cu ajutorul ISJ-ului, comision la varful conducerii, directorii isi iau partea, invatatorii la fel. De ce nu a luat masuri Lazar fiind evaziune pe fata? Este furt la drumul mare. Sa se sesizeze parchetul, DNA-ul, dosare penale. Lazar a recunoscut ca stie si nu face nimic. Nu cumva era obligatia lui Lazar sa sesizeze faptele? O gasca de hoti. Oricum ei sunt cu cei necinstiti si nu cu cei corecti. Concursuri trucate, inspectori de paie, politica de ….Doamne ocroteste-i pe romani. Nevasta lui Lazar a declarat la ANAF cata pregatire face la Alecsandri? Toti elevii de la mate-info fac pregatire. Poate se sesizeaza si presa daca mai exista in Bacau?
Jona a zis
Pregatirile astea sunt de fapt o mita mascata, chiar si eu cand eram in liceu cu multi ani in urma, cine nu era in stare sa treaca semestrul sau voia sa se puna bine cu profesorul, mergea la pregatire, ca mai mult stateau degeaba nu conta. Iar la varful institutiilor statului este un clan mafiot alcatuit din tot felul de trepadusi care au ca indatorire protejarea celorlalti ca sa poata toti sa se imbogateasca linistiti. Doar asa o intrebare, la cata pregatire fac copii, multi fortati de parinti dobitoci, de ce este atat de slaba pregatirea copiilor? Notele sau mediile mari oare sunt reale sau sunt si rezultatul banilor dati la meditatii?
koko a zis
Ca sa nu fie asa ceva….parintii sa-si rezolve problema copiilor cu plecare la domiciliu dupa orele de scoala prin bunici, bone, cheie de gat! Copiii mei au muncit singuri, eu doar i-am controlat ! Digitalii acestia nu mai pot? Cine vrea slugi ….sa plateasca!
Nela a zis
La copii va ganditi catusi de putin? La parintii,persoane active, care nu i-ar putea supraveghea va ganditi? Daca sumele se solicita a fi declarate si institutiile abilitate si-ar face datoria,totul ar intra in legalitate. Grija fata de …capra vecinului a devenit lozinca. Dragnea si partidul lui par a fi de vina!!!??? Parintii si copiii lor nu conteaza cu adevarat.
Cercelariu Alina a zis
Tov .PRESEDINTE a declarat că a luat 6 case din meditații ….ne poate da o rețetă?????