Creditele rapide IFN au avantajul de a fi obtinute intr-un timp foarte scurt si de a suplini nevoia de finantare pentru situatii care nu mai suporta amanare, cu toate acestea au un cost atat de mare incat necesita o analiza temeinica inainte de a le contracta. Indiscutabil, ar trebui sa fie ultima varianta luata in calcul de pe o lista in care se noteaza toate variantele posibile – doar ca poate interveni intrebarea: cati dintre cei care contracteaza un credit rapid de la IFN-uri au in vedere cercetarea in amanunt a tuturor variantelor posibile de creditare?
Startup-ul MrFinance.ro vine in intampinarea tuturor celor carora le este necesar un imprumut rapid cu o propunere a patru alternative cu mult mai avantajoase:
Casa de ajutor reciproc
Prin Casa de ajutor reciproc se pot obtine credite pe o perioada de pana la 5 ani. Pentru a se putea obtine nu exista obligativitatea ca persoana in cauza sa economiseasca o anumita perioada de timp o suma fixa, in schimb conditia este inscrierea ca membru a CAR si plata taxei – 5 pana la 20 lei pe luna. Imprumutul se poate obtine in baza veniturilor individuale lunare – si pensionarii sunt eligibili. In ceea ce priveste dobanzile, vorbim despre 10-25% sau chiar de 7-8% in cazul celor promotionale – incomparabile cu cele ale IFN-urilor care pot ajunge chiar si la 5.237%/an in cazul unui credit rapid (1,29%).
Card de credit sau descoperit de cont
O alta solutie este overdraftul (descoperit de cont), este o linie de credit care se poate obtine de la banci prin contul curent. Suma care poate fi obtinuta reprezinta echivalentul a catorva salarii – de regula, trei. De fapt, suma se stabileste in functie de politica bancii in cauza, nivelul veniturilor solicitantului si gradul de risc. Este o solutie de compromis, cu dobanzi mai mici decat in cazul unui credit rapid IFN, dar mai mari decat in cazul unui credit de nevoi personale.
In ceea ce priveste cardul de credit, emitentul (banca in cauza) stabileste o limita de credit – suma de bani maxima pe care clientul o poate imprumuta. Se utilizeaza pentru achitarea unor bunuri si servicii – MrFinance.ro nu recomanda extragerea de numerar de la bancomate, pentru ca taxele sunt mai mari prin comparatie cu ale unui card de debit normal (cardul de credit nu trebuie sa se confunde cu cardul de debit) – pot ajunge chiar si peste 2% din suma retrasa. De asemenea, analistii MrFinance recomanda rambursarea sumelor obtinute prin cardul de credit in perioada de gratie impusa de banca, dintr-un motiv simplu de inteles – in aceasta perioada nu se percep dobanzi.
Revenind la intrebarea “Card de credit sau overdraft?, raspunsul optim este overdraftul – o solutie de preferat cardului de credit pentru ca implica dobanzi si comisioane de retragere numerar mai mici, nu se percep comisioane suplimentare de administrare si clientului in cauza nu i se impune o depunere minima lunara.
Credite de nevoi personale
In cazul in care se urmareste obtinerea unui imprumut mai mare, cu scadenta chiar si pana la 5 ani, cea mai buna solutie consta intr-un astfel de credit. Dobanda se calculeaza lunar si este inclusa in rata lunara. Alegerea unui credit bun necesita analiza DAE – pentru ca pe langa dobanda ratei afisate include taxe, comisioane, asigurari percepute de banca. Cert este ca in orice situatie DAE este mai mare in comparatie cu dobanda promovata de banca.
Imprumuturi de la familie
Este evident ca daca sunt posibil de realizat sunt cea mai potrivita alternativa pentru creditele rapide. Banii se pot restitui la o data stabilita de comun acord cu persoana care ii imprumuta si nu se vor plati dobanzi.
Indiferent de varianta aleasa, MrFinance recomanda prudenta si analiza ofertelor in detaliu. Cei care contracteaza un imprumut trebuie sa inteleaga modul in care functioneaza si sa ia in calcul daca bugetul de care dispun lunar permite restituirea fara incidente.
Lasă un răspuns