Autoritatea de Management REGIO – Programul Operational Regional (AM POR) si Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est au finalizat seria vizitelor destinate jurnalistilor la obiective din proiectele finantate prin acest program, organizate in toata tara, in Regiunea de Dezvoltare Nord-Est. Asa cum v-am informat, deja, obiectivele ales au fost din judetele Bacau si Neamt: Pasajului rutier subteran din Bacau, Ambulatoriul integrat al Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti si Extinderea Complexului hotelier Mariko Inn, din Roman. Ziaristii au fost insotiti de Doina Surcel, director general pentru Autorizare si Plati din AM POR, si de Gheorghe Harja, directorul Directiei Organism Intermediar al ADRN Nord-Est.
Al doilea proiect vizitat in judetul Bacau a fost ambulatoriul integrat al Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti, care a trecut printr-un amplu proces de modernizare. Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti, al treilea ca marime din judetul Bacau, are, pe linga functia de a asigura populatiei ingrijiri medicale curative si preventive, si functia de centru de completare a pregatirii profesionale pentru doctoranzi, medici rezidenti, studenti la facultatile de Medicina si Biologie si
asistenti medicali. In prezent, proiectul, cu o valoare totala de aproape 5,3 milioane de lei, este finalizat. Rezultatele acestuia constau in modernizarea a peste 1.000 mp de ambulatoriu, achizitionarea a 266 de echipamente noi, infiintarea a sase cabinete noi de endocrinologie, dermato-venerologie, gastro-enterologie, alergologie si imunologie clinica, reumatologie si nefrologie. valoarea finantarii nerambirsabile in acest proiect a ajuns la peste 3,7 milioane de lei.
Comunitatea moinesteana – a spus primarul municipiului, Viorel Ilie, care a venit la intilnirea cu ziaristii – este beneficiara acestei investitii din toamna anului trecut. Este vorba de circa 75.000 de persoane (numarul estimat de pacienti care beneficaza anual de serviciile medicale din ambulatoriul integrat), din Moinesti, dar si din Ardeoani, Beresti-Tazlau, Balcani, Magiresti, Poduri, Solont, Strugari, Zemes, Pirjol si Scorteni. La Moinesti vin, insa, si pacienti din judetul Bacau si din judetele limitrofe.
Administratorii si beneficiarii proiectului au apreciat ca lucrarile au avut un grad inalt de dificultate, realizate fara afectarea serviciilor medicale curente. Investitia, care s-a derulat pe o perioada de un an, duce la cresterea numarului de servicii medicale noi, de la 11 la 17 tipuri, la mentinerea la un nivel foarte scazut a numarului de pacienti redirectionati din cauza lipsei de capacitate si dotare a spitalului (0,27% in anul 2007), la scaderea timpul necesar pentru diagnosticare sau tratament cu un procent de aproximativ 10%. Efectele sociale sint completate cu noi oportunitati de angajare a absolventilor invatamintului de specialitate si reducerea migratiei fortei de munca din domeniul medical din Regiunea de Nord-Est spre alte regiuni ale tarii (Centru si Vest, spre exemplu) sau in strainatate. De asemenea, se asteapta stoparea trendurilor negative si crearea conditiilor pentru îmbunatatrea starii de sanatate a populatiei, reducerea poverii bolilor netransmisibile, eficientizarea depistarii precoce a bolilor etc.
Lasă un răspuns