Ziarul de Bacău a dscoperit două noi minciuni pe care conducerea Teatrului Bacovia le folosește ca să justifice transferul a 200.000 de euro către un ong, în ceea ce se numește Afacerea Theaterstock.
Pentru desfășurarea Festivalului Theaterstock, Consiliul Local a alocat circa 400.000 de euro, nominalizând ca organizator al evenimentului Teatrul Bacovia. Acesta nu s-a putut descurca singur și a virat jumătate din bani Asociației Muze Colorate, cooptată drept „coproducător”. La întrebările insistente ale Ziarului de Bacău, conducerea de facto a teatrului, Anca Sigartău (manager) și Dragoș Pandele (consilier personal al Ancăi Sigartău, pe bază de contract de voluntariat cu Teatrul Bacovia) au susținut că fără asociație era absolut imposibilă aducerea trupelor din străinătate, deci Theaterstock nu se mai putea organiza.
„Am fost obligați să lucrăm prin asociție, deoarece teatrul nu poate avea un cont în euro”, susținea, în urmă cu o săptămână, Dragoș Pandele. El a mai pretins că doar prin ong-ul respectiv se puteau achita sumele solicitate în avans de trupele străine.
Realitatea este însă cu totul alta, iar Anca Sigartău și Dragoș Pandele sunt contraziși chiar de către Mihaela Cristea, directoarea economică a Teatrului Bacovia.
Pentru Ziarul de Bacău, Mihaela Cristea a precizat că, deși mai greoaie, procedura plăților în euro printr-o bancă comercială este perfect posibilă. De asemenea, teatrul poate face și plăți în avans, dacă există contracte în regulă.
Redăm mai jos o parte a discuției telefonice pe care Mihaela Cristea a avut-o cu reporterul Ziarului de Bacău:
Reporter: Teatrul poate avea cont în euro, ca să facă plăți externe?
Mihaela Cristea: Noi nu avem cont în euro deocamdată, de când sunt eu în teatru (decembrie 2011 – nr) n-am avut, nici n-am găsit când am venit. Nu că nu s-ar putea face, dar noi n-am făcut pentru festival, întrucât cu două zile înainte de începerea Theaterstock nu aveam finanțare. Deschiderea unui cont în euro se face într-o bancă comercială, nu în trezorerie. În cazuri excepționale, și instituțiile publice pot face plăți în euro: deschidem un cont în euro, transferăm banii din Trezorerie în contul în euro, facem plata, iar ulterior îl închidem, că sunt costuri de comisioane.
Reporter: Domnul Dragoș Pandele, care nu e angajatul instituției, a declarat că s-au făcut plăți prin Asociația Muze Colorate deoarece teatrul nu poate avea cont în euro…
Mihaela Cristea: E dificil, instituțiile publice se feresc, e o procedură de durată. De exemplu, începea festivalul și noi nu plătisem trupele străine, nici nu știam dacă vin sau nu vin. A fost totul așa, din pripă. Unele bănci vor și avizul Trezoreriei, că e vorba despre bani publici pe care noi îi scoatem din țară și sunt mai supravegheați. Până acum, când am avut artiști străini, i-am plătit în lei, și ei și i-au convertit la casa de schimb valutar. Dar acum trupele au vrut avansuri, cum să dau atâția bani în avans?! Asociația, în schimb, a avut banii din sponsorizări și i-a folosit ca avansuri.
Reporter: Nu puteți plăti în avans nici dacă există contracte legale cu trupele?
Mihaela Cristea: Legea spune că pot plăti un avans de 30%, dar este foarte riscant, pentru că trupele ar putea să nu vină. Este foarte greu, nu dăm avansuri, și alte instituții se feresc. Doar intern dăm avansuri, cu 2-3 zile înainte. Dacă așa spune legea?!
Reporter: Oare legea nu e greoaie tocmai pentru a se proteja banii publici?
Mihaela Cristea: Nu contul în euro a fost motivul pentru care s-a lucrat cu Asociația Muze Colorate, ci faptul că asociația a adus trupele străine, pe care eu nu le cunosc. S-au ocupat domnul Dragoș Pandele și asociația respectivă, președinta de acolo. Au negociat împreună, o parte a negociat președinta, o parte domnul Pandele…
Reporter: Dacă legea protejează banii publici și a pus obstacole, de ce trebuiau căutate neapărat portițe pentru cheltuirea lor?
Mihaela Cristea: Probabil de a nu se scoate banii din țară, nu știu ce să vă zic… De exemplu, teatrul nu a plătit niciun bilet de avion!
Reporter: Cum nu? A plătit asociația, din banii virați de teatru!
