La eveniment au venit reprezentanți ai unor GAL-uri din cinci județe.
Petru DONE
Grupul de Acțiune Locală (GAL) Valea Trotușului, cel mai activ dintre GAL-urile organizate în județul Bacău, a continuat seria evenimentelor dedicate promovării acestei asociații prin organizarea simpozionului cu tema „GAL Valea Trotușului Bacău – Viitorul ne aparține”. Evenimentul a avut loc în perioada 11 – 13 decembrie în comuna Căiuți. La eveniment au participat Codrina Pascaru, directorul Oficiului Județean Bacău al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, Valentina Timofte, Autoritatea de Management al Programului Național de dezvoltare Rurală, Vasile Juravle, coordonatorul Compartimentului de Dezvoltare Rurală Județean (CDRJ) Harghita, Burus Endre și Lazar Laszlo, GAL Homorod, Nadia Isăilă, GAL Valea Tazlăului, primari din comunele acestei asociații, dar și expertul FEADR Manuel Barneo Alcantara, din Spania.
Prezentarea activităților desfășurate de GAL Valea Trotușului în anul 2012 a fost făcută de managerul acestuia, Carmen Lițoi. „Dacă în decembrie 2011 ne aflam în momentul în care ne bucuram de semnarea unui contract de finanțare – a spus managerul -, acum putem spune că am derulat o serie de activități ca întâlnirile cu circa 240 de persoane din comunele GAL-ului cu obiectivele strategiei de dezvoltare locală, am împărțit materiale de informare despre obiectivele GAL-ului, am identificat potențialii beneficiari ai măsurilor active ale acestuia. Astfel, am acordat asistență tehnică pentru depunerea de proiecte de finanțare, după care a urmat lansarea a două apeluri de selecție a proiectelor pe mai multe măsuri din Programul Național de Dezvoltare Rurală. De asemena, am participat la un schimb de experiență în județul Harghita, într-un GAL de acolo, am organizat conferințe de presă, dar și un prim simpozion, intitulat «Primii pași». Și am participat, cu standuri proprii, la cel mai mare târg agricol al României, Indagra, și la târgul Agro Bacău 2012.
La cel de al doilea simpozion am vrut să ne axăm mai mult pe cooperarea între astfel de asociații, menționate în strategia GAL-ului nostru și să continuăm această tendință și de acum încolo.”
GAL Valea Trotușului are prevăzute în planul local de dezvoltare cinci proiecte, cu o valoare medie pe proiect de circa 23.000 de euro. Primul proiect se referă la înfrățirea unei comune din GAL cu o localitate din Uniunea Europeană, al doilea a fost intitulat „Viața la țară” și are ca obiect dezvoltarea durabilă prin ridicarea nivelului de trai al locuitorilor din GAL, temă pe care sunt deja consultări cu alte trei GAL-uri, din Focșani, Tecuci și Suceava. Al treilea proiect este „Produse rurale de calitate”, care vizează inițierea de operațiuni specializate pentru afilierea unor produse rurale la această marcă, pentru care și se cooperează cu GAL-ul Sierra de Segura, din Spania. Celelalte două proiecte sunt „Bun pentru natură… și bun de mâncat” și „Cultura rromilor în sudul Moldovei”.
„Pentru mine – a declarat expertul Manuel Barneo Alcantara – este foarte important că un GAL și un eveniment ca acest simpozion există în această parte a României. Important este și că la această acțiune au venit, împreună, reprezentanți ai administrațiilor locale, județene și centrale sau ai altor GAL-uri. Dar, vreau să vă spun că cel mai important aici este să educăm tineretul în spiritul ideilor promovate de GAL. Trebuie să acționăm împreună, tineri și vârstnici. Importantă este și cooperarea cu cei de afară, de dincolo de teritorul GAL-ului, chiar cu cei din străinătate, iar eu pentru aceasta sunt în România. Dar, GAL-ul a fost înființat, iar de acum este important să se stabilească în mod corect o strategie de acțiune pentru perioada 2014 – 2020. De aceea, pentru aceasta trebuie să lucreze toți, tineri și vârstnici. Faceți un brainstorming, adunați idei de proiecte de la toată lumea. Puneți liste în care să se treacă aceste idei peste tot, în școli, în biserici, în instituții, peste tot. În rest, vă urez multă baftă în munca dumneavoastră.”
Despre temele puse în discuție la acest simpozion și despre opiniile exprimate de participanți vom reveni cu amănunte.
Lasă un răspuns