– Aproape 500.000 de lei plătește anual Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bacău pentru spitalizarea și tratarea victimelor agresiunilor u deși legea prevede ca toate aceste cheltuieli să fie imputate agresorilor, costurile sînt suportate în marea lor majoritate de către spital, iar paguba la buget este foarte greu de recuperat u procesele sînt de lungă durată, iar agresorii, dacă sînt găsiți vinovați și trași la răspundere, nu au venituri și nici bunuri pentru a fi executați silit
Cătălina CHIFU
Lună de lună, Spitalul Județean de Urgență Bacău este nevoit să scoată din buget circa 40.000 de lei pentru a acoperi spitalizarea și tratamentele în cazul victimelor unor agresiuni și chiar ale agresorilor. În fiecare zi, la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul SJU, sînt aduse cel puțin cinci persoane agresate. În week-end, cînd oamenii, mai ales cei de la țară, beau mai mult, crește și numărul agresiunilor.
Media unui sfîrșit de săptămînă este de 25 – 30 de pacienți aduși cu diverse traumatisme produse în urma unor scandaluri. Cam o treime sunt aduși în stare gravă și necesită spitalizare. Unii ajung la Urgențe cu politraumatisme și intră direct în sala de operație. În funcție de complexitatea cazurilor, costurile cu un singur pacient se pot ridica la 8.000 de lei dacă victima, de exemplu, trebuie să suporte o intervenție neurochirurgicală sau de chirurgie plastică.
„De regulă, toamna înregistrăm foarte multe agresiuni, probabil și din cauza consumului exagerat de alcool. Intervențiile sînt de regulă minore, dar foarte multe, iar cheltuielile suportate nu sînt decontate. Noi trebuie să recuperăm banii în instanță”, spune Mirela Romaneț, purtătorul de cuvînt al SJU. Legea spune că, în cazul agresiunilor, costurile legate de spitalizare sînt imputate agresorului.
Procedura legală este însă greoaie, procesele durează și ani întregi, iar spitalul riscă să rămînă cu paguba dacă agresorul nu are loc de muncă și niciun venit. „În cazul accidentelor de circulație, costurile legate de spitalizare le suportă asiguratorul.
Pentru recuperarea banilor cheltuiți cu victimele unor agresiuni trebuie să ne îndreptăm către agresor. De regulă, cei agresați se dau unul pe altul în judecată, iar spitalul se constituie parte în dosar pentru daune. Se întîmplă uneori ca părțile să se împace, iar spitalul trebuie să acționeze singur în instanță. Procedura e greoaie, avem zeci de pacienți pe lună și trebuie făcută documentație pentru fiecare. Procesele durează și ani de zile, se fac expertize peste expertize, iar la unele cazuri trecem prin toate instanțele. De exemplu, s-au dat hotărîri prin care agresorul era obligat să ne plătească doar jumătate din costurile cu spitalizarea. În aceste situații, trebuie să facem apel sau recurs”, mai arată Mirela Romaneț.
Imposibil de recuperat sînt și banii cheltuiți pe agresiunile rămase cu autor necunoscut. Dacă agresorul nu este un apropiat al victimei sau dacă Poliția nu-l identifică, zilele de spitalizare și toate costurile legate de tratament sînt acoperite fie de spital, fie de victimă. „Uneori nu recuperăm niciun leu. Chiar dacă instanța aprobă, unii agresori nu au venituri, bunuri și nu pot fi executați. Noi sîntem însă obligați să-i tratăm și să alocăm bani din bugetul asiguraților”, spune purtătorul de cuvînt al SJU.
În medie, doar 60 la sută din banii cheltuiți cu tratarea agresiunilor pot fi recuperați.
Lasă un răspuns