Faptele petrecute cu ocazia Festivalului „Theaterstock” din august 2015 sunt în continuare cercetate IN REM de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău. La ei a ajuns dosarul acum 7 luni, după ce alte 17 luni cercetările s-au desfășurat la DNA Bacău, care a clasat acuzația de abuz în serviciu, dar a anunțat că suspectează alte trei infracțiuni.
Procurorii DNA au calculat în 2017 un prejudiciu de peste 400.000 de lei, iar decizia de declinare către Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău a fost luată pentru că „prejudiciul nu depășește un milion de euro pentru care competența de cercetare pentru abuz în serviciu în formă simplă revine DNA”.
Astfel, Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău va continua investigațiile sub aspectul comiterii infracțiunilor de angajare a bugetelor peste limita creditelor bugetare aprobate (infracțiune la legea 273 a finanțelor publice), abuz în serviciu în formă simplă (art. 297 Cod penal), respectiv conflict de interese (art. 301 Cod penal).
După 7 luni de la primirea dosarului, Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău a precizat pentru Ziarul de Bacău faptul că încă nu s-a ajuns la urmărirea penală a unor persoane și nici nu a fost stabilit un prejudiciu, însă cauza este „complexă” și necesită o cercetare „amănunțită”.
Ordonanța DNA Bacău dezvăluie un comportament „atipic” al conducerii Teatrului Bacovia, dar și unele aspecte inedite ale evenimentelor din 2015.
În dosarul pe care anchetatorii l-au primit de la DNA Bacău, se arată că Dragoș Pandele, consilierul personal al managerului Anca Sigartău, ar fi luat comisioane de 35% din sponsorizările dirijate către un ong (peste 100.000 de lei în total), unele persoane fizice ar fi încasat drept „sponsorizare” aproape 275.000 de lei, iar Asociația Muze Colorate nu avea aviz de la Ministerul Culturii pentru activități de impresariat și organizare de spectacole.
De asemenea, în civil, Teatrul Municipal Bacovia încearcă să recupereze de la fostul manager Anca Sigartău circa 700.000 de lei. Acțiunea de atragere a răspunderii patrimoniale se va judeca la Tribunalul Comercial Bacău începând cu 31 ianuarie 2018, după ce alte două instanțe și-au declinat competența.
Cum s-au cheltuit banii publici
Vă prezentăm Ordonanța DNA Bacău, care conține numele tuturor celor implicați și relația lor cu fondurile publice cheltuite pentru un festival de 16 zile. Facem precizarea că sublinierile nu ne aparțin, au fost făcute de sursa care ne-a furnizat documentul.
Eliza a zis
Acest festival a fost un vis devenit realitate!
Din pacate, oamenii buni si educatia,nu isi mai gasesc locul in Bacau.
De ce nu se fac anchete si in ceea ce priveste banii investiti in micii,cefele si manelistii care se scalambaie la „Zilele Bacaului”?