Pregătirile pentru Recensămîntul General Agricol (RGA) au intrat în linie dreaptă. RGA va debuta în data de 2 decembrie 2002 și se va finaliza la sfîrșitul lunii ianuarie a anului viitor. Primele rezultate vor fi anunțate la jumătatea lunii martie, iar datele finale vor fi cunoscute în cursul anului 2004. Din cele 616 miliarde de lei alocate numărătorii agricole, 43 miliarde de lei vor fi cheltuite pentru popularizare, mape, hîrtiei pentru tipărituri și distribuția formularisticii. În județul Bacău, Direcția Generală pentru Agricultură și Alimentație (DGAIA) și Direcția Județeană de Statistică (DJS) încep de luni o serie de opt instruiri cu persoanele selectate pentru RGA. La sfîrșitul instruirilor, pe 24 noiembrie, aceste persoane vor fi testate pentru a fi aleși recenzorii. Chestionarul RGA pe care aceștia îl vor completa cuprinde, în 14 pagini, 14 capitole cu
aproximativ 300 de variabile. Vor fi înregistrate toate unitățile care
desfășoară activitate agricolă, indiferent de tipul de proprietate și
forma de organizare. Nu fac obiectul numărătorii unitățile piscicole,
păstrăvăriile, fazaneriile, unitățile prestatoare de servicii în
agricultură (chimizarea și protecția fitosanitară, îmbunătățiri funciare
și irigații), dacă acestea nu utilizează terenuri agricole și nu dețin
animale de la care se pot obține produse vegetale și animaliere.
Refuzul furnizării de date și împiedicarea recenzorilor de a-și exercita atribuțiile, precum și nerespectarea confidențialității datelor de către recenzori vor fi sancționate cu amenzi contravenționale cuprinse între 15.000.000 de lei și 25.000.000 de lei. Pentru completarea unui chestionar este nevoie de circa 56 de minute.
La Bacău, Comisia Județeană pentru RGA este condusă de subprefectul Gabriel Vlase – președinte, directorul DGAIA, Ion Melinte și directorul DJS, Eugenia Harja – vicepreședinți. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns