Direcția Silvică Bacău, prin ocoalele silvice din teritoriu, este custodele a 8 arii protejate. An de an, alocările financiare pentru îndeplinirea obligațiilor prevăzute prin convențiile de custodie au crescut, DS Bacău acordând o atenție sporită acestor rezervații naturale și arii protejate, care pot atrage turiști în județ.
Din cele opt arii protejate, șapte sunt situate pe raza județului Bacău, iar una (rezervația naturală Codrul Secular Runc) este situată administrativ pe raza județului Neamț. Suprafața totală a ariilor protejate este de 6.520 ha, din care 4.405 ha ( 67 % din total) este reprezentată de fond forestier de stat proprietate publică a statului și 2.115 ha ( 33%) sunt suprafețe aparținând altor deținători, aceste suprafețe având categorii de folosință diferite, fiind atât fond forestier privat cât și terenuri cu destinație agricolă.
Peste 500 de mii de lei, alocați în 2016
Fondurile alocate de Direcția Silvică Bacău au crescut în fiecare an, după cum declară reprezentanții instituției. “Direcția s-a preocupat permanent pentru asigurarea fondurilor necesare îndeplinirii obligațiilor asumate prin convențiile de custodie și anume numai în anul 2015 a fost cheltuită suma de 377.500 lei. Pentru anul 2016, a fost prevăzută suma de 507.277 lei, o alocare suplimentară cu 34% mai mare în raport cu anul 2015, creștere motivată de faptul că în cursul anului 2016 au fost aprobate Planurile de management pentru aceste arii protejate iar sumele alocate vor fi folosite pentru atingerea obiectivelor stabilite prin Planurile de management”, a declarat inginer Ion Matache, responsabilul cu ariile protejate, din cadrul Direcției Silvice Bacău.
„Personalul implicat în mod efectiv în asigurarea custodiei ariilor protejate este reprezentat de 48 de persoane, care asigură o monitorizare permanentă a activităților de pe raza ariilor protejate menționate, preocupându-se în mod special pentru conservarea valorilor pentru care au fost constituite ariile protejate”, a mai precizat inginerul Matache.
Cum puteți ajunge la cele opt arii protejate!
Accesul turiștilor în ariile protejate este permis conform regulilor de vizitare stabilite prin regulamentul ariilor protejate iar la cererea grupurilor de turiști se asigură personal din cadrul ocoalelor silvice care îi va însoți și prezenta acestora obiectivele de interes turistic aflate pe suprafața ariilor protejate.
Pentru persoanele interesate să viziteze ariile protejate, redăm mai jos căile de comunicație prin care se asigură accesul:
Aria naturală protejată ,,Codrul Secular Runc”, IV 41
– punctele de acces în Rezervaţia naturală „Codru Secular Runc” sunt marcate şi semnalizate la nivel de şosea naţională Bacău Piatra Neamţ în dreptul localităţii Racova, apoi pe drumul forestier Racova – Runc; căile de acces spre rezervaţie sunt în stare foarte bună tot timpul anului.
Aria naturală protejată ,,Arsura”, 2,129
– punctele de acces în Rezervaţia naturală „Arsura” sunt marcate şi semnalizate la nivel de şosea naţională Bacău Moineşti, apoi pe drumul forestier Chetrosu, cu derivaţie pe drumul forestier Arsura ; căile de acces spre rezervaţie sunt în stare foarte bună tot timpul anului.
Aria naturală protejată ,,Buciaș”, IV.7
– accesul în rezervaţie, din Comuna Mânăstirea Casin, se face pe drumul forestier Scutaru-Înţărcătoare . Până în anul 1990, accesul în cadrul UP-ului V Buciaş era asigurat în principal de calea ferată forestieră (dezafectată după 1992) desfăşurată pe firul pârâului Buciaş şi a afluenţilor săi, în lungime totală de 15 km. Din anul 2004 s-a început construcţia drumului forestier care urma să refacă accesibilitatea acestui UP. În prezent, drumul forestier Buciaș a fost finalizat şi permite accesul pe o lungime de 5 km în UP V Buciaş.
Aria naturală protejată ,,Lacul Bălătău”, IV.6
– accesul este posibil din DN 12 Adjud-Miercurea-Ciuc, din dreptul localității Dărmanesti, pe drumul județean Dărmanești-Sânmartin, pe drum forestier pietruit Izvorul Negru până la aria protejată.
Aria naturală protejată ROSCI0047 Creasta Nemirei, împreună cu aria naturală protejată IV.8. Rezervația Naturală Nemira
– aria naturală protejată ROSCI0047 Creasta Nemirei, IV.8. se situează faţă de DN 12 TG. Ocna –Comăneşti în partea de Sud-Vest.
– accesul este posibil dinspre: – staţiunea Slănic Moldova pe DN 12B Tîrgu Ocna Slănic apoi pe drum forestier Romeo până la aria naturală protejată. De asemenea se poate ajunge din DN 12 Tg. Ocna – Comăneşti pe drum asfaltat până la Parcul Dendrologic Dofteana, apoi pe drum pietruit pe valea Dofteana, până la aria naturală protejată;
-din DN 12 Adjud-Miercurea-Ciuc, din dreptul localitatii Dărmanești, pe drumul județean Dărmanești-Sânmartin – pe drum forestier pietruit Izvorul Negru până la aria naturală protejată, sau pe drum forestier pietruit Izvorul Alb.
Aria naturală protejată ROSCI0059 Dealul Perchiu, împreună cu aria naturală protejată VII.1. Perchiu
– punctele de acces în rezervaţia naturală sunt marcate şi semnalizate la nivelul de şoselelor naţionale Bacău – Oneşti şi Oneşti – Tg. Ocna;
– există poteci semnalizate, accesibile doar cu piciorul pe versantul vestic şi sudic dar şi de drumuri de exploatare agricolă, în special pentru atelaje şi utilaje agricole.
Aria naturală protejată Situl de importanţă comunitară ROSCI0318 Măgura împreună cu aria naturală protejată „Măgura Târgu Ocna”, IV.5
– infrastructura de vizitare – Aria naturală protejată IV5. Măgura- Târgu Ocna este accesibilă din DN 12 TG. Ocna – Comăneşti pe drum asfaltat până la Mânăstirea Măgura.
Situl Natura 2000 ,,Slănic” ROSCI 0230
– din DN 12B Oneşti – Slănic Moldova, pe drum asfaltat până la sit, pe latura estică ;
– din DN 12 Oneşti – Comăneşti, pe drum asfaltat până în localitatea Dofteana, apoi pe drum pietruit pe valea Dofteana până la sit, pe latura nordică;
Lasă un răspuns