A cazut iarna grea. Frumoasa pentru unii, urita pentru altii. Frumoasa, in cea mai mare masura, pentru agricultorii care nu mai sperau la prea multe precipitatii, astfel incit rezerva de apa din sol, saracita rau de seceta inceputa anul trecut, sa fie refacuta. Fermierii spun ca pentru a se reveni cit de cit la normal stratul de zapada de acum ar trebui sa ajunga la vreo doi metri. Parca nu prea a ajuns, dar ninge mereu, iar prognoza de „vreme rea” e dusa pina spre sfirsitul saptaminii, cel putin pina acum. In aceste conditii, care mai este starea culturilor din judetul Bacau? Ne-au vorbit pe acest subiect fermieri si specialisti in domeniu.
Inginerul Viorel Ilas administreaza societatea comerciala Comis, din Solont, si lucreaza pamintul pe tarlale raspindite din Tescani pina in Solont. „Zapada cazuta acum circa doua saptamini – spune inginerul -nu prea ne-a ajutat. Pe cultura de orz si griu este un strat de zapada de doar 7 – 8 centimetri, asezat uniform, nu l-a spulberat vintul. Culturile acestea sper sa reziste. La griu am si tarlale infratite, dar si in care griul este doar incoltit, in curs de rasarire. Acolo, daca se mentine stratul de zapada, nu vor fi probleme. Si orzul are un strat de zapada. Problema se pune la rapita, cultura care a intrat cu plantele foarte mici in iarna si deja primele temperaturi negative, care au fost, de minus 6, minus 8 grade Celsius, din decembrie, au afectat-o partial. Probabil voi intoarce majoritatea suprafetelor de rapita. Datorita secetei din toamna, rasarirea a fost proasta. Dar, decizia o voi lua in primavara, cind voi vedea cimpul. Terenurile mele sint in zona de deal Moinesti – Solont. Recent, au fost geruri mari, dar, la stratul de zapada care a cazut, griul si orzul nu sunt afectate. Cu o «patura» de la cinci centimetri in sus, cultura rezista si la minus 25 de grade Celsius. Insa, am avut si minus 26 de grade”.
Deficitul de apa este de circa 100 litri/mp
Ioan Chiriac este directorul executiv al Directiei pentru Agricultura Bacau. Dar are o buna experienta si de fermier si crescator de animale. Din institutia pe care o conduce, are o viziune in plan general: „In judetul Bacau, in toamna anului 2011, s-a insamintat mai putin. Din ce am programat, s-a insamintat 90% din suprafata la griu si 80% la rapita. Dupa conditiile foarte dificile din toamna, in ultima perioada s-a mai refacut ceva din capacitatea de cimp. Deficitul de apa este, in continuare, destul de mare, cam 100 de litri pe metrul patrat, ceea ce inseamna ca avem nevoie de zapezi consistente. Ne-am bucurat ca a nins, dar pentru refacerea capacitatii de cimp ar trebui o zapada cam de doi metri in strat. Dar, dupa zapada mai asteptam si ploi, astfel incit sa ne gaseasca primavara cu terenul la capacitatea de cimp, o premisa pentru recolte bune si in anul 2012. Gerul din ultima perioada nu a afectat culturile, pentru ca am avut un strat de 15 – 20 cm de zapada, in special pe culturile infiintate in toamna. Zapada care vine speram sa completeze deficitul de apa, astfel incit culturile sa nu aiba de suferit. stim ca la minus 25 de grade Celsius sint probleme cu rapita si orzul. in judet, la rapita din aproximativ 50 – 60% din suprafata este viabila. Diferenta probabil ca va trebui intoarsa in primavara, deci vor creste suprafetele cu giu si floarea soarelui in 2012”.
Cum se vede iarna din livezi
Inginerul Florin Acatrinei este unul dintre cei mai cunoscuti pomicultori din judet. Societatea sa, Pomaltoi, din Letea Veche, are o veritabila pepiniera. Cum se vede iarna din livezi? „La inceput de februarie am avut si minus 25 de grade in zona noastra – ne-a reamintit inginerul, doctor in pomicultura. Dar, la aceasta temperatura pomii nu au probleme. Doar caisul si piersicul din gospodariile populatiei sa fi avut de suferit, dar nu in plantatii masive. Problemele sunt cu inghetul tulpinei, pentru ca in primavara nu se mai face trecerea sevei de la frunza la radacina si, atunci, incep uscari partiale in coroana. La alte specii, la prun, la mar, la par, limita de rezistenta este undeva la minus 30 – 32 de grade Celsius. Mai ales ca pomii nu au trecut printr-o faza de decalire. Pericolul la minus 24 – 25 de grade putea fi atunci cind prin inceput de ianuarie au fost temperature pozitive, chiar o incepere a dezmuguritului la simburoase. Recomandarea este sa ai o protectie a tulpinii, pentru zona Bacaului, unde este o limita de rezistenta a pomilor. in primavara, tulpina trebuie verificata, sa se se vada daca are brunificari, iar daca exista trebuie sa se taie sever in coroana pomului, chiar daca de jur-imprejur e brunificata tulpina poti decapita pomul tinar si sa fortezi sa creasca lastari din altoi, sa reformezi pomul. Pericol mare ar putea fi daca ar ploua si va inghta. Apa ar ingheta pe ramuri si ar produce asfixieri, dar si atunci daca pomul este intr-o faza de vegetatie intensificata, cu un inceput de umflare a mugurilor, rezistenta este mai mare. E bine ca a nins si poate va mai veni zapada. Ceea ce va duce la completarea deficitului de apa in sol”.
Struguri din Vrancea, mai putini
Pentru bacauanii care obusnuiau sa cumpere, deregula, struguri din Vrancea pentru vinisorul de peste an, vestile nu sint tocmai bune. In zona, viile nu o duc prea bine. Dar nici catastrofala nu situatia. Ne-a confirmat Costica Neata, directorul executiv al Directiei pentru Agricultura Vrancea. „Fata de cultuile agricole din cimp, mai dificil, dupa gerurile inceputului de februarie, daca ele vor continua va fi la vita de vie. Chiar am adus mostre de coarda de vita din cimp, pe care le-am pus la cald si am vazut care este situatia mugurilor de rod. Aici, sigur vom avea probleme”.
Lasă un răspuns