Mihaela Cristea: Așa este, dar n-am plătit direct. Eu am plătit pentru fiecare spectacol. Cât au dat ei la o trupă, atât mi-au facturat și mie, și…
Reporter: De unde aveți garanția că a fost „ban pe ban”?
Mihaela Cristea: Asta chiar nu știu, în evidența lor nu m-am uitat, nu am cum, nu-s obligați să-mi arate! Ei au avut bani, și-au permis să plătească trupele străine, că nu vin dacă nu primesc banii aproape integral dinainte. Noi nu putem plăti decât 30%. Cum să plătesc eu trupele străine, dacă nici nu știam cum se numesc, cine sunt?! Am aflat despre ele abia când ne-au facturat „Muzele” (Asociația Muze Colorate – n.r.)!
Reporter: Trupele nu le cunoșteați, dar asociația de unde o știați, că i-ați dat aproape 200.000 de euro?
Mihaela Cristea: E treaba mea? De unde să știu eu, întrebați conducerea! Nu știu de unde a venit, de ce s-a lucrat cu ea!
Reporter: Mulțumesc pentru amabilitate!
Dragoș Pandele este voluntar la teatru, dar încasează și comisioane din sponsorizările pe care susține că le atrage. Sumele rulate sunt, astfel, confidențiale, pentru că sponsorizările nu sunt dirijate către bugetul teatrului, ci administrate de un ong.
Ziarul de Bacău a demonstrat mai multe neadevăruri pe care Anca Sigartău și Dragoș Pandele le-au spus în spațiul public, de când s-au instalat la conducerea teatrului Bacovia:
–Impostură la Teatrul Bacovia. Anca Sigartău și Dragoș Pandele AU MINȚIT din prima zi
–Zdob și Zdub NU a fost contractată și nici NU a pierdut avionul! Conducerea Teatrului Bacovia A MINȚIT
De asemenea, conducerea Teatrului Bacovia refuză să răspundă întrebărilor referitoare la cheltuirea celor 400.000 de euro, iar Anca Sigartău ar putea fi în conflict de interese de natură penală, deoarece, așa cum a și recunoscut, a virat bani către teatre cu care are contracte de colaborare și pe care le-a angajat pentru reprezentații la Theaterstock. Însăși Agenția Națională de Integritate, contactată de Ziarul de Bacău, susține că, dacă Sigartău a fost remunerată, a încălcat legea.
Anca Sigartău respinge toate acuzațiile și acuză interese obscure care ar dori îndepărtarea sa din Bacău. Ea refuză în continuare să spună ce a făcut cu banii, încercând să abată atenția de la posibilele încălcări ale legislației, către calitatea actului artistic demonstrată de trupele venite la Theaterstock. De altfel, Sigartău a amenințat cu demisia pe Facebook, gest la care încă nu a recurs.
Miercuri, 7 octombrie, pe rolul Tribunalului Bacău se află plângerea prin care Radu Bogdan Ghelu contestă concursul pentru postul de director al Teatrului Bacovia. Una dintre neregulile semnalate este relația de prietenie sau de colaborare, chiar contractuală, a Ancăi Sigartău cu membrii comisiei de concurs.
cici a zis
Si inca o teapa! Zilele Bacaului, cu Goran Bregovici! O sa cante doar Florin Salam! Goran nu anunta Bacaul! Bleah, Stavarache, Sigartau, Tescaru, Ababei, Pandele!
http://goranbregovic.rs/tour/
Grasul+XXL a zis
Imi pare rau ca va dezamagesc dar Bregovici va fi la Bacau.
velea a zis
Dar la un audit financiar asupra evenimentului care sa lamureasca daca s-a respectat legislatia nu se gandeste nimeni? Asta ar lamuri situatia ,s-ar incheia scandalul si vor lassa femeia sa-si faca treaba de director la care s-a angajat.Daca s-a gresit alt director si gata….daca nu sa continue doamna Sigartau…si punct. Prea mult scandal strica….o sa avem toti de pierdut !
cineva a zis
Achiesez la parerea lui „velea”.
Sa se faca un audit de catre institutiile abilitate si terminam cu balciul asta ieftin…..
Dar asta place unora, circ si scandal….
Corina a zis
Din intregul interviu reiese destul de clar de ce nu a fost posibila finantarea prin teatru, ci printr-un ONG.
Dar titlul, de gradinita, sugereaza ca ar fi mintit Sigartau, caci iata, teatrul poate avea cont in euro. De aici concluzia, tot de gradinita, ca am prins-o cu ilegalitatea!
Precum cei doi antepostatori de mai sus, sustin si eu un audit care sa lamureasca treaba, nu campanii de presa dupa interesele unora si alora…