Procurorii DNA Bacău au mai făcut un pas în dosarul de cercetare penală a posibilei fraude de sute de mii de euro în Afacerea Theaterstock și au anunțat încadrarea juridică a faptelor investigate.
La solicitarea Ziarului de Bacău, referitoare la stadiul dosarului deschis la începutul anului, DNA a făcut precizarea că în acest moment este începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (“in rem”), „în legătură cu suspiciunea comiterii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”. De asemenea, DNA spune că „această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă”.
DNA Bacău anchetează modul în care s-au cheltuit fondurile publice alocate festivalului de teatru Theaterstock. Evenimentul s-a desfășurat în Bacău, în perioada 1-16 august 2015, și a fost organizat de Consiliul Local și Teatrul Municipal Bacovia.
Inițial, Consiliul Local Bacău a alocat 400.000 de euro pentru acest eveniment, însă ulterior s-au mai cheltuit în mod netransparent încă 32.000 de euro, pentru bunuri pentru care directoarea generală Anca Sigartău a fost reclamată la primărie de contabila instituției. O trupă de teatru din Germania a reclamat neplata unei facturi de peste 30.000 de euro. De asemenea, firma Raul Event a apelat la instanță și a câștigat 75.000 de euro.
Așa cum Ziarul de Bacău a scris pe parcursul unei serii de investigații de presă, conducerea Teatrului Bacovia nu a dorit să explice de ce a „circulat” aproape 200.000 de euro din fondurile publice prin Asociația Muze Colorate, ong nou înființat care a primit statut de coorganizator. După cei 200.000 de euro încasați, asociația a revendicat în instanță – iar Anca Sigartău a cedat fără un proces, ci prin mediere – încă 133.000 de euro. Acestei sume i se adaugă onorariul de 10.000 de euro pe care teatrul îl are de achitat avocatului Asociației Muze Colorate.
Nu e clar nici ce s-a întâmplat cu banii sponsorilor, dirijați de conducerea Theaterstock către Asociația Muze Colorate, nici dacă Dragoș Pandele, asistentul financiar, personal și voluntar al Ancăi Sigartău, a luat legal comisioane de la ong-ul către care teatrul a virat aproape 200.000 de euro. De asemenea, conform Agenției Naționale de Integritate, Anca Sigartău ar fi încasat ilegal bani din fondurile Theaterstock, aflându-se într-un posibil conflict de interese de natură penală.
Recent, instanța de judecată a constatat că Anca Sigartău a fost angajată directoare la teatru printr-un concurs ilegal, dar sentința nu este definitivă. Oricum, cu câteva zile de a afla sentința, Sigartău a demisionat, dar nu a plecat imediat, a mai cundus și Gala Recitalurilor Dramatice „Valentin Silvestru”, care s-a lăsat tot cu scandal, concurenții au reclamat că nu s-au acordat premiile de mii de euro promise la începutul concursului.
Cheltuirea fondurilor publice alocate Teatrului Municipal Bacovia din Bacău face obiectul unui al doilea dosar dosar penal, deschis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău. Dosarul, tot „in rem” are ca obiect unele fapte care ar putea constitui abuz în serviciu şi încălcări repetate ale legii finanţelor publice.
Om frumos a zis
Ce vă mai place să vedeți oameni frumoși la pușcărie!
Birlic a zis
Daaa….murim de placere!!!! :)))))
cristi a zis
O mizeria fara margini.Cum sa trimiti in judecata pentru ca a pus Bacaul pe harta pentru doua saptamani?Abuz in serviciu este o infractiune doar in mintea unor bolnavi de comunism.Nu exista nicaieri aceasta infractiune,poate doar in Coreea de nord.
Om frumos a zis
Probabil ca nu doamna Sigartau e urmarita pentru abuz in serviciu ci domnul Ababei care a organizat concursul anulat de instanta. O fi aici abuzul in serviciu.