Membrii Comitetului local pentru situatii de urgenta (CLSU) s-au intilnit ieri in sedinta extraordinara. Ei au instituit „starea de atentie” si au dispus luarea tuturor masurilor cuprinse în „Planul de aparare impotriva inundatiilor, fenomenelor meteorologice periculoase, accidentelor la constructii hidrotehnice si poluarilor accidentale”.
De asemenea, s-au stabilit servicii de permanenta la sediile Primariei municipiului Bacau si s-au format puncte de supraveghere a debitelor pe riul Bistrita si piraiele Negel, Trebes, Birnat si Limpedea. Din fericire, intreaga mobilizare de forte de interventie a facut obiectul unui exercitiu de alarmare in caz de inundatii.
Au sunat alarmele
Pe 23 septembrie, incepind cu ora 06.00, in judetele situate in est si nord-est s-a trecut de la atentionarea „cod galben” la avertizarea „cod portocaliu”. Treizeci de minute mai tirziu, Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la constructii hidrotehnice si poluari accidentale, din cadrul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Bacau, a transmis tuturor primariilor situate in zona inundabila a riului Bistrita faptul ca debitul riului Bistrita va depasi cota de inundatii.
Ca urmare a cresterii continue a debitului riului Bistrita, pe 24 septembrie, viceprimarul Dragos Luchian, presedintele CLSU Bacau, solicita Centrului Operational Bacau, din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bacau, aprobarea pentru transmiterea mesajelor de avertizare a populatiei si a semnalelor de alarmare prin sirenele electronice.
Din cauza ignorarii mesajelor de avertizare – alarmare transmise, în zona coada lacului Bacau – digurile de protectie, au fost surprinse de inundatie 10 persoane. De asemenea, ISU Bacau a fost informat, prin apel unic de urgenta 112, despre producerea unui accident pe DN 15. In urma evenimentului rutier au fost ranite doua persoane, iar alte doua au ramas incarcerate.
Incetarea alarmei
Exercitiul in sine a durat aproximativ o ora si jumatate. La 11.00 a sunat „incetarea alarmei”, semn ca pericolul a trecut, iar lucrurile sint sub control. Toate fortele de interventie au fost multumite de rezultat si de faptul ca s-au sincronizat in teren. „Aceasta activitate a fost una de succes. Numai prin antrenament putem efectua salvarea victimelor la timp sau evacuarea persoanelor aflate in situatii deosebite”, a declarat general de brigada Mihai Simionescu, inspector sef la ISU Bacau.
La rindul sau, viceprimarul Dragos Luchian a laudat timpul de reactie al „salvatorilor”. „Exercitiul a fost unul reusit prin simplul fapt ca toate fortele s-au sincronizat. Descarcerarea a fost una atit de reala, incit cineva m-a abordat, reclamind ca «ambulanta a venit cam tirziu». Astfel de evenimente ne confirma ca in cazul unei situatii reale ne vom descurca la fel de bine”, a adaugat Luchian.
mimi a zis
Cand se fac asemenea exercitii ar trebui avertizati din timp locuitorii.Atata a sunat ieri alarma ca nu stiam daca nu este vreo catastrofa. De asemenea ar trebui ca domnii care raspund de acest lucru sa faca o instruire temeinica atat a populatiei adulte cat mai ales a copiilor si elevilor,la ce fel de sunete se paraseste clasa sau sala si mai ales ce facem si unde ne adapostim .Altfel toata mascarada este doar apa de ploaie.
Garcea a zis
Cine dracu’ stie ce inseamna galagia aia facuta de „alarmele” alea antice? La radio canta muzica, nu s-a suflat nici o vorba despre vreun exercitiu sau altceva…oamenii , in afara de faptul ca erau iritati de zgomot, nu mai puteau ei de catastrofele lor imaginare…….varza sunteti fratilor…:))
eminescu a zis
baaaaaaiiiii garcea ia mai dute in p.u.l.a. mea de fraier coclit pai daca se face nu e bine daca nu iar nu e bine da tu ce vrei defapt baaaaiiiiiiiii……….