Cnsiliul Concurenţei a anunţat că a declanşat o investigaţie pe piaţa producţiei şi comercializării cărnii de pasăre, companiile investigate fiind: Transavia, Ave Impex, Vis Agri, Safir, Avi-Top, Avicola Buzău, Avicola Dragoş Vodă, Avicod, Agricola Internaţional Bacău, Agrisol International RO şi Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), informează news.ro.
„Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie ce vizează un posibil comportament anticoncurenţial al unor companii care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa producţiei şi/sau comercializării cărnii de pasăre din România. Companiile investigate sunt Transavia, Ave Impex, Vis Agri, Safir, Avi-Top, Avicola Buzău, Avicola Dragoş Vodă, Avicod, Agricola Internaţional Bacău, Agrisol International RO şi Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR)”, a informat autoritatea de concurenţă.
Autoritatea de concurenţă deţine indicii privind posibile înţelegeri şi/sau practici concertate facilitate de UCPR pentru limitarea ofertei de produse, scopul final fiind creşterea artificială a preţurilor de vânzare.
„În acest context, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile unor companii care activează pe piaţa producţiei şi/sau comercializării cărnii de pasăre, precum şi la sediul UCPR. Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor. Documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice”, precizează autoritatea de concurenţă.
Inspecţiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.
În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.
Anul trecut, Consiliul Concurenţei a sancţionat 90 de companii şi asociaţii ale acestora cu amenzi de 400,2 milioane ei (82,7 milioane euro), peste 40% din această valoare totală fiind recunoscută de companii.
:-) a zis
…si asta este inceputul.Vazand ca sunt vremuri grele,fiind si intr-o situatie nu prea buna,din punct de vedere economic,afectati de pandemie.Acum trebuie sa isi recopere pierderile finantiare.Tin minte,ca un lant de magazine din muncipiul Bacau,au aplicat preturi mari,duble si triple chiar.Nu dau nume magazinului.Asa ca,asta sunt vremurile.
Vera a zis
Sintaxa frazei tale e varză, frate!
Adrian a zis
In perioada pandemiei s-au remarcat multe practici abuzive din partea comerciantilor: daca ne uitam cum a explodat pretul la echipamente IT, la mobila si, de pe plan local – la DEDEMAN.
Va dau un exemplu: in martie anul trecut, pe stare de urgenta, toate magazinele de bricolaj au fost inchise, mai puțin DEDEMAN (nu a inchis nici macar 1 zi magazinele). Pe perioada cat nu mai era nici un alt magazin deschis, preturile la Dedeman au crescut cu 15-25%.
Am fost la inceput de martie sa iau gresie si era 64 lei/mp. Imediat, dupa 2 saptamani, aceeasi gresie era 79 lei/mp.
Despre asta ce parere are Consiliul Concurentei?
Chiar daca ne mandrim cu DEDEMAN ca este din Bacau – asta nu inseamna ca suntem prosti si platim dublu pentru profitul lor.
MIe, dupa aceasta intamplare, mi-a pierit mandria si respectul fata de Dedeman – am inteles ca pentru ei conteaza doar banii.
Preda a zis
Mananci un rahat mai mare decat tine. Nu toate magazinele de bricolaj au fost inchise, doar cele care erau in centre comerciale (in Bacau ne referim la Leroy). Mna, Dedeman nu are magazine in centre comerciale ci are magazine proprii. Cat despre preturi, orice comerciant comercializeaza, nu produce. Cand toata tara inchidea fabrici si trimitea oameni acasa, cand tot lantul de aprovizionare in Europa era blocat cam ce te asteptai tu sa se intample cu preturile, sa scada?!? Pai nu prea are cum, gresia/parchetul/plm nu se pot produce de acasa cu telemunca. Si in 2020 dar mai ales in 2021 preturile au luat-o razna, indiferent de comerciant.
Repede, practica abuziva… Pretul e dat de costurile de productie si cererea din piata, unde e abuzul? Aaaa, ca se aduna vreo 3-4 producatori in cadrul unei asociatii cum e cea cu gainile si la o cafea isi fac cu ochiul ca mai apoi sa creasca preturile la zburatoare, aia da e practica abuziva si ilegala. Dar de aici pana la gresia ta, distanta ca de la cer la pamant.
Vasile a zis
Noi muream de covid, iar ei umflau pe furis preturile. Nu numai Agricola umfla preturile ci si marketurile.
Shobolanul de santina a zis
Ete fleosc! Tare mort mai esti de poti sa scrii pe forumuri…Phuiii…