Familiile cu venituri mici care care folosesc ca sursă de încălzire energia electrică nu au altă formă de încălzire pe timpul sezonului rece vor putea beneficia de ajutoare de la stat. Prevederea este inclusă într-un act normativ lansat pentrudezbatere publică de Ministerul Muncii. Acesta are ca scop modificarea și completarea OUG nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială, în perioada sezonului rece. Beneficiarii acestui ajutor sunt consumatorii vulnerabili, care n-au altă formă de încălzire și pentru care nu există altă sursă disponibilă de încălzire pentru care să fi beneficiat de ajutoare, în sezoanele reci anterioare. Din această categorie fac parte și consumatorii vulnerabili debranșați de la furnizarea energiei termice/a gazelor naturale (din motive tehnologice/economice).
Aceștia ar putea primi ajutoare de 48 de lei până la 240 lei/lună, în funcție veniturile pe fiecare persoană. Totodată, ar putea crește și cuantumul ajutoarelor pentru încălzirea locuinței cu gaze naturale. Proiectul de normativ conține și prevederi referitoare la ajutorul pentru energie termică, ajutorul pentru gaze naturale și ajutorul pentru combustibili solizi/petrolieri. Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere (privind componența familiei și veniturile acesteia). Ca noutate mai intervine și posibilitatea ca ajutorul să fie acordat după efectuarea unei anchete sociale realizaqtă de Serviciul Public de Asistență Socială (SPAS), dacă există suspiciuni în privința documentelor doveditoare prezentate. Ajutorul pentru încălzirea locuinței este acordat doar familiilor/persoanelor singure, care nu beneficiază deja de o altă formă de sprijin în acest sens.
Excepție fac cei ce utilizează energie electrică pentru a-și încălzi locuința și care beneficiază de tarif social în condițiile Ordinului ANRE Nr. 40/2013.
În sezonul noiembrie 2012 – martie 2013, aproape 100.000 de locuitori din tot județul Bacău au solicitat autorităților sprijin de la stat pentru încălzirea locuinței. Aproape 10 la sută dintre ei au fost obligați să returneze banii statului pentru că au încasat ilegal ajutoare pentru încălzire, mințind în privința veniturilor încasate și a proprietăților deținute. Ajutoarele se acordă doar familiilor cu venituri foarte mici. (Florentin RADU)
Lasă un răspuns