Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatei persoane juridice SC Conextrust SA Blăgeşti, juddețul Bacău, respectiv a administratorului acesteia, Viorel Rusu. Prejudiciul calculat de procurori depășește 1,5 milioane de lei. Pe scurt, Viorel Rusu și firma sa ar fi vândut ilegal șapte apartamente plătite în avans de Ministerul Administrației și Internelor.
Conform unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, infracțiunile pentru care Rusu și firma sa au fost trimiși în judecată sunt participație improprie la abuz în serviciu, spălare de bani și șapte falsuri în declarații.
În rechizitoriu, procurorii susțin că în calitate de administrator al SC Conextrust SA, „prin prepuşi, cu intenţie şi premeditare, în vederea dobândirii dreptului de proprietate exclusiv asupra construcţiei reprezentate de blocul de locuinţe situat în Bacău, bulevardul Unirii, nr. 32”, Viorel Rusu a depus la OCPI (Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară) Bacău înscrisuri care prezentau o situaţie nereală (procesul verbal de recepţie la finalizarea lucrărilor), precum şi o autorizaţie de construcţie „obţinută în contradicţie cu normele în vigoare”, omiţând intenţionat, prezentarea HG nr. 1138/2003 (în care se prevedea existenţa dreptului de proprietate a municipiului Bacău asupra unei părţi din construcţie).
Astfel, spun anchetatorii, „s-au creat premisele emiterii încheierii de intabulare a dreptului de proprietate înregistrate sub nr. 3380/16.02.2009, aspect ce a condus la cauzarea unui prejudiciu în valoare totală de 1.538.336,20 lei, sumă ce reprezintă un total de 37.10 % din spaţiul locativ ce ar fi trebuit să revină în proprietatea municipiului Bacău”.
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău îl acuză pe Viorel Rusu de spălare de bani, deoarece, în calitate de administrator al SC Conextrust SA, „după dobândirea ilicită a proprietăţii construcţiei, în vederea ascunderii originii ilicite a dreptului de proprietate, a solicitat, pe de o parte, dezmembrarea clădirii pe corpuri individuale, iar ulterior, în baza unor acte materiale repetate, a înstrăinat prin acte de vânzare cumpărare unor terţi dobânditori, de bună credinţă, dreptul de proprietate dobândit ilegal, asigurând astfel spălarea bunului (cota parte din spaţiul locativ ce ar fi revenit în proprietatea municipiului Bacău) şi introducerea sumelor obţinute în circuitul juridic comercial al firmei”.
În comunicatul Parchetului, sunt menționate nu mai puțin de șapte infracţiuni de fals în declaraţii. Conform procurorilor, „la intervale diferite de timp, în baza unor rezoluţii infracţionale distincte, ocazionat de înstrăinarea unui număr de şapte apartamente” ce au făcut obiectul unor contracte autentificate la notar, Viorel Rusu ar fi declarat în mod nereal în faţa notarului public că „imobilul nu face obiectul vreunui litigiu pe rol”, deşi avea cunoştinţă despre existenţa unui dosar în care făcuse declaraţie de intervenţie în interes propriu, în numele societăţii, încă din februarie 2010. Mai mult, în martie 2011, instanța de judecată dispusese efectuarea unei expertize tehnice cu privire la blocul de pe Unirii nr. 32, care să stabilească numărul de apartamente ce revin Ministerului de Interne, precum şi identificarea efectivă a acestora.
Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Bacău. Procurorii fac precizarea că „finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.
Lasă un răspuns