Baroul Bacău
avocatgogan@gmail.com
O altă clauză abuzivă întâlnită în contractele unor bănci o reprezintă perceperea comisionului de risc, comision transformat în comision de administrare în urma apariției OUG nr. 50/2010, deși această ordonanță interzice perceperea de noi comisioane, altele decât cele prevăzute inițial în convenția de credit. Or, comisionul de administrare a fost plătit la semnarea convenției, în sumă fixă, iar introducerea lui în procent prin actele adiționale este o clauză abuzivă.
Comisionul de risc nu este definit, iar băncile care-l percep nu justifică perceperea acestui comision, ce riscuri vor să acopere prin perceperea lui, în condițiile în care creditele imobiliare sunt garantate cu bunuri imobile pe care bancile instituie ipoteci de rang I.
Clauza privind comisionul de risc transformat în comision de administrare încalcă prevederile art. 4 din Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive. Articolul 4 din această lege prevede că o clauză care nu a fost negociată direct cu consumatorul va fi considerată abuzivă dacă, prin ea însăși sau împreună cu altele prevederi din contract, creează în detrimentul consumatorului și contrar cerințelor bunei-credințe un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților.
O clauză contractuală va fi considerată ca nefiind negociată direct cu consumatorul dacă aceasta a fost stabilită fără a da posibilitatea consumatorului să influențeze natura ei, cum ar fi contractele standard preformulate sau condițiile generale de vânzare practicate de comercianți pe piața produsului sau serviciului respectiv.
Dacă doar anumite clauze au fost negociate direct cu consumatorul, acest aspect nu exclude posibilitatea aplicării Legii nr. 193/2000 pentru restul contractului, în cazul în care o evaluare globală a contractului evidențiază că acesta a fost prestabilită unilateral de comerciant.
O clauză este considerată abuzivă dacă aceasta nu a fost negociată cu consumatorul; dacă creează un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților; dacă dezechilibrul creat este în detrimentul consumatorului, nefiind respectată cerința bunei-credințe; dacă inserarea în contractele de credit a comisionului de risc produce vătămări intereselor legitime și patrimoniale ale consumatorilor și pentru acest considerent această clauză nu respectă exigențele bunei-credințe.
Lasă un răspuns