Reprezentantii Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR, din care face parte si Asociatia Judeteana a Producatoriloir Agricoli (AJPA) Bacau, sint nemultumiti de modul in care sint tratati de cei ai Ministerului Agriculturii. Ultima lor intilnire de la minister, de la care a lipsit din nou ministrul Ilie Sarbu, le-a lasat acestora un gust si mai amar decit precedenta. „Noi avem probleme serioase cu capitalul de lucru, in special datorita sistemului de subventionare – spune presedintele AJPA Bacau, Daniel Ciobanu -, dar am constatat ca guvernantii umbla cu minciuni crase, daca luam in calcul cifrele afisate in bugetul de stat, declaratiile pe care le fac si ceea ce este in realitate”. Astazi va prezentam alte citeva concluzii la care au ajuns producatorii.
Una pe hirtie, alta in realitate
Asadar, cei care au preluat Puterea in 2008 au promis agricultorilor ca vor subventiona agricultura cu 1.500 de lei pe hectar in campania de primavara 2009. Dar, producatorii au observat ca in pachetul bugetat pentru acest an, la acest capitol ceva mai mult de 40 de lei sint banii pe 2008, cei 39 de lei pentru motorina inseamna numai 22 – 23 de lei, pentru ca vizeaza doar 57% din suprafata de teren lucrat, iar restul de 700 de lei sint nesemnificativi. „Colegii nostri din Ialomita – spun agricultorii – au calculat si au constat ca si in 2008 s-au primit subventii de doar 60,46 de lei pe hectar, din care 7,1 lei la Legea creditului agricol, 35,46 de lei ca ajutor de minimis la culturile de toamna si 17,9 lei ca sprijin de un leu la litrul de motorina. Deci 60,46 de lei inseamna bani dati in plus peste cei 400 de lei subventii pe hectar. Plus subventia la acciza pentru motorina, care vine de la ministerul Finantelor, adica aproape 66 de lei in total. Dar pina la 1.500 de lei? Pentru ca guvernul de acum spune ca va fi si in 2009 cam la fel ca anul trecut”. Evident, conteaza si timpul scurs din acest an, din care au trecut aproape trei luni, in care agricultorii au asteptat. Campania agricola de primavara a inceput, iar ei au aceleasi probleme ca pina acum. „Ce facem? – se intreaba si Daniel Ciobanu. Mergem iar la miting in Bucuresti, cum am mai fost? Trebuiau incepute platile directe pe 15 februarie. S-au aminat pentru 1 martie, iar apoi pentru 15 martie, care a si trecut. Ceva se intimpla acolo, iar Guvernul acopera cu praf in ochii lumii situatia”.
Si subventia pentru culturile energetice e la ghici
La platile pentru culturile energetice, se promite sprijin de 45 de euro pe hectar. Dar, nici aici nu este sigur ca se vor mai da anul acesta, pentru ca Uniunea Europeana a constatat ca multi s-au orientat, in Romania, catre astfel de culturi si ar vrea sa scoata aceasta subventie pentru a mai tempera elanul. Totusi, la noi, in bugetul pe 2009 – 2010, plata apare, insa cu amendamentul ca suma poate fi modificata datorita depasirii suprafetelor planificate (in 2007 suprafata planificata era de de doua milioane de hectare, depasita cu 845.000 de hectare, iar suma a fost redusa la 31 de euro. Pe 2008 inca nu stim care este reducerea. Ce va fi in 2009?
S-au adunat merele cu perele
Deci, din toata promisiunea electorala agricultorii ramin doar cu platile pe suprafata, de 402 lei, plus o medie de circa 65 de lei. „Si ei si-au dat, probabil, seama ca nu pot atinge promisiunea de 1.500 de lei – crede Daniel Ciobanu -, astfel incit au adunat plata complementara si plata directa de circa 400 de lei pe 2008 cu circa 470 de lei din 2009, cu subventia la ingrasaminte, de 360 de lei, cu alte 200 de lei de la ajutorul de minimis si pentru motorina si a iesit suma de 1.500 de lei. Si-au dat seama de greseala si au spus sa dea ceva ce e concret, subventiile, dar cele pe 2008. De ce le baga in bugetul pe 2009? In conditiile in care noi, din subventii, cu 70 – 80% abia putem acoperi datoriile vechi. Or, la o cheltuiala de 1.600 – 2.000 de lei pe hectar, ce se primeste abia inseamna 20 – 25%”. Aceasta este la cultura vegetala, dar zootehnia va fi si mai vitregita in acest an.
SI banii europeni vin cu intirziere
Si pentru programul de investitii sint ingrijorati agricultorii, pentru ca Guvernul nici macar nu a prevazut sesiuni la proiectele de dezvoltare rurala. Suma prinsa in buget este de numai 300 de milioane de euro, din care recunoaste ca trebuie facute plati si pentru anul trecut, in valoare de peste 110 de milioane de euro partea Romaniei. Deci, mai ramin cam 190 de milioane. Din care trebuie dati bani pentru fermele de subzistenta, pentru ca banii europeni vin abia la urma. Nu ajung banii! „Daca s-ar inregistra 200.000 de ferme, cu 1.500 de euro la fiecare – socoteste presedintele AJPA Bacau -, nu ajung banii. Mai mult ne ingrijoreaza ca nu exista nici cvalendarul masurilor de finantare din program. Primele doua dintre ele au fost aminate pina pe 27 martie. La masura care ma intereseaza pe mine, de exemplu, pentru utilaje agricole, avem depuneri de proiecte in sesiunea aprilie – mai. Dar cei admisi aici nu vor lua utilaje agricole in anul 2009, pentru ca solicitantii nu vor reusi sa faca dosarele. Spunem aceasta pentru ca nici acum, din sesiunea decembrie, nu s-au analizat dosarele. Iata trei luni intiriziere”. Sesiunea dureaza pina la 1 iunie, se intirzie trei luni cu analizarea proiectelor, plus lunile de verificari pe teren si gata anul 2009. „Probabil ca guvernantii si-au facut si ei un asemenea calcul si de aceea nici nu au prins bani in buget pe acest an. Pentru ca sint constienti ca nu se vor cheltui. La fel, se stie ca noi nu vom avea credite bancare pentru cofinantarea proiectelor, pentru ca sistemul de creditare este extrem de greoi” – a conchis Daniel Ciobanu.
Comparatii paguboase
Actualii guvernanti fac o comparatie a situatiei din agricultura anului 2004, cind PSD era la putere, cu cea din anul 2008, cind au revenit. Prin care se anunta ca productia din 2008 este foarte mica. In 2004 – spun ei – aveam 24.000 de tone de cereale, iar in 2008 doar 17.000 de tone, dar la toate capitolele situatia e inscadere. „Insa prin ce propun ei – a mai spus daniel Ciobanu – situatia va fi si mai grava. In schimb, importurile de produse alimentare au crescut enorm. Guvernantii se joaca, efectiv, cu cifrele. Inainte de publicarea proiectului de buget pe 2009 aveam o situatie, prin buget avem alta. Una era bugetul facut de fostul guvern, alta au bugetat actualii guvernanti, care au facut initial comparatia cu anul 2008, dar apoi au publicat doar cifrele pe 2009, mult mai mici. Sigur ca sint diferente intre cele doua viziuni guvernamentale, dar parca acestea sint exagerate. Au publicat cifre mici pentru 2008, sa arate ca cifrele din 2009, ceva mai mari, inseamna o crestere. Te doare capul!”.
Lasă un răspuns