Problemele semnalate încă de la început de Ziarul de Bacău despre festivalul Theaterstock încep să aibă ecouri în justiție. Nu mai puțin de trei procese au fost deschise în instanță împotriva Teatrului Bacovia, pentru neachitarea obligațiilor financiare către cei care au prestat pentru Theaterstock. Conform informațiilor obținute, vor urma și alte procese în cel mai scurt timp. De cealaltă parte, conducerea Teatrului Bacovia continuă să ascundă adevărul, menținând aceeași tăcere suspectă și refuzând să răspundă întrebărilor presei.
Primul proces deschis în instanță a fost pe data de 30 septembrie, de către SC Vioara Art SRL din Oradea, societate ce aparține cunoscutei scenografe Vioara Bara (foto). Artista ne-a povestit pe larg ce i s-a întâmplat, acuzând-o pe Anca Sigartău, managerul Teatrului Bacovia, că s-a folosit de munca sa, refuzând mai apoi să o plătească. Vioara Bara a fost cooptată de Anca Sigartău, pentru a face decorul și costumele pentru piesa Îmblânzirea Scorpiei, în regia lui Adrian Tamaș, care s-a jucat pe scena Theaterstock. După o lună de zile în care scenografa a făcut costumele și decorul, iar, de cealaltă parte, regizorul a pregătit piesa, adunând actori, compozitor, coregraf și celelalte necesare, Anca Sigartău, cu 10 zile înainte de spectacol, a spus că preia ea piesa.
“Nu mi-a venit să cred! Eu am cheltuit bani pentru decor și pentru costume, materialele le-am luat de aici, din Oradea, de la un furnizor. Am muncit la ele, ca apoi să mi se spună că nu mai e nevoie de mine, iar Anca Sigartău să refuze să mai plătească. Am toate mailurile si SMS-urile, cu conversațiile între mine și Dragoș Pandele și Anca Sigartău. Ei mi-au spus că nu e timp mult și să iau eu materialele necesare, după care mă vor plăti din sponsorizări”, ne-a declarat Vioara Bara.
Artista a fost extrem de dezamăgită, mai ales că, deși a renunțat la serviciile sale, Anca Sigartău a folosit în cele din urmă decorul propus de Vioara Bara. “Este decorul meu și eu pentru asta i-am dat în judecată. Dacă nu îmi vor plăti, voi da în judecată Teatrul Bacovia pentru drepturi de autor și suma va fi mult mai mare. Chiar nu înțeleg de ce a procedat așa, mai ales că ne cunoșteam. Putea să îmi zică că nu sunt bani, dar a refuzat să vorbească cu mine”, a mai adăugat artista din Oradea, care e decisă să meargă până la capăt pentru a se face dreptate.
Nu s-au plătit scena și afișele
Pe 2 noiembrie, a intentat proces și SC UNITED ENGINEERING TEAM SRL din București, firmă care s-a ocupat de printarea afișelor și celorlalte materiale promoționale. Aceștia ar fi trebuit să primească 33.878 de lei de la Teatrul Bacovia. Ultimul proces deschis a fost în data de 6 noiembrie, de către Raul Event SRL, firmă care a adus scena pentru spectacole. Aceștia trebuie să primească 76.000 de lei de la organizatori, conform listei de cheltuieli.
Urmează noi procese
În perioada următoare, vor urma și alte procese deschise impotriva Teatrului Bacovia. Regizorul Adrian Tamaș, cel care a pregătit piesa Îmblânzirea Scorpiei, este decis să acționeze în instanță conducerea teatrului din Bacău, fiind de asemenea, mâhnit de modul în care Anca Sigartău a ales să lucreze la Theaterstock. Acesta a susținut că nu e normal să fie cooptat să facă o piesă, să cheltuiască resurse importante, să apeleze la colegi actori care să renunțe la alte proiecte, să apeleze la scenografi, compozitor sau traducător care să lucreze la piesă, iar apoi, cu câteva zile înainte de premieră să fie anunțat că se renunță la el. Mai ales că, susține Adrian Tamaș, conceptul său regizoral a fost păstrat de Anca Sigartău.
“Am avut un spectacol la Iași și nu am avut timp să mă concentrez pe această problemă. Însă sunt hotărât să deschid procesul, până plec în America unde am un proiect important. Am draftul de contract și multe alte dovezi incontestabile pentru ce s-a întâmplat”, ne-a spus Adrian Tamaș. De asemenea, regizorul ne-a declarat că și alți colegi, actori care inițial au fost implicați în proiect, dar care au plecat deoarece nu au fost plătiți pentru reprezentații, vor acționa în instanță Teatrul Bacovia.
Contactată telefonic de Ziarul de Bacău, Anca Sigartău, directorul general al Teatrului Municipal Bacovia, a refuzat să răspundă la întrebări. De altfel, începând cu luna august, noua conducere a teatrului din Bacău a refuzat să răspundă la toate întrebările adresate oficial și conform legislației accesului la informațiile publice adresate de Ziarul de Bacău.
Festivalul Theaterstock s-a desfășurat în perioada 1-16 august 2015 și a fost marcat de mai multe scandaluri, inclusiv între Anca Sigartău și unii dintre artiștii invitați. S-a ajuns și până la o ceartă pe Facebook de la banii pentru micul dejun.
Lumi a zis
Sigartau a venit director la un teatru din Moldova crezand ca oamenii sunt tampiti si or sa cada pe spate cand or vedea-o. Mai mult, or sa taca malc fiindca a facut un festival de toata jena dar cu foarte multi bani din bugetul local. Demisia + plata daunelor din propriul buzunar+ancheta a DNA. Si asta urgent!
Dorin a zis
O sa se ajunga la dublarea sumei initiale. Banii s-au dus in alte directii, iar acum tot cer la Primarie sa acopere gaurile. Dar nu-i nimic, bacauanii platesc, ca le place cultura. Am inceput sa ne dam seama cam ce inseamna Pandele pentru Bacau…
Andrei a zis
banii s-au impartit cu nenea acela…care are birou in fata la decebal…da…la vechia biblioteca…stiti voi cine e!!!
andreea+d a zis
Tepari sunt si tepari vor fi! Teapa este ocupatia de baza a directoarei Sigartau si a consilierului personal Pandele Dragos! Dupa cum se vede, inca de cand a dat concurs pentru post Sigartau l-a tepuit pe actorul Bogdan Ghelu, asta mana in mana cu Ababei si Tescaru! Pandele l-a tepuit pe tipul cu scena si se pare ca pe patronul de la Decebal cu plata cazarilor! Mai sunt o gramada care spun ca, inca de cand isi facea veacul pe la Sibiu, a pus-o la mai multi! Stavarache si consilierii lui nu au minte si tot fac spectacole cu incalificatii astia! Astept demisia intregului GRUP INFRACTIONAL!!!
Fowles a zis
Intreb – de ce acei 2500 de bacauani stransi in fata Prefecturii nu nu au procedat la o deplasare de 100 de metri catre nord, in fata Teatrului, unde sa ii spuna vreo cateva de Doamne-ajuta acestei mahalagioaice penale ? Bine ca analizam problemele Bucurestiului si nu le vedem pe cele care apartin Bacaului.