– băcăuanii se pot bucura de frumusețea portului popular, de jocul caprei, al căluților și al urșilor, pe durata reprezentațiilor programate a se desfășura în mai multe localități din județ – spectacolele se țin lanț până în ultima zi a anului 2012
Ramona IONESCU
Joi, 27 decembrie 2012, băcăuanii care locuiesc pe Valea Muntelui, cei din zona municipiului Moinești și locuitorii din municipiul Bacău, vor avea parte de momente de neuitat. Centrul municipiului Bacău va răsuna de colinde, de dansul caprelor, al urșilor și a căluților veniți din mai multe zone ale județului, pentru a da reprezentații în fața băcăunilor. Formații de dansuri, colindători și urători îi vor reintroduce pe băcăuani în atmosfera sărbătorilor de iarnă. În municipiul Bacău, „Alaiul Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă” se va forma începând cu ora 10.00, în apropierea statuii domnitorului Ștefan cel Mare, urmând ca manifestarea, ajunsă la cea de-a 47-a ediție, să se desfășoare pe durata mai multor ore. Evenimentul se va încheia în jurul orei 17.00, când centrul orașului va fi curățat și redat apoi traficului rutier.
De distracție vor avea parte în aceeași zi și băcăuanii care vor participa, în municipiul Moinești, la „Parada Datinilor și Obiceiurilor Strămoșești”, eveniment care va debuta în jurul orei 14.00, în centrul orașului.
Tot pe 27 decembrie 2012, în comuna băcăuană Agăș este programat un spectacol de datini și obiceiuri strămoșești, care va strânge întreaga suflare omenească din zonă.
Spectacole de datini
Pe 29 decembrie, distracția se mută în stațiunea Slănic Moldova, unde, începând cu ora 10.00, parcul din centrul localității va găzdui a cincea ediție a datinilor și obiceiurilor de iarnă.
Spectacole asemănătoare se vor desfășura pe 30 decembrie 2012 în orașul Comănești, unde, începând cu ora 10.00, în Parcul Central are loc „Festivalul de datini și obiceiuri strămoșești”.
Și localnicii comunei băcăuane Răcăciuni vor avea parte de spectacole tradiționale, atât pe 30 decembrie, începând cu ora 16.00, în zona bisericii romano-catolice din satul Fundu Răcăciuni, cât și pe 31 decembrie, unde, în centrul comunei, se vor desfășura spectacole de datini și obiceiuri strămoșești.
În ultima zi a anului 2012, manifestări similare vor fi organizate în comunele Berești – Tazlău, Dofteana, Palanca, Măgirești, Bogdănești și Berzunți, unde se vor reuni mai multe formații de artiști.
Și băcăuanii din orașul Târgu Ocna sunt așteptați pe 31 decembrie în fața primăriei din localitate, unde, în intervalul 8.00 – 13.00, va avea loc Parada Datinilor și Obiceiurilor Strămoșești.
Artificii de Revelion
Băcăuanii din orașul Buhuși, turiștii și localnicii din stațiunea Slănic Moldova, oneștenii și locuitorii municipiului Bacău au ocazia să participe la „Revelionul în aer liber”, organizat în centrul localităților. În municipiul Bacău, petrecerea va începe 31 decembrie, la 21.30 și va ține până în anul 2013, la ora 2.00. Oneștenii dau start distracției pe 31 decembrie, începând cu ora 23.00, în Piața Casei de Cultură, la „Revelion în aer liber”.
La rândul lor, buhușenii sunt așteptați în seara zilei de 31 decembrie 2012, la ora 23.30, la focul din zona centrală.
Artificiile vor face spectacol pe cer și în stațiunea Slănic Moldova, tot de la ora 23.30.
La toate aceste manifestări, vor fi prezente și efective importante de jandarmi, polițiști și pompieri, care, vor încerca să asigure buna desfășurare a evenimentelor, ținându-i deoparte pe scandalagii.
bibi a zis
ceva foarte frumos !!! Nu ratati momentul !!! astept un reportaj pe masura doamna Ramona ! LA MULTI ANI !!!!
Bogdan-Galati a zis
Ce tare, si de revelion sa ai un spectacol de porturi romanesti, de datini, ursi, capre caiuti……….foarte frumos!