Recent, în Masivul Ceahlău s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a concursului de alergare montană Bate Toaca, organizat de Asociaţia “Sport.Natura” Piatra Neamţ. Printre cei aproape 200 de alergători prezenţi la start s-au numărat şi 11 băcăuani, pasionaţi de munte şi de mişcare. Cei mai mulţi dintre ei au mai trecut şi prin alte încercări sportive, alţii sunt la început, dar cu toţii au dat dovadă de o voinţă puternică şi nu numai că au dus la capăt cursa, dar au obţinut şi rezultate foarte bune. Anul acesta, conform spuselor organizatorilor, traseul a fost mult mai dificil din cauza numeroaselor ploi din zilele precedente. A plouat inclusiv în timpul cursei.
Competiţia cuprinde două probe individuale care se desfăşoară simultan: proba amatori (15.7 km, cu diferenţă pozitivă de nivel de aproximativ 1.000 m) şi proba avansaţi (28,6 km, cu diferenţă pozitivă de nivel de aproximativ 2.300 m), ambele cu startul/sosirea în staţiunea Durău. Cel mai înalt punct al celor două trasee este la cabana meteo de sub Vârful Toaca, aflată la 1.775 m altitudine.
“Pe Ceahlău am urcat prima dată, la pas, în anul 2000, după o mare dezamăgire. De atunci îl iubesc şi îl urc cât de des pot, pentru că mă cheamă. Alergarea montană am început-o tot în Ceahlău, anul trecut, ca amator şi am continuat-o graţie lui Andrei (n.r. Andrei Grigoroae, unul dintre organizatori). Anul acesta am parcurs în proba lungă un traseu splendid, de care m-am bucurat nespus. De altfel, fiecare clipă petrecută în Ceahlău este o minune. M-am bucurat de întreg evenimentul «Bate Toaca» şi o voi face şi la anul doar în calitate de voluntar. Mulţumesc Andrei! Felicitări organizatorilor, concurenţilor şi nu în ultimul rând, voluntarilor!” – spune Olimpia Toma, care a ocupat locul 7 la proba de avansaţi (feminin, + 35 ani), cu un timp de 5h 12′.
Între bărbaţii care au ales traseul lung, de 28,6 km, s-au remarcat Leonard Alexa (care s-a clasat pe locul 4 la categoria de vârstă 41-50 ani, cu un timp de 5h) şi Ion Iordănoaia (locul 8 la aceeaşi categorie de vârstă, cu 5h 31′).
Ceilalţi participanţi de la avansaţi au fost Elena Anton (locul 8 la feminin, categoria de vârstă +35 ani, cu 5h 32′), Adrian Indreas (locul 12, 41-50 ani, 5h, 56′) şi Oana Dascălu (locul 11 la feminin, 18-34 ani, 6h 21′).
La proba scurtă, cel mai bun timp l-a avut Andrei Ciobanu (locul 14 la categoria 18-34 ani), care a parcurs cei aproximativ 16 km în 2h 38′. A urmat Adrian Iordache (locul 12 la categoria + 35 ani), care a terminat cursa în 2h 56′. Întrebat ce înseamnă pentru el «Bate Toaca», mi-a răspuns: “În primul rând, e un omagiu adus muntelui Ceahlău, muntele renaşterii mele. În al doilea rând, e un mod de a arăta celor mai tineri că mişcarea este izvorul tinereţii veşnice. Eu m-am născut a doua oară pe Ceahlău…, aici mi-am cunoscut jumătatea, aici am găsit prieteni care nu s-au sfiit să îmi întindă o mână atunci când am avut nevoie doar de un deget. Despre concurs, doar vorbe bune! Ambele trasee sunt «bărbăteşti», chiar dacă am auzit vorbe cum că nu sunt suficient de lungi (sunt unii care nu vin să alerge pentru că au sub 42 km). Le-aş recomanda celor care «nu ştiu» să alerge decât de la 42 km în sus, să încerce la anul varianta pentru avansaţi şi s-ar putea ca acei aproape 30 km să li se pară 60!”.
Dumitriţa Iordache a ajuns la finish la scurt timp după soţul ei, terminând cursa în 3h 9′. “Concursul «Bate Toaca» este unul din preferatele mele. Ceahlăul este muntele meu de suflet. Sunt născută în Bicaz şi, practic, acolo sunt acasă. Ca şi la ediţia de anul trecut, a fost o organizare excelentă, cu oameni minunaţi şi voluntari inimoşi. Rezultatul obţinut la «Bate Toaca» mi-a dat un imbold şi mai mare pentru următoarele concursuri, iar la anul voi fi nevoită să particip la proba de avansaţi a concursului de pe Ceahlău.”
Într-adevăr, o regulă a acestei competiţii este aceea că la proba amatori nu se mai pot înscrie acei participanţi care, de-a lungul carierei lor de alergători montani, au urcat cel puţin o dată pe podium ca ocupanţi ai unuia dintre primele 3 locuri la o probă individuală.
Ceilalţi doi participanţi de la amatori au fost Mihai Iordănoaia (locul 28 la categoria de vârstă 18-34 ani, cu un timp de 3h 3′) şi Andrei Climov (locul 17 la categoria de vârstă +35 ani, cu un timp de 3h 12′).
Acest frumos eveniment nu ar fi putut să aibă loc fără sprijinul celor aproximativ 100 de voluntari, majoritatea de la Alpin Club Bacău, Clubul Eco Turistic «Doctor Gheorghe Iacomi» Piatra Neamţ şi Asociaţia de Turism Montan «Hai pe Munte» Iaşi.
Elena-Simona CIUBOTARU
silviu a zis
Felicitari organizatorilor si participantilor.