Un grup de investitori cehi si-a aratat intersesul de a investi in zona imobiliara din judetul Bacau. Discutiile privind posibilitatea de a investi local au fost purtate cu ocazia vizitei unei delegatii române, la finalul anului trecut, in Cehia, pentru a le prezenta oamenilor de afaceri cehi posibilitatile de a face afaceri si la noi in judet. „Strainii agreaza mai ales ideea achizitionarii de suprafete de teren in judet, pe care sa fie saditi plopi. Noi le-am zis ca in judet s-au taiat in disperare si, mai ales, irational padurile si ar fi o oportunitate investitia lor. Ei vor sa achizitioneze sute de hectare pentru a face plantatii de plopi”, a declarat Florin Popovici, presedintele Camerei de Comert Româno-Ceha (CCRC) Bacau. De altfel, se stie ca plopul este folosit mai ales pentru a fi plantat pe marginea soselelor. Plopii, care cresc repede, au un lemn moale, nu sufera prea mult daca s-au rupt sau au fost taiate crengi, tulpina creste mai departe, fiind un arbore putin pretentios. Astfel, mai nou, plopul este folosit si la recultivarea terenurilor virane, a haldelor rezultate din lucrarile miniere sau a carierelor de piatra abandonate, precum si de-a lungul cailor ferate.
Mai mult, in prezent, plopul este obiectul unor cercetari genetice, in USA, Canada, Europa si China, de a obtine variante de plante rezistente la daunatori sau la imbunatatiri funciare, prin absorbtia din sol a substantelor toxice, ca de exemplu metalele grele. „Cehii mai vor sa faca si un alt fel de investitii imobiliare, mai ales in orasele mari din tara, cu peste 200.000 de locuitori, printre care se numara si Bacaul. Vor sa construiasca la noi blocuri si, mai ales, hoteluri”, a mai spus Popovici. Cehii sint recunoscuti ca specialisti in domeniul utilizarii energiilor alternative, in izolatii termice si utilaje hidraulice. Insa, acestia nu sint sigurii nerezidenti care au fost atrasi de preturile bune, inca, de pe piata imobiliara locala. Inaintea lor, au mai sosit si oameni de afaceri din Italia, Israel si din Spania, care au achizitionat terenuri si case in Bacau. Notoriu este exemplul unui investitor spaniol care, dupa ce a initiat o serie de afaceri in constructii, le-a vindut unor oameni de afaceri locali.
Statul ii invita pe cehi sa participe la privatizarile din România
Mai adaugam ca, la intilnirea din Cehia, au mai participat, din partea româna, si reprezentanti ai AVAS si ai Agentiei Române de Investitii Straine. Statul român i-a invitat pe afaceristii cehi sa participe la privatizarile pe care le mai are de facut România in acest an.
Toamna trecuta, Camera de Comert Româno-Ceha (CCRC) Bacau a implinit un an de la infiintare. Camera bilaterala a fost infiintata de catre un grup de tineri oameni de afaceri locali care au avut in vedere dezvoltarea mediului de afaceri si al celui investitional, intre afaceristii români si cehi. CCRC Bacau este membra a Uniunii Nationale a Camerelor de Comert si Industrie Bilaterale din România (UNRCIB). Pe plan local, deocamdata, s-a reusit aducerea unui investitor ceh care a promovat un produs revolutionar destinat constructiilor. In plus, Camera va facilita obtinerea de locuri de munca pentru bacauanii care vor sa lucreze in Cehia, capitol unde s-au inregistrat numeroase solicitari, pina acum. Sediul CCRC din Bacau este in strada Ana Ipatescu, nr. 2B/A.
GEORGE a zis
:)) ha! ha! ha! ba Florine, ne lasi ba tata, chiar asa!!! toata lumea e disperata sa vanda si nu au cui si tu vii sa ne spui ca astia vor sa construiasca blocuri!!!! tare, super tare, asta ar trebui trecuta la rubrica bancuri!!! :)) cred ca tu vrei sa candidezi la primarie!!!!!